|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 2:19 pm Naslov sporočila: Transformator ali inverter? |
|
|
Hi!Zanima me kaj bolj uporabljate pri poljnjenju avtomobilskih akumulatorjev oz.kaj se vam zdi boljše? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
transformator je element ki ti zniža izmenično napetost
inverter je pa električni "IZDELEK" če se smem tako izraziti, ki ti z enosmerne pretvori v izmenično napetost ter jo sproti še zviša z npr. 12 ali 24 na 220, 230 voltov.
jaz torej za polnenje akkuja avtomobila ne uporabljam ničesar od tega dvojega.
a si že kdaj slišal za polnilec?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
watts je napisal/a: |
jaz torej za polnenje akkuja avtomobila ne uporabljam ničesar od tega dvojega.
a si že kdaj slišal za polnilec?
|
Kaj pa je ponavadi sestavni del polnilca ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se enostavnosti in zanesljivosti tiče, zmaga trafo + selenski usmernik (ta namreč nudi tudi tokovno omejitev, ki je pri polprevodniških diodah ni).
Polprevodniki (lahko napajani preko klasičnega transformatorja ali switcher pretvornika) pa omogočajo tisoč in eno možnost, samo kaj ko jih je večina takih, da jo uporabiš 1x za firbec in nikoli več. Če govorimo o polnilcu za klasičen avtomobilski Pb akumulator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2011 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam 12V 100W switcher. V serijo s + linijo upor nekaj ohmov da omeji tok.
Switcher ima trimmer za nastavitev napetosti. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!No,vprašal sem iz čisto praktičnih razlogov:kolega je kupil(pa naj bo slovensko če že tako piše v pravilih foruma)elektronski napajalnik avt.akumulatorjev-12V.Potem pa je imel problem,ker mu ni hotel polniti.V trgovini dela,pri njem ne.Prinese k meni,dela,pri njem ne(ni iz naše branže).Seveda je bila napaka v akumulatorju(pol leta stara Varta(kje je že Vesna,Munja),kot mi je na KONCU zaupal(garancija) .Akumulator je imel samo 6V,zato se napajalnik ni vklopil.Vzbudil sem ga s transformatorskim polnilcem domače izdelave in zdaj je dečko srečen da mu stvar dela.To je bil zadnji primer,prej jih je bilo še nekaj podobnih.Torej,malce sem razočaran nad temi polnilci ker so očitno preveč "pametni".Se popolnoma strinjam z Azraelom.
Pa da malo dopolnim watts-a:lahko tudi zviša napetost (da ne omenjam ločilnih,merilnih...).Pa še:A ti inverterski varilni aparat dvigne napetost na 220V  _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varilna napetost je ranga 20-30V, nič več. Inverterski varilni aparat ti ZNIŽA mrežno (230) napetost na omenjeno, s tem da zmore tokove preko 100A. Prednost: veliiiiko lažji, lepše se vari (enosmerna napetost), dražji modeli imajo zagonsko vezje ki omogoča začetek varjenja s hladno elektrodo, zvezno nastavljanje toka...
Je pa watts narobe mislil --on govori o step-up konverterjih, polnilci so pa step-down. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri polnilci majo bypas tipko, zato problema s polnjenjem ni. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Čet Okt 06, 2011 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Komaj zdaj sem videl watts-ov drobni tisk:a si že kdaj slišal za polnilec?
No,če si pa že tako aroganten:dam roko v ogenj da sem jih več popravil kakor ti .In to vse vrste:s transformatorjem s selenskim,diodnim,tiristorskim usmerjanjem,switcherje.Pa inverterske varilne aparate,razsmernike,frekvenčne regulatorje.Zadovoljen  _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni