www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Predgretje" LCD-ja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 12:32 pm    Naslov sporočila:  "Predgretje" LCD-ja Odgovori s citatom

Živjo!

Imam LCD display v avtomobilu, ki ob mrzlih dnevih precej zamuja s prikazom, ker so kristali hladni. Ko se vse skupaj enkrat segreje je ok, traja pa to cca. 10 minut (odvisno kako mrzlo je). Razmišljal sem, da bi imel na displayu senzor temperature in ga na hitro ogrel, če je mrzlo. A ta ideja "pije vodo" ? S čim bi to najlažje grel? Display je velik 110 mm x 80 mm.

Hvala za ideje, vem, da bodo dobre kot vedno Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj je tak prikaz problematičen ?
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadaj mu vržeš kako 5W žarnico pa je
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

verjetno ni problem v kristalih, ampak v "zebri", torej kontaktom med tiskanim vezjem in steklom. Jaz imam kontra problem - v normalnih temperaturah dela ok, pri povišanih (poleti) pa se piksli zgubijo, kar je sicer stara bolezen teh avtov, vendar se mi ne da števca razdirat.

Probaj razdreti in očistiti ta spoj z alkoholom.

RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po opisanih simptomih pa je problem ravno v tekočih kristalih. Saj pri nizkih temperaturah prehajajo v drugo stanje in so zato na električne vplive manj odzivnejši, kar pomeni zakasnjeno prikazovanje. Če te res tako moti, potem daj zadaj tako kot je napisal Pyrobeast. Ali pa 5W upor. Poskrbi le, da bo segreval le takrat ko bo to potrebno in ne tudi sicer.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem še enkrat prebral, pa videl, da sem te nehote hotel speljati na stranpota. Če so kristali leni, je to definitivno temperatura, ne pa stik na zebri.

Je to originalno vgrajen display?

marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

LCD je vgrajen dodatno (ni namenski display) in preko AVR-ja prikazuje podatke. Žarnica ne pride v poštev, ker bi mi potem svetilo zadaj in bi se videlo zvečer (ni 100% zaprt). 5W upor je ok ideja.. pa bi bilo dovolj, da bi se segrelo? Na kaj bi bilo to najbolje pripet? Dostop imam seveda samo zadaj.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi vgrajujejmo na nekatere namenske grelce za LCD-je. Folija ki se vgradi čez stekleni del displeja. Cena je verjetno sitnica..... Mr. Green

Tole:
http://www.minco.com/products/heaters.aspx?id=76

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi dal več uporov manjše moči na tisti kovinski okvirček.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Jaz bi dal več uporov manjše moči na tisti kovinski okvirček.

Tole bo prava rešitev.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2012 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kaka grelna folija za vzvratna avtomobilska ogledala?
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni