|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pavsi95 Član

Pridružen-a: Tor 08 Feb 2011 21:11 Prispevkov: 102 Aktiv.: 0.58
|
Objavljeno: Ned Sep 04, 2011 9:14 pm Naslov sporočila: kako si narediš windows backup |
|
|
Naredil si bom windows backup, sedaj pa me zanima, če velja, ko prideš v backup and restore, na levi strani piše create a sistem image in si ga narediš s tem, ali je bolje to narediti s kakšnim programom, ki je prav zato.
Zanima me tudi, kako potem to obnoviti, če se sistem poruši, vstavljaš diske po vrsti, ali je treba kaj delati v biosu.
Ali je tudi možno obnoviti windowse na točko ko si windowse naložil, brez image sistema?
Hvala za pomoč.
p.s.: bral sem že na internetu in nisem vsega razumel kako narediti in nato obnoviti, ko obnavljaš, ali vstaviš najprej windows repair disk in nato dvd-je z image sistema, in ali lahko to narediš, če se ti sistem čisto poruši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejca Član

Pridružen-a: Tor 08 Jul 2008 20:33 Prispevkov: 65 Aktiv.: 0.31 Kraj: Gornja Radgona
|
Objavljeno: Ned Sep 04, 2011 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ko sem nazadnje delal backup windows diska sem ga naredil z Norton Ghost programom, ki ti naredi dejansko backup cele windows particije.
Sem enkrat naredil test, da sem naredil backup image potem pa particijo formatiral.
Ko je bila sformatirana sem z Norton Ghostom obnovil tisto particijo in je blo tak kot pred formatom.
To so moje izkušnje z tem programom. Z drugim programom še nisem probal.
Lp _________________ Live long and prosper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.45 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje izkušnje: slepo sem zaupal, da Windows restore naredi enako kot Ghost. Ne vem kje sem se zafrknil ampak če ne bi imel Ghosta narejenega, bi pošteno klel...
Osebno priporočam Ghosta (je pa res, da "ni" zastonj!)
*EDIT*
Verjetno se gre za Windows 7? Meni namreč ni naredilo komplet restore, med restavriranjem je javljalo napake in ga nikoli ni dokončalo  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam slabe izkušnje z Windows restore---pozabi na to. Ghost, kot pravi dexboy, ali Acronis delata to dosti bolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz - ghost - priporočam (V14 imam, liveCD, v stilu "Live Windows", pozna vse, tudi SATA)
imam pa vprašanje - za linux geek-e... sicer malo off iz foruma ampak... teoretično... a ne bi DD if=/path/particija of=/path/output imel nekako isti efekt kot ghost? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
watts je napisal/a: |
imam pa vprašanje - za linux geek-e... sicer malo off iz foruma ampak... teoretično... a ne bi DD if=/path/particija of=/path/output imel nekako isti efekt kot ghost? |
Ne, dd naredi dejansko 1:1 kopijo sektorjev naprave, medtem ko ghost 'pozna' datotecni sistem in kopira datoteke.
Sicer se tudi z dd da narediti kopijo diska / particije, samo sta dve omejitvi:
- restore lahko naredis samo na cisto enak disk / particijo (v dolocenih primerih lahko na vecjega)
- ker kopira surove podatke iz diska, je lahko problem z velikostjo backup-a - privzeto je backup datoteka enako velika kot disk / particija, ne glede na to, koliko je na njem podatkov. Lahko pa to datoteko skrcis (skompesiras), samo potem je potrebno ves prazen prostor na disku zapolniti z niclami, da se bo sploh kaj skompresiralo.
Drugace obstajajo tudi zastonjski programi za backup, podobni ghost-u ali TrueImage-u, npr:
- G4L : Ghost for Linux
- Clonezilla
- Driveimage XML
...
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pavsi95 Član

Pridružen-a: Tor 08 Feb 2011 21:11 Prispevkov: 102 Aktiv.: 0.58
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2011 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri je/so najboljši zastonjski backup programi, pa windows restore ti samo podatke, od oseb, v okno kjer pa lahko narediš restore, je v levi vrstici naredi image sistema, jaz pa bi naredil s tem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3409 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
(december '11) nekdo je omenil (če sem ga prav razumel), da je Acronis boljši v primerjavi z ostalimi, ker lahko iz "backupa" potegneš eno samo datoteko, brez da bi prej razpakiral vse silne gigabajte.
Sam trenutno uporabljam Norton Ghost iz enega starega Hiren-Boot-CD-ja. Saj deluje, a naredi nekaj 4-gigabajtnih *.gho datotek in kako od tam ven poiskati npr. slika.jpg ... ne vem.
Enkrat sem že imel naloženo preizkusno verzijo Acronisa, a je imel "milijon" nastavitev in sem hitro obupal. Torej, tisti, ki zadevo bolje poznate - ali je res iz Acronisovega backupa možno dobiti samo eno datoteko, brez da bi prej vse razpakiral ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko so windowsi zagnani, nimaš dostopa do določenih datotek.
Jaz najraje vzamem sistemski disk ven in ga priključim v drug računalnik (ali zaženem kak live-linux (če slučajno podpira ta nove SATA kontolerje).
Potem skopiram celotno vsebino sistemskega diska na en drug disk - datoteko po datoteko - ne image diska.
Dokumente in ostal šoder (slike, filme) imam itak že na drugem disku in ne v C:\users ali C:\Documents and settings, tako da varnostna kopija sistema dejansko vsebuje samo windowse, programe in nastavitve.
Acronis-a sem enkrat preizkusil, pa sem ga hitro zbrisal. Ob instalaciji se naserje po celem sistemu, en kup svojih servisov ima zagnanih, kar lahko opazno upočasni računalnik. Jaz se ga ne dotaknem več. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Acronis ima tudi boot CD, ki je v bistvu live linux (in ta ne namešča čisto nič na mašino). Verzija za okna je pa itak brezveze, kot si že sam ugotovil. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.67 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz za tole uporabim clonezillo, skopira ti komplet vse, od dokumentov do windowsov. Naradi pravzaprav image diska. _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mcride Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36 Prispevkov: 788 Aktiv.: 4.13 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
airwolf je napisal/a: |
Jaz za tole uporabim clonezillo, skopira ti komplet vse, od dokumentov do windowsov. Naradi pravzaprav image diska. |
Je sigurno zanesljivo? Glede na to da je free, me resno zanimajo kakršnekoli izkušnje, sploh recimo na win7 x64...
lp, hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.67 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do zdaj sem kopiral 32 bitne sisteme. Bi bilo za probat . _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
... Saj deluje, a naredi nekaj 4-gigabajtnih *.gho datotek in kako od tam ven poiskati npr. slika.jpg ... ne vem. |
Z Ghost Explorerjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Dec 27, 2011 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
Torej, tisti, ki zadevo bolje poznate - ali je res iz Acronisovega backupa možno dobiti samo eno datoteko, brez da bi prej vse razpakiral ? |
Seveda je možno. Uporabljam TrueImage 11.0 Home.
Meni se zdi zelo enostaven za uporabo. Ker ima vse, kar potrebujem, niti ne iščem novih verzij (predvidevam, da je v njih le še več nepotrebnih nastavitev). Katero si uporabljal?
Eno od pomembnih dejstev, zakaj ga uporabljam, je v dejstvu, da brezhibno deluje z Boot CD-ja (ne rabi predhodne inštalacije) ter podpira USB naprave (beri: externi USB disk). Podpira tudi secure erase (posameznih datotek ali celega diska). _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 12 Ur