|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bonny Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Dec 12, 2011 6:42 pm Naslov sporočila: Trafo/Motor - Jedro |
|
|
Pozdrav...
Kar nekaj časa ni nihče nič napisal o izkušnjah ko je bilo potrebno naresti neko magnetno jedro za motor ali trafo.
Torej če je kdo kaj delal z tem kake reaultate je imel?
1. Za jedra iz trafo pločevine (si pločevina) je problem ker je za izsek potrebna štanca, pri čemer je matrica za vzorce nekoliko predraga. Izrez z laserjem ali vodo pa tudi ni poceni. Da ne govorim da je samo pločevino težko (skoraj nemogoče) dobiti v malih količinah.
2. Razni ulitki iz epoksija in železa v prahu bi znali delovati. Problem je samo kje dobiti pravo železo (mehko železo) v prahu. Kroglice za peskanje se ne obnesejo ker so jeklene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Dec 12, 2011 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Železne opilki so najmanjši, oz. sploh niso problem, okoli vsake delujoče brusilne naprave, kjer se obdeluje železo, jih je ponavadi še preveč. Od druge svinjarije jih ločiš z magneti.
Problem je, da ta tvoja mešanica ne bo ravno homogena - zračni mehurčki in opilki se usedajo na dno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pon Dec 12, 2011 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih, ko se še ni dobilo varilnih transformatorjev se jih je kar precej naredilo doma iz odpadne pločevine, ki smo jo nabavili v Varnost Zagorje-sedaj Bartec. Vprašaj Ladota. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Pon Dec 12, 2011 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem bil še v srednji šoli sem 3 mesece rezal trafo pločevino iz zgoraj omenjenega vira za en tak cca 4kVA trafo.
Vse se da, le čas si vzameš. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonny Član

|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
No vidim da sem se malce uštel pri naslovu.
Jaz sam trenutno razmišljam kako naresti jedro motorja (rotor in stator) in to ne bo šlo z škarjami za železo. Verjamem da za 4kWA trafo to gre. Tudi švasaparat se da tako narest. Izdelave motorja pa si na tak način ne predstavljam. In ker bi rad zračno režo pod pol milimetra bi to lahko kvečjemu dosegel tako da bi povsod pustil več materijala in potem brusil. Samo brušenje samih utorov pa zna biti velik problem. Železovi opilki (odbruski) pri brusilcih in ločevanje z magnetom je pa bolkone sizifovo delo. Namreč skoraj vedno je v tej zmesi malo morje različnih materijalov in predvsem jeklo. Za jedra se pa uporablja mehko železo oziroma silicijevo železo.
Torej zanima me kje dobiti in kako obdelati spodobno jedro. Za konkretno jedro ki ga bi želel imeti sem dobil ponudbe za laserski izrez od 2 do 8 eur po kosu (samo izrez brez materijala). in ker je potreben izrez cca 80 kosov laminacije je cena za hobi projekt čisto previsoka.
Nekoliko ceneje pridem skozi če na škarje izrežem kode da naredim blok in ga zavarim skupaj ter nato izrežem jedro z žično erozijo.
malo sem razmišljal da bi naredil modelček iz bakra kot ga imajo gospodinje za izrez piškotov in potem z potopno erozijo odštancal potrebne kose. (seveda potrebno prej narest potopno erozijo ampak bi moralo biti enostavno) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dinamo pločevina za transformatorje ima sicer boljše magnetne lastnosti od pločevine za rotacijske stroje, vendar je zaradi velikega deleža silicija prekrhka za rotacijske stroje. Pazi na to ko in če boš kupoval pločevino.
Kot berem gre za neko miniaturo, če je res samo 80 pločevin in bo paketa komaj nekj cm. Zanima me, kaj nameravaš izdelati, če seveda ni skrivnost? Je varianta predelati nek obstoječ motor majhne moči?
Namreč mogoče je problem rešljiv tudi na nekoliko drugačen način, kot si predstavljaš in je ta rešitev že dokumentirana, kar bi projekt vsekakor poenostavilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
8€ na kos? Pa saj lahko odreže večje število kosov od enkrat. Pač izrežeš malo večje kvadrate in jih spneš? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonny Član

|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoj..
Pravzaprav ni miniatura. Premer rotorja cca 12cm. Je bolj palačinkaste oblike. Ima pa bolj izražene pole kot ostali motorji. Gre pa za reluktančni motor. ... nima nobenih magnetov. In to bi naprimer spravil v pest kolesa in nato ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni