|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.44 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 10:51 am Naslov sporočila: Ima kdo izkušnje s PlasmaCAM? |
|
|
Oče ima namen kupiti to napravo. Imel bi jo za "hobi" rezanje manjših kosov ter demonstriranje različnih plazma rezalnikov. Tudi jaz bi napravo uporabljal, glede na natančnost izdelava izdelkov iz pleksi stekla z rezkarjem ne bi smel biti problem (naprava je sicer namenjena z uporabo plazma rezalnika ampak to bi že priredil ).
Moje glavno vprašanje pa se glasi: ima kdo izkušnje s to CNC napravo, ter kakšne? Najbolj od vsega me zanima kako se obnese software, saj na njihovem videu uporabljajo Windowse starejše od XP (sodeč po barvni temi windowsov v videu). Software je bojda kar star, čeprav priporočajo močan računalnik računalnik (cca. 3GHz CPU!?).
Kakor sem brskal po internetu, sem naletel še na 2 zanimiva linka:
PlasmaCAM Part 1
ter
PlasmaCAM Video Review – Fact vs. Fiction
Za nakup se odloča tudi iz tega razloga, saj je nova naprava (samo komplet CNC+krmilnik) cca. 12.000€, kar pa se nama ne zdi dosti.
Vsakršni komentarji dobrodošli  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvi pogled na zaslon te zlahka zavede glede verzije oken.
Mach ima v navodilih kako nastavit XP, da je primerno za krmiljenje CNC -ja.
Teh navodil je tri strani, XP -jev pa potem ne prepoznaš več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nerodno sem se izrazil - tudi sam računalnik, ekran, miška in tipkovnica so na filmu zelo stari. Zanimivo mi je tudi to, kako ljudje hvalijo ta sistem na internetu, tako, da sem postal skeptičen glede vsega tega in sem moral še tu vprašati  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.81 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 3:58 pm Naslov sporočila: Re: Ima kdo izkušnje s PlasmaCAM? |
|
|
Dexboy je napisal/a: |
Za nakup se odloča tudi iz tega razloga, saj je nova naprava (samo komplet CNC+krmilnik) cca. 12.000€, kar pa se nama ne zdi dosti.
Vsakršni komentarji dobrodošli  |
....aaa, tista kavaleta za 12 000,.....??? In potem meni govorijo da je 4000 za bistveno večjo in lepšo kavaleto preveč??? _________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.25 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sploh pa ne razmišljaj da bi na tole potem obesil še rezkar in kaj rezkal
LP, Dejan _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj 7 let je ta zadeva stara. Povezavo ima preko Centronics vtikača na LPT. To se ne uporablja več, če delaš novo zadevo. Bolj primeren bi bil USB. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 6:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poračunaj koliko rabiš tak stroj..
Za 12k€ dobiš si lahko kupiš veliko ur na stroju...
Sam stroj pa ne zgleda nekaj posebej, bi rekel da se da narediti zadevo doma, ceneje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čakaj malo, ker nisem prepričan, ti potrebuješ samo visoko napetost in komprimiran zrak?
Grobo povedano v tem primeru potem imam varilni aparat in kompresor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni zadeva ne izgleda ravno zaupanja vredna.
Je še nekje bolj zadaj kot MACH3.
Jaz je ne bi kupil, za 12 jurjev pa sploh ne. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.81 Kraj: Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Sre Jan 18, 2012 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore
Se absolutno strinjam, da je zadeva daleč za MACH3. Zato pa sem vprašal.
silvo22, mi lahko prosim poveš, katero CNC napravo si imel v mislih za 4k€?
stane: vem, mene to ravno tako moti, to je bil prvi razlog, pri katerem sem postal skeptičen.
lucca brassi: točno to je to. XY koordinatna miza (s to razliko, da ima digitalno kontrolirano Z-os za enakomeren odmik plazma rezalnika od površine obdelovanca!!!), na katerega se lahko namesti ročno ali strojni plazma gorilnik.
Tisti DIY-plazma rezalnik pa.. O moj bog
Imam doma profi rezalnik, ki pride na koordinatno mizo
In še z ekonomskega stališča, kot je omenil boriskozjan - tak ali podoben stroj bi imel doma, sam sem študent mehatronike in bi se lahko na njem "igral" prav tako pa bi ga imeli tudi za bolj resno delo. _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Jan 18, 2012 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Čakaj malo, ker nisem prepričan, ti potrebuješ samo visoko napetost in komprimiran zrak?
Grobo povedano v tem primeru potem imam varilni aparat in kompresor. |
seveda ,
http://xa.yimg.com/kq/groups/13335163/624660269/name/HOMEMADE_PLASMA_CUTTER.pdf
----------------------------------------------------------
gre tudi na vodo in močan (tok) usmernik , malo NaOH in vžigalnik samo manjka plamenu volumen (masni pretok) ; google '' brown gas torch'' npr kot
http://www.watertorch.com/ _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če se splača doma izdelovati plazma rezalnik. Glavo je potrebno kupiti, pa tudi ravno prenosni niso takšne zadeve. Inverterske plazme so lažje, boljše, res pa, da so dražje.
Če ima kdorkoli kakšno zanimivo podobno izvedbo CNC v mislih, naj prosim pove, saj tudi mene zanima (in verjetno še koga)
Hvala _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni