www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nekaj preprostih zadev s PIC10F200
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2006 8:12 pm    Naslov sporočila: icon_idea Nekaj preprostih zadev s PIC10F200 Odgovori s citatom

Že konec lanskega leta sem naročil par samplov - danes sem naročilo "ponovil" zato moram "zalogo" porabit. Wink

Gre verjetno za najpreprostejšega mikrochipovega 6( 8 ) pinskega člana, ki je praktično brez vse vgrajene perifierije. Ima le 256 besed flash pomnilnika. Ima le 6 specialnih ter 16 splošno namenskih registrov, ki so razvščeni na eni strani.
Tudi glede skromnosti se z njim, da marsikaj narediti. Pred vsem je to odvisno od ideje ter iznajdljivosti programerja. Tale pic mislim, da je zelo primeren za začetnika, ki se želi spustiti v svet mikrokontrolerjev.

Prvi primer programa:
Doma na hodniku me jezi luč, ki se dostikrat pozabi prižgana. Zato sem se odločil, da izdelam preprost stopniški avtomat. Delovanje je zelo preprosto. Na pin GPIO3
se veže tipka. Pritisk na tipko vključi pin GPIO0. Čez čas, ki ga določimo v glavi programa CAS_VKLOPA .1 ;dolzina vklopa 15s x CAS_VKLOPA. Če tipko pritisnemo pred potekom časa se izključi pin GPIO0.
Program je testiran na testni plošči. Hardware sledi, ko dobim nove sample.

Koda:

;-----------------------------------
;Stopniski avtomat
;V1.0
;PIC10F200
;www.elektronik.si
;----------------------------------

LIST P=10F200

#include "D:\asm\p10F200.inc"

#define TIPKA GPIO,3   ;tipka
#define RELE GPIO,0   ;izhod
#define CAS_VKLOPA .1   ;dolzina vklopa 15s x CAS_VKLOPA

__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF

cblock 0X10
   T1,T2,T3,T4
   endc

org 0x0
   movwf OSCCAL
   clrw
   movlw b'10000111'   ;preddelilnik 1/256
   option
   clrw
   clrf GPIO
   tris GPIO      ;vsi pini so izhodi

ZANKA   
   btfsc TIPKA      ;je tipka pritisnjena?
   goto ZANKA      ;ne
   bsf RELE      ;da vkljucim rele
   call PAVZA100mS      ;malo pavze, da se umiri kontakt
   btfss TIPKA      ;je tipka spuscena?
   goto $-1      ;ne
   movlw CAS_VKLOPA   ;koliko casa naj luc gori
   call PAVZA      ;procedura generira pavzo
   bcf RELE      ;izklop releja
   btfss TIPKA      ;je tipka spuscena?
   goto $-1      ;ne
   call PAVZA100mS
   goto ZANKA      ;da

;-----------------------------------------
;pavza ca 100mS
PAVZA100mS
   movlw .130
   movwf T3
   movlw .221
   movwf T4
Z01
   decfsz T4,f
   goto Z01
   decfsz T3,f
   goto Z01
   retlw 0

;procedura kreira pavzo
;----------------------------------------
PAVZA   
   movwf T2
   movlw .229
   movwf T1
   clrf TMR0
Z1   
   btfss TIPKA      ;je mogoce pritisnjena tipka?
   retlw 0         ;da
   movf TMR0,w
   btfsc STATUS,Z      ;se je stevec premaknil z 0
   goto Z1
Z2   
   btfss TIPKA      ;je mogoce pritisnjena tipka?
   retlw 0         ;da
   movf TMR0,w
   btfss STATUS,Z      ;je stevec spet 0?
   goto Z2         ;ne
   decfsz T1,f      ;stevec se je 1x obrnil poteklo ca 65536uS
   goto Z1
   movlw .229
   movwf T1
   decfsz T2,f
   goto Z1
   retlw 0         ;poteklo ca 15 sekund

END

Še mogoče podatek o uporabljenem pomniliku.

Program Memory Words Used: 52
Program Memory Words Free: 204

stopniski.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  stopniski.zip
 Velikost datoteke:  4.51 KB
 Downloadano:  61 krat

Nazadnje urejal/a Silvo Pet Mar 31, 2006 9:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 19, 2006 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bo mogoče bolj zanimivo za širšo uporabo. Gre za IR oddajnik ter IR sprejemnik.
Kljub preprostosti je zadeva dokaj varna. Nekaj podobnega imam sam narejeno za daljinsko zaklepanje v avtomobilu. Umislil sem si en svoj protokol, ki je zelo podoben RC5 protokolu. Najprej se pošlje sinhronizacijski bit dolžine ca 1mS. Za njim sedi 8 bitov kode. Vsak bit je sestavljen iz logične1 ter logične0. Vsakega dolžine ca 1mS.
Glede na to kaj je poslano prej 1 ali 0 se ugotavlja, ali gre za poslan bit 1 ali 0.
Sprejemnik mora torej sprejeti 16 pravih bitov točne dolžine. Vsako odstopanje se smatra kot napaka.

V prilogi ASM in HEX. Tiskanina sledi, ko dobim pic-e v SMD ohišju.

Ir.zip
 Opis:
ASM,HEX za oddajnik in sprejemnik

Download
 Ime datoteke:  Ir.zip
 Velikost datoteke:  8.05 KB
 Downloadano:  54 krat

mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2006 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko pa bi tak oddajnik 'nesel' (razdalja med oddajnikom in sprejemnikom)?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2006 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V delavnici sem testiral - IR dioda napajana direkto s PIC-a (5V) kake 3m. Domet pa lahko za NEKAJKRAT povečaš, če povečaš napajanje ter IR diodo prižigaš s transistorjem. Lahko uporabiš tudi več diod. Skozi IR diodo lahko spustiš tudi tok 50mA (ali še več odvisno od IR diode) Vezje, ki ga imam za centralno zaklepanje v avtomobilu sicer na "odprtem" nese več kot 10m. (oddajnik napajanje 12V) V avtomobilu sicer ne gre tako daleč - malo odnesejo stekla odvisno pa je pa seveda od mesta montaže senzorja.
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo offtopic pa vseeno: IR zadeve za daljinsko zaklepanje so (lahko) nevarne! Casio (ali neka druga urarska firma) je prodajala ročno uro, ki je delovala kot daljinec za TV. Ampak kodo je bilo treba vnesti v uro z original daljincem. kolega od mojega sorodnika je demonstriral zadevo z daljincem za avto: ko je lastnik avto zaklenil, je on "posnel" IR sekvenco in potem brez težav odklepal in zaklepal avto. Z ročno uro...
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gavran tole ti čisto vrjamem. Skeniranje je čisto možno. Sploh tedaj, ko gre za znani protokol. V koliko pa gre za kak unikatni (lastni) protokol pa se lahko kar precej zatakne. IR zadeve so glede tega tudi bistveno varnejše kot RF. V tem primeru gre za dokaj usmerjen snop signala kratkega dosega. Pri RF pa vemo, da nekateri daljinci delajo v krogu tudi 100m. Skenitranje s pomočjo računalnika iz sosednjega vozila tukaj ne predstavlja nobenega problema. Sam sem prepričan, da je pri meni 99%
večja možnost, da mi nekdo vlomi v avto na mehanski način kot, da bi "zlomil" kodo.

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri vseh IR daljincih ni vedno enaka koda. Pri Mercedesu vem, da se z vsakim oddajanjem poveča en del kode. Sprejemnik pa ima okno npr. +- 100 oddajanj (ne vem točno). Poleg tega ima vsak daljinec še unikatno kodo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil vzorce Wink Tole bom danes programiral Shocked

[g0ran24]
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27
Aktiv.: 2.12
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem že razmišljal o nekakšnem daljincu od kakega stolpa(ker ni preveliko tipk) in več kosov sprejemnikov, in bi mel potem IR prižiganje in ugašanje luči, monitorja, centralne kurjave, itd... Me pa bol trenutno zanima če dobim daljinec in si sestavim IR sprejemnik za računalnik in kako bi jaz recimo prebral kodo za vsako tipko ki jo daljinec pošlje da bi lahko potem to kodo sprogramiral v PIC ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

g0ran24
Sevada se dobi tak sistem. IR za računalnik nedavno sem ga videl v konradu. Drugače pa je dober vsak ir, ki je namenjen komunikaciji z telefonom, potem pa potrebuješ še program s katerim boš analiziral kodo oziroma potek signala.

[g0ran24]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter je napisal/a:
g0ran24
Sevada se dobi tak sistem. IR za računalnik nedavno sem ga videl v konradu. Drugače pa je dober vsak ir, ki je namenjen komunikaciji z telefonom, potem pa potrebuješ še program s katerim boš analiziral kodo oziroma potek signala.

Sam IR imam na prenosniku samo programsko opremo bi rabil za branje kode, za sam test bi pa uporabil Atmel 89C2051
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
California
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Aktiv.: 1.00
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Program Girder ti dekodira tipke iz daljinca. Potrebuješ le preprosto vezje na com portu za sprejem signala. Če koga zanima, lahko dobi program in shemo.
[g0ran24]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če želiš lahko mi pošlješ na mail na naslov goran.zaric@siol.net jaz bom pa dal na strežnik in tukaj pustil link
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo delujoči prototip. Moram reči, da je bilo kar nekaj "telovadbe", da sem malčka prilotal. Sploh še zato, ker mi ga je prvič "uspelo" obrniti narobe. Twisted Evil

Nazadnje urejal/a Silvo Čet Mar 30, 2006 3:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smem vprašati, kaj je tisti 8-pinski čip spodaj? Nap. stabilizator ali kaj podobnega? Pa na kakšen način je tole vezje narejeno? Nisem še namreč videl tako 'čudnega' (ne mi zamerit, Silvo) - tista negativna površina ima ponekod precej tanke linije -> je to narejeno na roko?

Obstaja kakšen DC-DC pretvornik iz 1-1.5 V na 5 ali 3.3V, ki bi imel možnost, da bi se ob pritisku na tipko vklopil in izklopil ob spremembi drugega vhoda (npr. programsko krmiljeno)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni