www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izoliran RS232

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 11:49 am    Naslov sporočila:  Izoliran RS232 Odgovori s citatom

Živjo!

Imam napravo (X1), ki jo sicer uporabnik priključi na PC preko serijskega porta. Na to napravo bi priklopil mojo zadevo (X2), ki bi brala podatke preko tega porta (z max232). Na tej drugi zadevi (X2) imam izolirano napajanje, tako da direktno ne morem brati preko max232, ker imajo mase drug potencial.

Torej, iščem najbolj enostaven in najcenejši način za izolacijo RS232. Na netu je kup rešitev, pa ne vem katero naj izberem. Rabim pa hitrost 115k.

Kako to lahko sploh rešim, glede na to, da imam napajanje samo na moji strani (X2), v X1 pa ne morem posegat in je vse kar imam, tisti serijski port.

Ker pa vem, da to ni nekaj novega ali ekstremnega, bi lepo prosil vse, ki ste podobno zadevo že uspešno realizirali, da mi svetujete oz. usmerite v pravo smer.

Hvala!

Marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iščeš že izdelano napravo, ali želiš mogoče tako napravo sam izdelati? Kot praviš, si našel že nekaj takih naprav na spletu, vendar nisi podal nobenega linka do teh naprav, da bi lahko ocenili njihovo primernost...

Verjetno je ceneje, če se odločiš za samogradnjo. ČE imaš dostop do TTL linije za komunikacijo, potrebuješ le dva optocouplerja, na primer SFH6136 (ali karkoli z oznako > 1MBPS), s katerima boš lahko dosegel omenjen baudrate. Uspešno sem uporabil tudi PC4D10SNIP0F pri višjih baudratih od tvojega.
Napajanje na sekundarni strani pa lahko rešiš z izoliranim DC-DC pretvornikom, na primer IE0505D, ki je tudi že bil uspešno uporabljen v mojih projektih. Seveda izberi takega, ki pokrije tvoje potrebe na napajani strani.

Torej, nakup izdelanega ali samogradnja?

marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Vsekakor samogradnja, oz. samogradnja v takem smislu, da se bo to del vezja in ne nek konverter zunaj naprave.

Gledal sem tale namenski čip (cena je sicer 10€). Ta se mi zdi ok za moje potrebe. Kak komentar? http://www.farnell.com/datasheets/1492208.pdf

In tole:
http://www.maxim-ic.com/products/protection/isolated/rs232.cfm

Tale je naredil zadevo z optocouplerji , vendar piše, da je testiran samo za 19k. Če bi dodal kakšne hitrejše optocouplerje bi mogoče šlo? Problem pa je, ker nimam napajanja na drugi strani, oz. kar mi da ta serijski port.
http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/Rs232_web/Rs232.html
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da je serijski (232) priključek na PC-jih že skoraj zgodovina bi sam naredil napravo v smislu:
USB<-->FT232 + 2xOPTO + DC/DC <-->MAX232

Napajanje za DC/DC konverter (5V na 5V) pobiraš z USB-ja, optosklopnike uporabiš hitre digitalne (ACPL-W60L ali podobne).

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

PC-ja tu vmes ni nikjer. Naprava ima serijski port, ki ga uporabnik lahko priključi, ampak se v mojem primeru ne uporablja. Moja naprava (samostojna) bo tista, ki bo simulirala PC in ki jo bom priključil na ta port in bral podatke. Tu USB ne pride v poštev.

Ali narobe razumem tvoj odgovor?
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se oproščam, sem si narobe predstavljal ... v tem primeru USB odpade, še vedno pa ostaja sistem:
tvoja naprava <--TTL signal--> 2xopto + DC/DC <--> MAX232 <--> naprava 2

LP, Peter
Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče kakšno shemo ?
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2012 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče najdeš tukaj kaj zanimivega. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2012 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena od variant je tole:
MAX232 omogoča 120kbps, 6N137 je 10MBps.

RS232 Opto Isolator.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  RS232 Opto Isolator.pdf
 Velikost datoteke:  32.52 KB
 Downloadano:  15 krat

Nazadnje urejal/a borber Sre Jan 25, 2012 10:38 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2012 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Poišči kakšno ugodno varianto na ebay-u.

Tega bi moralo biti veliko v današnjem zasičenem trgu.

Nekakšna opcija je tudi namenski sklop s priponke ampak je videti zelo počasen.

Lp.

Darko

Murata - Isolated Dual 232 - NM232DDC.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Murata - Isolated Dual 232 - NM232DDC.pdf
 Velikost datoteke:  164.53 KB
 Downloadano:  9 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni