www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Optimizacija funkcije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> FPGA in CPLD programabilna vezja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
futuristic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2003 16:07
Aktiv.: 0.66
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 2:57 pm    Naslov sporočila:  Optimizacija funkcije Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Imam tole funkcijo: a*b'+a'*b*c in bi jo rad naredil s čim manj čipi, po možnosti z samo dvema.
Npr. 7400 + še eden z OR/NOR/AND funkcijo. Sam sicer nisem našel rešitve, samo se mi pa zdi čudno da bi za tako kratko funkcijo rabil tri čipe.

Lp,
Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
m.matic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43
Aktiv.: 0.80

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mux?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena NOR in ena AND vrata:

NOR (74*02)
- en par vhodov uporabi kot inverter za b
- en par kot inverter za a
- en par uporabi za (a*b' + a'*b*c)`
- en par kot inverter za zgornjo vsoto

AND (74*08-)
- en par za a*b'
- en par za a'*b
- en par za zgornji produkt * c
- en par ti ostane prost

Se vedno sta to dva cipa - za najelegantnejso resitev uporabi GAL/PAL.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
futuristic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2003 16:07
Aktiv.: 0.66
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala, res. Very Happy

Sem misli narediti z temi "vgrajenimi" logičnimi vezji, ker z gal/pal nisem še nikoli delal. Imaš mogoče kak dober link z osnovami. Predvsem me zanima, če rabim poseben programator ali bi se dalo to kar na roke, sprogramirat, npr. tako da bi peljal na 5V na določene kontakte?
PAL je tako poceni(30sit), da ni panike tudi če bi ena dva pokvaril preden bi mi uspelo. Smile

Lp,
Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj sem šel "kopati" po delavnici. Našel sem primerke -rablene GAL16V8. Se to lahko briše oz. ponovno uporabi? Našel sem še PAL20R4 tole pa je verijetno OTP? Prevajalnik že vlečem. Mogoče še kak nasvet za programator (samogradnja)?
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GALi so zagotovo izbrisljivi (EEPROM, proizvajalec jamci 100 vpisov). PAL (originalni) je sicer ze zaradi nacina programiranja neizbrisljiv, a je isto ime uporabljeno tudi za izbrisljive cipe, tako da je odvisno od tega, kaksni so pac ti tvoji. Oznaka je nekam "cudna", nasel pa sem samo datasheete za ene TIjeve high-performance (prepisljive) PLDje s to oznako - napisi kompletno oznako ali poslikaj.

Uporabljam univerzalni programator, ki ima podporo za PLDje ze vgrajeno, zato ne morem nic konkretnega svetovati - najdi nekaj takega, kar deluje in ima uporaben SW, ki ne bo mrknil takoj, ko ga bos preselil na novejse Windowse Rolling Eyes

Pozabil sem dodati, da WinCUPL lahko program prevede tudi za (E(E))PROM, kar pomeni, da lahko star EPROM po potrebi spremenis PLD s tabelirano funkcijo, ce je le-ta dovolj enostavna in zapisana staticno.

Aha, pa se to: podobno kot MCUji imajo tudi PLDji (vsaj GALi, najbrz pa tudi drugi) moznost "zaklepa". Ce so zaklenjeni, potem jih lahko pobrises v zacetno stanje, ne mores pa prebrati "programa" neposredno iz njih. Lahko bi jih sicer tabeliral in potem to prepisal v nov cip, a je tako pocetje precej neprakticno za reverse engineering.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo fotografijo. Pod fotoaparat sem vtaknil še nekaj čipovja, ki sem ga prav tako našel med "rafudo" nimam niti pojma kaj je in kje sem ga dobil. Sodi pa verijtno le še v muzej. Tisti s svetlečim okencem nosi le numerično oznako:
30100
23-00185-00
8144

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70819.71

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej, poglej, cisto zaresen klon 8080 ... Vec informacij o njem.

Siroki 24-pinski ohisji in tisto nad njima imajo najbrz oznake narocnika in ne proizvajalca ?

PAL je ocitno Nationalov, ampak na njihovi strani ni omenjen (je med App. Notes za nekaj drugega, ni pa datasheeta). Moj programator ga nima nikjer omenjenega, zato me ne bi cudilo, ce gre res za muzejski artikel.

Tisti GAL spodaj desno je tocno to, kar isces.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> FPGA in CPLD programabilna vezja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni