|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Taprve sem kupil v Ameriki in se kar nisem mogel načudit kapaciteti, sploh se niso spraznile. Nato mi sodelavec tudi polprofesionalni fotograf omeni da njegov flash z baterijami z Amerike deluje ravno tako nepredstavljivo dolgo. No pri nas jih dobiš v BTC-ju v bauhausu ali pa energizer lithium brez ultimate občutno ceneje v Merkator centru pred BTC-jevo stolpnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
demag Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.35 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Za predelavo na LIxxx akumulatorje,včasih ni najbolj posrečena zadeva....
Polnjenje mora biti zelo natančno ,balansiranje takih celic je nujno!
Praznjenje je zelo kritično-preveč izpraznjena celica je uničena itd.
Če je nekdo modelar in ima ustrezen polnilec in znanje za rokovanje, poten ni neke pretirane nevarnosti, v nasprotnem primeru pa se lahko zgodi celo , da ti zgori cela hiša!!
Toliko samo za opozorilo!! _________________ Ni vse zlato,kar se zlato sveti!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni take panike, saj večina celic, ki se uporablja za takšne predelave, zaščito že vsebuje (radialne celice). Je pa res, da pazljivost ni nikoli odveč ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Dexboy je napisal/a: |
MP3 predvajalnik, ki se napaja z 1,5V, kako spravite napetost s 4,15V na 1,5 (3V)? |
Večina takih naprav ne deluje na 1,5V direktno, ampak ima notri step-up konverter na 3,3V ali več. Večina deluje priključenih samo na USB, brez baterije.
Se ga splača odpret in pogledat drobovje. Marsikdaj samo prebrikaš in odklopiš step-up DC-DC, pa že dela.
cero je napisal/a: |
LI/FE baterije ki niso za polnit.Imajo izredno visoko kapaciteto |
Pri ta starem digitalcu (na 4 AA baterije) sem jih dobil v kompletu zraven. Fotoaparat je že par let pokojen, baterije (ki so bile za backup) pa še vedno polne  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdovcj Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.61 Kraj: Kovor
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Ni take panike, saj večina celic, ki se uporablja za takšne predelave, zaščito že vsebuje (radialne celice). Je pa res, da pazljivost ni nikoli odveč ...
|
Ali to pomeni, da lahko te radialne celice polnem normalno(kot NiMH) vezane v serijo brez balansiranja in tudi praznem brez posebne zaščite?
Če je tako, bo moj baterijski vrtalnik hitro v predelavi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
demag Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.35 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
"Mucek"
Tudi mene zanima kakšne so to "radialne"celice,ki ne potrebujejo nikakršne pazljivosti-razen če si mislil na, že izgotovljene akumulatorske pakete(prenosnik)???
Drugače pa opiši malo te radialne celice,prosim..... _________________ Ni vse zlato,kar se zlato sveti!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Se previ, če prav razumem, tisti košček elektronike, ki se nahaja na anodi je omejevalec preizpreznitve in prenapolnitve? Torej, če bi jih želel polniti v baterijskem vrtalniku, bi jih moral pri spajkanju v paket vezati vzporedno skupaj anodo in skupaj katodo ter dobiti adapter s tokom, ki bi ustrezala eni celici ter napetostjo 4,2v(oz. tu nekje), da se posamezna celica nebi pregrevala, ko bi bile ostale že polne(odklopljene).
cero je napisal/a: |
Meni se poleg LSD (low self dischage) nicd baterij, dopadejo še LI/FE baterije ki niso za polnit (lithium ultimate energizer). |
Si ti mislil nekaj podobnega temu: http://www.dealextreme.com/p/trustfire-lifes2-2900mah-lithium-1-5v-aa-batteries-2-pack-7260
Nazadnje urejal/a kobranka Ned Sep 25, 2011 12:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem naročil dve in ju napolnil. Ob prvi uporabi (tri tedne kasneje) sem ugotovil, da je ena fuč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je pač tako da na baterije največkrat nemoreš uveljavljati garancije. Tudi sam sem precej polnilnih akujev vrgev proč, ker so crknili predno so doživeli 10 ciklov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot LSD baterije sem imel v mislih ENELOOP-ke klik. Litijeve pa sem podal link kakšene in kje se jih da dobit. klik |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja saj to je že vredu. Za fotoaparat se po novem dobijo enelop xx katere so bolj profi in imajo večjo kapaciteto. Meni se pravzaprav gre za napetost in mislim, da naprava, ki je podhranjena z napetostjo prej ugasne, ima pač svojo merilno tehniko katera ti sporoča na zaslonu kdaj bo prazna baterija. Tako mi Mp3 s akujem kaže tričetrt do pol bargrafa pri polnem akuju, potem pa kar „crkne”. Torej zato se mi gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj mi kdo pojasni.
NiMh par za fotoaparat.
Pri vklopu samo prikaže change battery. Akumulatorja pa "polna" pravkar vzeta iz ~ pametnega polnilca. Ista situacija samo drugi komplet, ki niti sporočila o prazni bateriji ne zmore. Ker sem imel čas, voljo in jezo sem vse 4 celice praznil preko noči. Uporabil sem samo žico za vezanje rožic po vrtu. Po polnjenju je prvi komplet deloval ~ za hobi (30 - 40 slik), drugi pa je uspel priti do "change battery". Mučenje sem ponovil še 2x 1 kompet se je ~ pobral, drugi pa . Z malo znanja (vklop na pregled foto, izklop zaslona in seveda brez zoom motorja) naredi 20 posnetkov.
Celice so bile polnjene in tudi ciklane (praznjene nato polnjene s polnilcem Sony namenjen samo max 4x AA celicam.
Vse skupaj si ne znam razložiti drugače kot s spominskim efektom, katerega NiMh naj ne bi imeli.
Kje se motim?
Hvala za vaša mnenja. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.96
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa imaš na aparatu v meniju nastavljen ustrezen tip baterij (pri mojem je izbira: alkalne - NiMh - Litijeve)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
NiMH ima spominski efekt ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni