www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Alternativa alkalnim baterijam?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taprve sem kupil v Ameriki in se kar nisem mogel načudit kapaciteti, sploh se niso spraznile. Nato mi sodelavec tudi polprofesionalni fotograf omeni da njegov flash z baterijami z Amerike deluje ravno tako nepredstavljivo dolgo. No pri nas jih dobiš v BTC-ju v bauhausu ali pa energizer lithium brez ultimate občutno ceneje v Merkator centru pred BTC-jevo stolpnico.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
demag
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 24, 2011 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Za predelavo na LIxxx akumulatorje,včasih ni najbolj posrečena zadeva....
Polnjenje mora biti zelo natančno ,balansiranje takih celic je nujno!
Praznjenje je zelo kritično-preveč izpraznjena celica je uničena itd.
Če je nekdo modelar in ima ustrezen polnilec in znanje za rokovanje, poten ni neke pretirane nevarnosti, v nasprotnem primeru pa se lahko zgodi celo , da ti zgori cela hiša!!
Toliko samo za opozorilo!!

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 24, 2011 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni take panike, saj večina celic, ki se uporablja za takšne predelave, zaščito že vsebuje (radialne celice). Je pa res, da pazljivost ni nikoli odveč ... Smile

LP, g

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 24, 2011 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dexboy je napisal/a:
MP3 predvajalnik, ki se napaja z 1,5V, kako spravite napetost s 4,15V na 1,5 (3V)?

Večina takih naprav ne deluje na 1,5V direktno, ampak ima notri step-up konverter na 3,3V ali več. Večina deluje priključenih samo na USB, brez baterije.
Se ga splača odpret in pogledat drobovje. Marsikdaj samo prebrikaš in odklopiš step-up DC-DC, pa že dela.

cero je napisal/a:
LI/FE baterije ki niso za polnit.Imajo izredno visoko kapaciteto

Pri ta starem digitalcu (na 4 AA baterije) sem jih dobil v kompletu zraven. Fotoaparat je že par let pokojen, baterije (ki so bile za backup) pa še vedno polne Surprised

zdovcj
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26
Aktiv.: 0.61
Kraj: Kovor

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 24, 2011 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Ni take panike, saj večina celic, ki se uporablja za takšne predelave, zaščito že vsebuje (radialne celice). Je pa res, da pazljivost ni nikoli odveč ... Smile

Ali to pomeni, da lahko te radialne celice polnem normalno(kot NiMH) vezane v serijo brez balansiranja in tudi praznem brez posebne zaščite?

Če je tako, bo moj baterijski vrtalnik hitro v predelavi Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
demag
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Mucek"

Tudi mene zanima kakšne so to "radialne"celice,ki ne potrebujejo nikakršne pazljivosti-razen če si mislil na, že izgotovljene akumulatorske pakete(prenosnik)???
Drugače pa opiši malo te radialne celice,prosim.....

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.dealextreme.com/p/trustfire-protected-18650-3-7v-true-2400mah-rechargeable-lithium-batteries-2-pack-20392
(samo en primer, jih je več)

Ni ravno cvet tokovne zmogljivosti, a za običajne porabnike povsem dovolj ...

Lp, gregor

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se previ, če prav razumem, tisti košček elektronike, ki se nahaja na anodi je omejevalec preizpreznitve in prenapolnitve? Torej, če bi jih želel polniti v baterijskem vrtalniku, bi jih moral pri spajkanju v paket vezati vzporedno skupaj anodo in skupaj katodo ter dobiti adapter s tokom, ki bi ustrezala eni celici ter napetostjo 4,2v(oz. tu nekje), da se posamezna celica nebi pregrevala, ko bi bile ostale že polne(odklopljene).

cero je napisal/a:
Meni se poleg LSD (low self dischage) nicd baterij, dopadejo še LI/FE baterije ki niso za polnit (lithium ultimate energizer).
Si ti mislil nekaj podobnega temu: http://www.dealextreme.com/p/trustfire-lifes2-2900mah-lithium-1-5v-aa-batteries-2-pack-7260

Nazadnje urejal/a kobranka Ned Sep 25, 2011 12:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem naročil dve in ju napolnil. Ob prvi uporabi (tri tedne kasneje) sem ugotovil, da je ena fuč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pač tako da na baterije največkrat nemoreš uveljavljati garancije. Tudi sam sem precej polnilnih akujev vrgev proč, ker so crknili predno so doživeli 10 ciklov.
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot LSD baterije sem imel v mislih ENELOOP-ke klik. Litijeve pa sem podal link kakšene in kje se jih da dobit. klik
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja saj to je že vredu. Za fotoaparat se po novem dobijo enelop xx katere so bolj profi in imajo večjo kapaciteto. Meni se pravzaprav gre za napetost in mislim, da naprava, ki je podhranjena z napetostjo prej ugasne, ima pač svojo merilno tehniko katera ti sporoča na zaslonu kdaj bo prazna baterija. Tako mi Mp3 s akujem kaže tričetrt do pol bargrafa pri polnem akuju, potem pa kar „crkne”. Torej zato se mi gre.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj mi kdo pojasni.
NiMh par za fotoaparat.
Pri vklopu samo prikaže change battery. Akumulatorja pa "polna" pravkar vzeta iz ~ pametnega polnilca. Ista situacija samo drugi komplet, ki niti sporočila o prazni bateriji ne zmore. Ker sem imel čas, voljo in jezo sem vse 4 celice praznil preko noči. Uporabil sem samo žico za vezanje rožic po vrtu. Po polnjenju je prvi komplet deloval ~ za hobi (30 - 40 slik), drugi pa je uspel priti do "change battery". Mučenje sem ponovil še 2x 1 kompet se je ~ pobral, drugi pa Smile . Z malo znanja (vklop na pregled foto, izklop zaslona in seveda brez zoom motorja) naredi 20 posnetkov.
Celice so bile polnjene in tudi ciklane (praznjene nato polnjene s polnilcem Sony namenjen samo max 4x AA celicam.
Vse skupaj si ne znam razložiti drugače kot s spominskim efektom, katerega NiMh naj ne bi imeli.
Kje se motim?

Hvala za vaša mnenja.

dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.96

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa imaš na aparatu v meniju nastavljen ustrezen tip baterij (pri mojem je izbira: alkalne - NiMh - Litijeve)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NiMH ima spominski efekt ...

LP, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni