www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zatemnjevalnik luči, nasvet

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 1:24 pm    Naslov sporočila: icon_idea Zatemnjevalnik luči, nasvet Odgovori s citatom

Lep pozdrav.

Pregledal sem forum in nekaj interneta, a bi kljub temu, da je bilo na to temo že veliko napisanega, vprašal še sam nekaj (pre)osnovih stvari o uporabi triaka.

Spisal sem program za zatemnjevalnik luči z daljinskim upravljalcem ali kapacitivnim stikalom. Kar se tega tiče, deluje vse lepo in prav na enosmerni napetosti. Za izmenično pa bi uporabil triak.

Videl sem, da se triake krmili s kratkimi impulzi na gate pin, impulz pa naj bi bil prožen, ko gre sinus omrežne napetosti skozi nič. To pa se na nekaterih shemah zaznava kar s fazo, vezano direktno na pin pica. Ali je to res zdravo?

Torej, vse, za kar vas prosim, je potrditev oz. popravek mojega razmišljanja o izvedbi:

1. Faza omrežne napetosti se veže preko 1M upora (za vsak slučaj) na input pin pica, ki bo imel vrednost nič, ko bo sinus faze negativen in ena, ko bo pozitiven (oz. nad cca +3V)

2. Triak se mora nahajati na fazi (pred bremenom). Pina MT1 in MT2 sta si enakovredna (ni pomembno, kako je triak obrnjen).

3. Triak sprožim z impulzom (pin mikrokontrolerja na high) na pin G, dolgim nekaj 10us, ob spremembi pina mikrokontrolerja (vezanega na fazo) iz nič na ena. Triac bo prevajal celo periodo.

4. Če hočem, da žarnica ne gori s polno močjo, počakam s pročenjem triaka nekaj ms. Torej ga pročim z zakasnjenim impulzom, da izkoristim le del sinusne periode.

Če se najde kdo, ki bi bil tako dober, da bi si ogledal še priloženo shemo in jo skritiziral, mu bom zelo hvaležen. Napajalni del je že preizkušen (zgornji del sheme).

Tako nadležen sem le zato, ker sem ob včerajšnjem eksperimentiranju že vrgel ven zns in bi se podobnim oz. hujšim stranskim učinkom rad izognil.

Hvala.

shema.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  70.56 KB
 Pogledana:  87 krat

shema.JPG

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En tak podoben regulator sem naredil pred leti. Mislim, da je vse za izdelavo nekje na FM. (bil je objavljen tudi v reviji SE) Tista detekcija ZC ti ne bo delala dobro. Poglej kako je tole izvedel Iztok v tej temi. Prakitčno gre tukaj za identično zadevo. Tam sem priložil tudi primer kode.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole ne more delovat. Confused

Preko R5 pride pozitiven in negativen sinus, kar pomeni, da bo interupt registriran samo v pozitivni del sinusa ...

Manjka vsaj kakšen gretz. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ni problem, če je prekinitev samo v pozitivni del sinusa. Od te prekinitve se določi kot proženja, ko je dosežen, damo pulz na triak, potem čakamo 10ms(da bo kot proženja v negativni polperiodi enak) in spet damo pulz na triak. Mene bolj skrbi, če ne bo v tem primeru, ko je samo upor na pin, prišla prevelika negativna napetost na pin, ko bo sinus v negativni polperiodi?
Zanima me, kakšne vrednosti kondenzatorjev imaš?(C1,C2,C4) in upora R1 in R5? Potem pa je potrebno pogledati še, če ti mikrokontroler da dovolj toka od sebe, da brez problemov vklopi triak.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z uporabo kondenzatorja ca 0.47uF se iz takega usmernika da izvleči 35mA.
240*(2* pi *50 *0.47 mi F) Pic po pinu zmore do 30mA. Za omenjen triac pa je dovolj že ca 10mA. Torej napajanje ter izhod nista problem. Bo pa problem definitivno detekcija prehoda skozi "0". Meni taka varianta ni delala. Pri zgoraj omenjenem regulatorju sem uporabil ena vrata 4093. (shmit triger) Čisto lepo pa dela iztokova varianta.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sedaj našel moje vezje iz pred ca. 6 let. (zadevo imam montirano od takrat, ko sem jo naredil - je dnevno v uporabi ter dela brez problema)

reulator.zip
 Opis:
Regulator svetlobe, ki se upravlja s tipko ali daljinskim uporavljalnikom TV

Download
 Ime datoteke:  reulator.zip
 Velikost datoteke:  104.41 KB
 Downloadano:  47 krat

Nazadnje urejal/a Silvo Ned Apr 16, 2006 10:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo da razjasnimo glede triaka:
1. Sta oba pina MT1 in MT2 enaka?
2. če pripelješ enosmerno napetost med MT1/MT2 in gate, mora triak prevajati? V obe periodi ob isti enosmerni napetosti?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Triac odpre v obe smeri A1-A2 (MT1 -MT2), ko dobi med G ter MT1 impulz ustrezne dolžine ter jakosti (podatki so različni za posamezen primerek). Triac ostane odprt celo periodo, do naslednjega prehoda skozi "0" ne glede na to, če se na G napetost prej odmakne.
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej mora biti v tem vezju MT1 in GND na istem potencialu? Potem če pripelješ med MT1 in gate enosmerno napetost, bi moral biti triak odprt non-stop?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drži - lahko pa uporabiš optični sprežnik, ki je namenjen za galvansko ločitev. Poglej temo o mehkem startu, na ketero sem navedel povezavno na začetku tega sporočila.
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 16, 2006 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezavo sem danes popoldan sprobal, a je žarnica utripala. Najbrž zaradi proženja le navzgor. Bom popravil. Hvala za nasvete.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni