www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Projektna naloga
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
danger_zone
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Okt 2011 10:14
Aktiv.: 0.36
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2011 10:24 am    Naslov sporočila:  Projektna naloga Odgovori s citatom

zdravo,

za projektno nalogo na faksu sem se odločil izdelati program ki bo preverjal hitrost motorja, kateri naj bi bil v določeni meji hitrosti. pobiral bom dva tipa signala in sicer analognega z encoderja ter digitalnega iz krmilnika...! dejansko bi moral hitrost omejiti na določeno vrednost in jo tam tudi držati...! za programsko okolje bi uporabil winidea z Philips/NXP LPC2138 Target Board...ne vem še čist točno kako naj bi potem vse skupaj prenes na krmilnik? za kakršne koli informacije o tem se vam zahvaljujem...Smile

Kako si prišel do faksa, če niti ne veš kaj je velika začetnica? Sledeče sporočilo napisano brez repa in glave bo brez opozorila odstranjeno. Priporočam branje pravil.

:adminedit:
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2011 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo bolj podrobno boš moral to opisati. Kakšen motor je to - 2 taktni, 4 taktni, 1fazni, 3 fazni, parni... Od tega je odvisno kako se bo motorje krmililo.
Edina specifična zadeva, ki si jo postavil je to da imaš namen uporabit WinIdea, kar je verjetno najslabše kar lahko izbereš.

Nisi niti omenil kakšno je tvoje znanje programiranja. In zakaj bi uporabil ARM za nekaj procesorsko nezahtevnega, kar bi lahko že preprost mikrokotroler izvajal.

Skratka več detajlov + uporaba znanja Slovenščine na nivoju, da ne delaš svojemu jeziku sramote in boš dobil precej bolj konstruktivne odgovore.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2011 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Dorijan

Ob tem kaj je napisal in kako, bo najboljši kandidat sinhronski motor z dušilnim navitjem...

Sedaj pa resno, kje je problem? Neko zamisel avtor teme ima, ne bom sodil ali je zamisel dobra ali zanič (manjka odločno preveč podrobnosti), samo zanima me kdo ali kaj je sploh problem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poro
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Mar 2011 17:19
Aktiv.: 0.32
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdravljeni

Tudi [slovenščina je zame španska vas] imam projektno nalogo, in sicer tako da sem si zamislil tekoči trak ( seveda kot shema , manjše velikosti od realne) ki bi štel vsako škatlo ki gre mimo ter jo zapisoval na števec. Programiranje znam ampak zanima me kje bi dobil elemente kot so:
- elektro motorček za vrtenje oziroma tekoči trak ponazorjen v manjši obliki
- senzorje

Če ima kdo drug kakšno dobro idejo in ve kje je ta material ali kaj takega(govorimo o shemi) naj mi pove ker rabim več idej kaj bi sploh programiral.

Hvala ter lep pozdrav.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za senzorje glej IR senzorčke, ki jih uporabljajo v "labirint robotkih".
Motor pa, če rabiš kakšno nizko hitrost, enostavno predelaš en modelarski servomotorček na "neskončno" vrtenje.

LP, g

poro
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala.
Ampak sem gledal in mi je bol domače če bi naredil preko krmilnika za zalivanje vode glede na vlažnost zemlje. Podatke koliko je vlage bi pa izpisovalo v neko tabelo če je mogoče.

zanima me če je to že kdo počel ?
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je pred časom naredil tak avtomat za zalivanje. Preuči njegov projekt, sem prepričan, da boš dobil kakšno dobro idejo. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poro
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pregledal ja ampak mislim naredit preko PLC krmilnika, kar seveda spada v temo mature.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

?!?! Kaj ima zdaj zalivanje veze s tekočim trakom?!

Lp, g

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 6:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Zaliva kot po tekočem traku". In to s PLCjem Mr. Green
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.71
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce se ti ze "mota" po glavi da bi zamenjal projekt, ti povem, da se mi zdi veliko bolj zanimiva maketa tekocega traku. Ceprav je avtomat za zalivanje, veliko bolj koristnejsi (saj ga lahko na koncu uporabis).

Kar se tice "motorcka", so ti ze povedali, uporabi modelarski servo motor, katerega je potrebno rastaviti, mu pobrati ven vso elektroniko in odscipniti en koscek plastike na zobnikiv (ta koscek preprecuje vrtenje 360° in vec). Napajanje je 4,8-6V (poglej bolje na servo motorju, sicer lahko sam motorcek obremenis tudi vec).

Za senzor uporabi IR oddajno diodo in IR senzor, kot sperjemnik.
Ce bos vzel senzor, ki je deklariran za 38kHz, potem, mora oddajna IR LED dioda utripati s frekvenco 38kHz. To utripanje dosezes z NE555 cipom, kjer z uporom R1, R2 in C1 dolocis frekvenco na izhodu cipa (pin 3). Za shemo poglej na internetu (NE555 astable multivibrator). IR senzor povezes z mikrokontrolerjem (AVR, PIC...), kontrolerju dodas se LCD.
IR oddajno diodo daj v tulec (da bodo zarki bolje usmerjeni) in jo postavi nasproti senzorja, ko se bo neka stvar premaknila med senzor in IR LED diodo, po s tem prekinila zarek in IR senzor bo poslal "nek signal" (poglej v datasheet) v kontroler, katerega bos potem navcil da razume kaj hoce IR senzor in kaj mora v takem primeru narediti. Torej, na LCDju se bo povecala stevilka za +1.
Paziti moras, da naredis IR senzorju dovolj stabilizirano napetost, saj ne mara nihanja...
Glede tekocega traku, pa poglej ce dobis kje siroko jermenico (mogoce dve tri das skupaj, da dobis dovol siroko.)

Tukaj imas v grobem napisano pojasnilo izdelka. Mogoce sem ti prehitro vse izdal ampak, programiral pa ga bos sam.

Sedaj pa se odloci kaj bos delal.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
poro
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala. Jaja programiranje mi bol leži kot pa sestavljanje ali povezovanje zato predvidevam da nebom imel problemov.

Kaj bi pa uporabil kot tekoči trak.kakšno plasiko na dveh vrtečih valjih ki bi eno izmed teh osi poganjal motorček?

Lp
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce imas moznost si pogledat tracno brusilko ali pa poglej bolje v trgovni blagajno. Tam sta dva valja, prek katerih je razpeta siroka gumijasta "jermenica". Bo ze sl, saj to je le maketa...

Poglej tudi kako delujejo kaksni "bagerji" na komando (ko sem bil majhen sem jih imel kar nekaj)...

Konstrukcija pa ti ze ne bo delala tezav. Wink

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
poro
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha aha. To vem vendar me zanima če kdo ve kje bi to dobil - potrošni material. Grem v trgovino in sunim blagajno hahah (hec ). No nekako bom proval to naredit. A kdo ve še ceno približno IR senzorja motorčka ter kakšen display za max 3 cifre gor izpisat?

Lp
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 20, 2011 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej IR senzor --> http://si.farnell.com/vishay/tsop4838/ir-receiver-38khz/dp/4913190?whydiditmatch=rel_2&matchedProduct=TSOP1838&Ntt=TSOP1838

Servo motor --> modelarska trgovina (cena; med 5 in 10€)

LCD 2*16 --> http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=15314

ali
LCD 2*8 --> http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=15300

Glede ostalega, pa bos moral kaj tudi sam razmislit...

Sicer ti bomo pomagali ampak ne pri kompletni nalogi... Wink

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni