|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tezo Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 10:44 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.21 Kraj: Zgornji brnik
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 6:49 pm Naslov sporočila: Skurjen / zaklenjen ATmega8 ? |
|
|
Lep pozdrav!
Sem začetnik v mikrokontrolerjih. Na laptopu ni serial porta zato sem si privlekel en star računalnik s katerim sem preko serial porta začel programirati μCje (na protoboardu sem naredil to vezje: http://diy4fun.blogspot.com/2009/01/simple-serial-programmer-for-avr.html )Star računalnik zasede veliko prostora zato sem si naredil USBasp programator ( http://www.fischl.de/usbasp/ ) . Zjedkal sem plato (8. po vrsti z uradne strani), na ATmega8 naložil najnovejši firmware... Sestavljeno plato sem priklopil na računalnik in seveda ni nič delovalo. Na programatorju se prižge rdeča LEDica kar pomeni da program deluje, na računalniku pa mi napiše "USB device not recognized" . Po parih urah GooGlanja sem ugotovil da moram mikrokontrolerju nastaviti pravilne fusebite. Na USBasp programatorju nastavim "jumperje" na "self programing" in "suply target" , in ga potem priklopim na star serial programator. PonyProg zazna uC , pritisnem gumb za branje fusebitov, jih prebere in nato nastavim na pravilne (HFUSE=0xc9 LFUSE=0xef). Nato pritisnem "write" in mi napiše: "device mising or unknovn -24". od sedaj naprej noče ničveč prebrati/zapisati na ta uC. sedaj ko programator priklopim na USB se tudi rdeča LEDica ne prižge več. uC od sebe ne da več nobenih znakov življenja.
Je že kdo imel podobne težave? mogoče kdo ve kaj je narobe?
LP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si pravilno vpisal fuse bite, je možno, da ti oscilator ne deluje (pred tem je uC deloval z internim RC oscilatorjem).
Preveri povezave uC s kristalom, kondenzatorjema in vrednosti obeh kondenzatorjev (22pF).
Na XTAL2 bi moral imeti signal, s frekvenco kristala (12MHz). Če pomeriš z multimetrom XTAL2 proti GND, bi moral nameriti med 1/3 in 2/3 napajalne napetosti (sprogramiran CKOPT).
Sprogramiran bit = 0 !!
Edit:
FUSE imaš napisane v README.TXT:
Koda: |
# TARGET=atmega8 HFUSE=0xc9 LFUSE=0xef
# TARGET=atmega48 HFUSE=0xdd LFUSE=0xff
# TARGET=atmega88 HFUSE=0xdd LFUSE=0xff |
Če si nastavil napačne FUSE bite, rabiš paralelni programator (+12V -> /RESET). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tezo Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 10:44 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.21 Kraj: Zgornji brnik
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem pomeril napetosti: med XTAL1/GND=0,5v in med XTAL2/GND=0,8v (napajalna napetost 5v. Fuse bite sem nastavil s pomočjo izračunov te strani: http://www.engbedded.com/fusecalc/ spodaj sem vpisal: HFUSE=0xc9 LFUSE=0xef in potem sem v PonyProgu obklukal tiste bite kateri so bili obklukani na tej strani (v PonyProgu je bil obkljukan tudi bit SPIEN in se ga ni dalo odkljukati tako da je na uC prišlo: HFUSE=0xc9 LFUSE=0xcf Kondenzatorji naj bi bili 22pf a mi na multimetru kažejo 0,029nF kaj sedaj odstopa.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
V PonyProg si delal kljukice za '1', ali '0' ?
Hm, SPIEN se nahaja v "FUSE high byte", pri tebi pa je razlika v "FUSE low byte".
Glede na napetosti, oscilator ne deluje, ali CKOPT ni sprogramiran.
Edit: SPIEN -> CKOPT
Nazadnje urejal/a int47 Pon Sep 26, 2011 8:37 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tezo Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 6:05 am Naslov sporočila: |
|
|
To bo to! Zamenjal sem LOW in HIGH fuse bite
Zdej v šolo ko pa nazaj pridem pa.... GLede na to da je LOW =c9 nizkofrkvenčni kristal, kolikšna je to nizka frkvenca? ali priklopim drug kvarc, ali pa z ATtiny na xtal2 pripeljem nek signal?
LP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 8:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobro razmišljanje. Dokaj univerzalna rešitev je, da pripelješ cca 1MHz signal na vhod. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem zgoraj popravil napako z SPIEN.
Low-frequency Crystal Oscillator = 32.768kHz
Potrebno je prilagoditi hitrost programatorja (SCK). Spodnja meja je:
Koda: |
Low:> 2 CPU clock cycles for fck <12MHz, 3 CPU clock cycles for fck >=12MHz
High:> 2 CPU clock cycles for fck <12MHz, 3 CPU clock cycles for fck >=12MHz |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
sem imel enkrat to težavo, da sem sprogramiral fuse na 32kHz oscilator. Mega se ni pobrala z nobenim pametnim kristalom. 1M je bilo že preveč, 32k pa premalo. Na koncu mi je kolega našel (in posodil) nek predpotopni kristal okoli 280 kHz, s katerim sem končno zadevo usposobil. Programiral sem pa z AVR studio, mogoče bi s kakšnim drugim programatorjem prej uspel...
No, zdaj imam za take primere paralelni programator ter funkcijski generator. Če razmišljam, bi takrat lahko naredil nek RC oscilator in bi zmagal...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi uporabil tudi CD4047  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
juref Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45 Prispevkov: 226 Aktiv.: 1.20 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hec je lahko tudi v tem če si nastavljal fuze bite preden si imel gor kvarc. Takrat nastane problem, ker avr neče delati brez kristala in da spremeniš varovalke na notranji oscilator potrebuješ kvarc . No vidim, da ni bilo to ampak vseeno. Jaz sem si razbijal glavo zelo dolgo časa dokler nisem tega pogruntal. no pa za drugo
lep dan! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tezo Član

|
Objavljeno: Pon Sep 26, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes me je star programator na testni plati nekaj zaj***val , tako da sem za njega zjedkal plato. Sedaj je sestavljen, za kaj več pa ni ostalo nič časa. Jutri naprej... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tezo Član

|
Objavljeno: Tor Sep 27, 2011 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem na XTAL2 priklopil 1mhz signal (izhod iz attiny) in je začel delovati Sedaj sem spremenil fuse bite in deluje!
Najlepša hvala vsem za pomoč!
LP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni