www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Skurjen / zaklenjen ATmega8 ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tezo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 10:44
Aktiv.: 0.21
Kraj: Zgornji brnik

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 6:49 pm    Naslov sporočila:  Skurjen / zaklenjen ATmega8 ? Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Sem začetnik v mikrokontrolerjih. Na laptopu ni serial porta zato sem si privlekel en star računalnik s katerim sem preko serial porta začel programirati μCje (na protoboardu sem naredil to vezje: http://diy4fun.blogspot.com/2009/01/simple-serial-programmer-for-avr.html )Star računalnik zasede veliko prostora zato sem si naredil USBasp programator ( http://www.fischl.de/usbasp/ ) . Zjedkal sem plato (8. po vrsti z uradne strani), na ATmega8 naložil najnovejši firmware... Sestavljeno plato sem priklopil na računalnik in seveda ni nič delovalo. Na programatorju se prižge rdeča LEDica kar pomeni da program deluje, na računalniku pa mi napiše "USB device not recognized" . Po parih urah GooGlanja sem ugotovil da moram mikrokontrolerju nastaviti pravilne fusebite. Na USBasp programatorju nastavim "jumperje" na "self programing" in "suply target" , in ga potem priklopim na star serial programator. PonyProg zazna uC , pritisnem gumb za branje fusebitov, jih prebere in nato nastavim na pravilne (HFUSE=0xc9 LFUSE=0xef). Nato pritisnem "write" in mi napiše: "device mising or unknovn -24". od sedaj naprej noče ničveč prebrati/zapisati na ta uC. sedaj ko programator priklopim na USB se tudi rdeča LEDica ne prižge več. uC od sebe ne da več nobenih znakov življenja.

Je že kdo imel podobne težave? mogoče kdo ve kaj je narobe?

LP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si pravilno vpisal fuse bite, je možno, da ti oscilator ne deluje (pred tem je uC deloval z internim RC oscilatorjem).
Preveri povezave uC s kristalom, kondenzatorjema in vrednosti obeh kondenzatorjev (22pF).
Na XTAL2 bi moral imeti signal, s frekvenco kristala (12MHz). Če pomeriš z multimetrom XTAL2 proti GND, bi moral nameriti med 1/3 in 2/3 napajalne napetosti (sprogramiran CKOPT).

Sprogramiran bit = 0 !!

Edit:
FUSE imaš napisane v README.TXT:
Koda:
# TARGET=atmega8    HFUSE=0xc9  LFUSE=0xef
# TARGET=atmega48   HFUSE=0xdd  LFUSE=0xff
# TARGET=atmega88   HFUSE=0xdd  LFUSE=0xff
Če si nastavil napačne FUSE bite, rabiš paralelni programator (+12V -> /RESET).
Nazaj na vrh
tezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pomeril napetosti: med XTAL1/GND=0,5v in med XTAL2/GND=0,8v (napajalna napetost 5v. Fuse bite sem nastavil s pomočjo izračunov te strani: http://www.engbedded.com/fusecalc/ spodaj sem vpisal: HFUSE=0xc9 LFUSE=0xef in potem sem v PonyProgu obklukal tiste bite kateri so bili obklukani na tej strani (v PonyProgu je bil obkljukan tudi bit SPIEN in se ga ni dalo odkljukati tako da je na uC prišlo: HFUSE=0xc9 LFUSE=0xcf Kondenzatorji naj bi bili 22pf a mi na multimetru kažejo 0,029nF kaj sedaj odstopa....
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V PonyProg si delal kljukice za '1', ali '0' ?

Hm, SPIEN se nahaja v "FUSE high byte", pri tebi pa je razlika v "FUSE low byte".
Glede na napetosti, oscilator ne deluje, ali CKOPT ni sprogramiran.

Edit: SPIEN -> CKOPT

Nazadnje urejal/a int47 Pon Sep 26, 2011 8:37 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
tezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 6:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bo to! Zamenjal sem LOW in HIGH fuse bite Brick wall Brick wall Brick wall
Zdej v šolo ko pa nazaj pridem pa.... GLede na to da je LOW =c9 nizkofrkvenčni kristal, kolikšna je to nizka frkvenca? ali priklopim drug kvarc, ali pa z ATtiny na xtal2 pripeljem nek signal?

LP.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro razmišljanje. Dokaj univerzalna rešitev je, da pripelješ cca 1MHz signal na vhod.
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zgoraj popravil napako z SPIEN.

Low-frequency Crystal Oscillator = 32.768kHz

Potrebno je prilagoditi hitrost programatorja (SCK). Spodnja meja je:
Koda:
Low:> 2 CPU clock cycles for fck <12MHz, 3 CPU clock cycles for fck >=12MHz
High:> 2 CPU clock cycles for fck <12MHz, 3 CPU clock cycles for fck >=12MHz
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem imel enkrat to težavo, da sem sprogramiral fuse na 32kHz oscilator. Mega se ni pobrala z nobenim pametnim kristalom. 1M je bilo že preveč, 32k pa premalo. Na koncu mi je kolega našel (in posodil) nek predpotopni kristal okoli 280 kHz, s katerim sem končno zadevo usposobil. Programiral sem pa z AVR studio, mogoče bi s kakšnim drugim programatorjem prej uspel...
No, zdaj imam za take primere paralelni programator ter funkcijski generator. Če razmišljam, bi takrat lahko naredil nek RC oscilator in bi zmagal... Brick wall
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi uporabil tudi CD4047 Smile
juref
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45
Aktiv.: 1.20
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hec je lahko tudi v tem če si nastavljal fuze bite preden si imel gor kvarc. Takrat nastane problem, ker avr neče delati brez kristala in da spremeniš varovalke na notranji oscilator potrebuješ kvarc Very Happy. No vidim, da ni bilo to ampak vseeno. Jaz sem si razbijal glavo zelo dolgo časa dokler nisem tega pogruntal. Very Happy no pa za drugo Very Happy

lep dan!
Nazaj na vrh
tezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 26, 2011 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes me je star programator na testni plati nekaj zaj***val , tako da sem za njega zjedkal plato. Sedaj je sestavljen, za kaj več pa ni ostalo nič časa. Jutri naprej...
Nazaj na vrh
tezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 27, 2011 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem na XTAL2 priklopil 1mhz signal (izhod iz attiny) in je začel delovati Razz Sedaj sem spremenil fuse bite in deluje! Very Happy

Najlepša hvala vsem za pomoč!

LP.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni