www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pretvornik 12v=>5v

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 10, 2004 11:45 pm    Naslov sporočila:  pretvornik 12v=>5v Odgovori s citatom

rabil bi shemo za pretvornik iz 12v (akumulator od avta) na 5v 2Amax
naj bo čimbolj enostavna
nekje sem zasledil da se to da narediti kar z 7805 in tranzistorjem 3055 ali podobnim

zaodgovore se že vnaprej zahvaljujem

LP cero
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2004 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cero,

Priporočam ti izdelavo "step down" konvertorja z MC34063 PDF je mislim, da na Filemanager Če ga ni, ga kasneje pripnem - sedaj hodim na net namreč preko analogne linije. Izvedba z 7805 ter 3055 je seveda možna a se bo vse skupaj precej grelo.
Zato ti raje priporočam zgornjo varianto.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2004 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sivo hvala za daasheet sem gadobil na filemanagerju vendar ne razumem dobro izračunov če imaš mogoče ti kaj več izkušenj z omenjenim čipom bi prosil da mi pomagaš izračunat vrednosti elementov
rabil pa bi za vhodno napetost cca 12v-14v izhodna napetost 5v in izhodni tok 1A frekvanca je lahko 33kHz
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2004 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cero,

Izračun izhodne napetosti ni kaka umetnost. Stvar narediš po tipični aplikaciji za "step down" Izhodna napetost se definira z R1 in R2 v uporovnem delilniku na koncu.

formula.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  18.1 KB
 Pogledana:  160 krat

formula.jpg

cero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2004 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa potem tiste Vsat in Vf in Vripple kako jih nastavim te so namreč ptrebne za izračun elementov
jez sem recimo mislu da bi vzel kar shemo od step down converterja
le da je tam vhodna napetost 25v.torej kaj bi moral tam spremeniti da bi bil ta converter za vhodno napetost 12v
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2004 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cero,

Sam se nisem ubadal z ostalimi izračuni. Vzel sem tipično aplikacijo od step up ali step down conwertorja. Izhodno napetost sem izračunal po dani formuli (torej na tipični aplikaciji sem spremenil le upora) Naredil sem par takih pretvornikov, ki so v funkciji (sicer za manjše tokove kot ga potrebuješ ti) Vsi delajo dobro.

WacKy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 14:48
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko je pa potrebno biti natančen pri izbiri elementov? Ali je izhodno napetost potrebno še kaj zgladiti/regulirati npr. z 78xx al je izhod že dovolj dober za uporabo? In pa ali se za induktivnost lahko uporabi kar dušilko izbrane vrednosti?

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni