www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AVR Multimeter pomoč
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juref
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45
Aktiv.: 1.20
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 5:55 pm    Naslov sporočila:  AVR Multimeter pomoč Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Izdelujem si digitalni multimeter z ATMega8. Za merjenje napetosti sem že izpisal program, vendar se je stavilo pri meritvi toka. Zanima me kako naj tok zajemam oz. merim. Program ni problem ampak "hardver" Very Happy

Najlepša hvala in lep dan!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pikoli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2011 20:09
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meriš lahko padec napetosti na shunt uporu.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1) Shunt upor + operacijski ojačevalnik - primerno predvsem za nižje tokove
2) Hall sonda (npr. allegro acs serija) - primerno predvsem za višje tokove

Lp, g

juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meril bi do 5 A. Kako se pa priključi šunt upor. (Se oparvičujem zaradi nevednosti)
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem za merjenje toka do 5A uporabil tale senzor: http://uk.farnell.com/allegro-microsystems/acs712elctr-05b-t/ic-sensor-current-5a-soic8-712/dp/1329623
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shunt upor vežeš zaporedno z porabnikom. Ko teče tok čez upor se pojavi padec napetosti. Z voltmetrom meriš napetost na uporu. Večja kot je, večji je tok. Tok pa potem računaš po ohmovem zakonu.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katero referenčno napetost boš pa uporabil? 5V? V tem primeru se bo na shuntu ob toku 5A kurilo 25W! Lahko si ogledaš AD8210 ali 8211 current monitor. Ob padcu na shuntu 250 mV da ven 5V, ai pa INA139/169, čeprav slednji po mojih meritvah ni prav linearen, AD se pa prav lepo obnese.
Sicer bi jaz za multimeter itak dal zunanjo referenco. Interna je vprašljive točnosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:19 am    Naslov sporočila:  Re: AVR Multimeter pomoč Odgovori s citatom

juref je napisal/a:
Pozdravljeni!

Izdelujem si digitalni multimeter z ATMega8. Zanima me kako naj tok zajemam oz. merim.

Najboljša rešitev je to, kar ti je predlagal "piroman" Allegro, (dobiš tudi sample). Na izhodu imaš linearno napetost v odvisnosti od velikosti toka, torej uporabiš enega od AD-jev od AtMega8 ostalo so pa številke in programska koda.
Dobra lastnost je, da na izhodu ni padca napetosti (skoraj ni, oziroma zanemarljivo malo) in ni segrevanja.
Pri zaporednem uporu (shunt) je slabost, velik padec napetosti na izhodu in močno segrevanje upora.

juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Katero referenčno napetost boš pa uporabil? 5V? V tem primeru se bo na shuntu ob toku 5A kurilo 25W! Lahko si ogledaš AD8210 ali 8211 current monitor. Ob padcu na shuntu 250 mV da ven 5V, ai pa INA139/169, čeprav slednji po mojih meritvah ni prav linearen, AD se pa prav lepo obnese.
Sicer bi jaz za multimeter itak dal zunanjo referenco. Interna je vprašljive točnosti.

sem mislil uporabiti 0,1 ohm pa bi bilo 2,5 W Very Happy
Nazaj na vrh
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem gledal nekatere vezave v različnih načrtih uporabijo 0,1 shunt upor ter operaacijski ojačevalec ter me malo bega in mi ne gre v glavo... :S, Ne rabim neke natančnosti ampak da je vsaj približno Very Happy. in če bi uporabil 0.1R bi se na njem kurlo 2.5W moči ter se nebi nekaj preveč segreval če bi dal 5W ?

Hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"...se ne bi nekaj preveč segreval..."
Prosim za definicijo, kaj je "preveč" Wink . Če: upor dovolj odmakneš od TIV; bodo spajkalni otočki dovolj veliki; in trajni tok ne bo 5A, bo verjetno zadostovalo 5W. Boljši bi bil 7W (večja površina za hlajenje), ali pa upor montiraš na hladilno rebro...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2,5W je vedno 2,5W. Upori v večjem ohišju bolje odvajajo toploto, zato zna biti temperatura upora rahlo nižja, če je ta močnejši.

Če je to preveč lahko poizkusiš uporabiti manjši upor. (z nižjo R)
Običajno so vrednosti padcev na takšnih uporih premajhne za direktno merjenje z procesorjem. Iz tega sledi da je vmes še kakšen OPO s primernim ojačanjem, da dobiš na procesorju v želenem območju meritve čim večji razpon vrednosti, ker s tem pridobiš na točnosti.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 0.1 ohm bo padec napetosti pri 5 A 0.5 V. Torej, če boš kot referenco vzel notranjo napetost 1 V ( tam nekje, odvisno od tipa kontrolerja), potem bo ločljivost adc pretvornika cca 500 bitov, kar pri 5 A daje 10 mA, s tem da je zadnji bit itak tako-tako uporaben, ker gotovo niha. Če uporabiš enega izmed omenjenih tokovnih senzorjev, bo ločljivost dosti večja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam shemo zraven in vas bi prosil če mi poveste ali bi to delalo?
Simuliral sem z programom Proteus in nej bi delalo ampak ne verjamem Very Happy

Najlepša vam hvala!!

cv.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  cv.PDF
 Velikost datoteke:  78.72 KB
 Downloadano:  49 krat

Nazaj na vrh
skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za ampermeter rabiš ojačevalec

Poglej si podoben primer od Silvota na tem forumu z attiny26 VA meter

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni