www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hlajenje - Mazanje CNC orodja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 11:39 pm    Naslov sporočila:  Hlajenje - Mazanje CNC orodja Odgovori s citatom

Ker se mi zdi fogbuster kar precej drag, pač iščem neko alternativo, da ne bi bilo toliko oljne megle oz hlapov.
Na nekem forumu sem našel to slikco za samogradnjo. Pa me zanima vaše mnenje če je to to.

Fogbusterpatent.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.31 KB
 Pogledana:  49 krat

Fogbusterpatent.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi po eni cevi bi rad dovajal olje po drugi pa vodo in to bi se na koncu zmešalo. Ali si poskusil potem pri zračnih pištolah zamenjati zrak za vodo v posodo za lak pa dati olje. Nakoncu bi moral modificirati šobo.
Za nadomestek bi kahko bila tudi tista rdeča posoda s dolgim nastavkom: www.arida.si/p-134883-pribor-za-kompresor-set-5-kos.aspx ki bi jo spet malenkost modificiral.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.26
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi.

To je to ja.

@Kobranka - Te tvoje variante ne pridejo v poštev, saj je napisal da hoče stvar brez megle.

LP, Dejan

kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž me niso zastopili, zrak bi nadomestil z vodo, posodico za lak oz. olje bi pa nadomestil s dovodom za olje. Sprošilec bi lahko prožil računalniško s ustreznim prožilom. Torej nobenega zraka nisem imel v mislih. Zraven tega pa sem imel v mislih dolgo brizgalno pištolo za olje in ne tisto za lak.
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.26
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi.

FogBuster deluje na principu zrak in mazivo in to tako, da zadeva ne
proizvaja toliko megle kot NOGA sistem katerega imam sam.

Vem da si imel v mislih tisto drugo posodo katera ima rdeč rezervoar spodaj.

Sem pa spregledal da si ti vključil vodo namesto zraka. Se opravičujem.

Dejan

napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne razumem o kakšni vodi govorite.
Sliko si razlagam tako:
Do regulacijskega ventila pripeljem cev z zrakom, tam omejim tlak na neko vrednost (primer 0,8bara). Del reduciranega zraka gre v posodo z mazivom in jo tišči do igličastega ventila kjer reguliram količino maziva. po drugi cevki pa teče tudi tlačno reguliran zrak, ki se potem pomeša z mazivom in piha na rezkar.
Ne vem pa zakaj v drugih forumih vsi govorijo da mora bit igličasti ventil. Mogoče zato ker lahko z njim bolj fino reguliramo količino maziva.
Iz slike ne znam razbrat ali bo na izhodu oljna megla ali kapljasto mazanje. Je to mogoče odvistno od dolžine toge medeninaste cevi?
Na koncu cevi pa nameravam dati šobo od sigme, 08 ali 1 mm

MAZANJE-HLAJENJE.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  65.37 KB
 Pogledana:  20 krat

MAZANJE-HLAJENJE.JPG

kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem že prej napisal zrak je tu za moj primer. samo kot nadtlak v posodi kateri potiska vodo naprej. Olje se potem zmeša s oljem in nastane emlzija za hlajenje in mazanje. Samo olje se meni zdi precej potretno če ne drago, ki dobesedno ne rase na njivi(izjema je kakšna oljna ogrščica). Po možnosti more le to biti viskoznosti primerne za zavorne sisteme.

Tvoj primer se mi zdi da bi bila nakonci megljica.
Nazaj na vrh
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 16, 2013 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo danes dokončal svoj fogbuster. sedaj me zanima kaj uporabljate za mazanje.
Ali velja olje ki je namenjeno za emulzijo kot ga uporabljajo taveliki stroji in seveda kakšen procent olja, ali pa priporočata kaj drugega.

stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WD tehnik prodaja emulzijo v plastenkah po 1,5L. 3 - 5 odstotka emulzije se zmeša z vodo.
Sem radoveden kaj si ustvaril. Naredi kakšno sliko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slika je narejena bolj na hitro, bolj demonstracija.
Mazalni sistem je na magnetnih nosilcih, tako da prestavljam, kjer želim mazat (žaga, stružnica , rezkalnik, CNC)
Dejansko se emulzija in zrak združita na izstopu iz šobe. Tako da emulzija takorekoč malo slini na rezkar. Šobo sem sicer dobil, vendar koliko sem jo pregledal ni noben bav bav za naredit. Prvo sem imel originalne cevke od pnevmatike, vendar so za moje potrebe preveč toge, pa sem jih nadomestil z navadnimi cevkami, pa še v priključke lepo pašejo.

IMG_1911.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.85 MB
 Pogledana:  36 krat

IMG_1911.JPG

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

verjetno bo tole naredilo meglo , delovni prostor brez primernega odzračevanja pa masten in ne preveč dober za dihala?

sicer vredu narejeno

napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
verjetno bo tole naredilo meglo , delovni prostor brez primernega odzračevanja pa masten in ne preveč dober za dihala?

sicer vredu narejeno

Mislim, da ne bo megle saj se mazivo nikjer ne meša z zrakom. zrak in mazivo se združita le na koncu šobe. če dam pred šobo papir se vidi kako pljuva mazivo. Zrak v bistvu samo podaljšuje pot mazivu. Bom zrisal šobo j jo pripel.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako boš pa lovlenje tekočine rešil?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni