www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava TIV z metodo likanja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
luxi
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Dec 2010 22:09
Aktiv.: 0.09
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2012 12:05 pm    Naslov sporočila:  Izdelava TIV z metodo likanja Odgovori s citatom

Narisal sem svoje prvo vezje. Zdaj bi ga rad še izdelal, da vidim če deluje.

Pregledal sem veliko postopkov, a se mi je metoda z likanjem zdela najbolj enostavna in cenovno ugodna.
Posnetek izdelave je tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=xMz-ayK_slk

Zanima me, če že ima kdo kaj izkušenj s tem postopkom?

LP, Luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2012 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu več ali manj vsi namesto likalnika uporabljamo laminator. Rezultati so bistveno boljši
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2012 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Princip izdelave vezja je isti kot z laminatorjem. Izvedba pa je slabša, ker sta površini likalnika in ploščice "ravni". Neravnine obeh površin povzročijo to, da se likalnik in bodoča tiskanina dotikajo le v treh točkah, ki se ob premikanju sicer nekoliko premikajo. V teh točkah se toner nekoliko razleze, povsod drugod je relativno v redu. Tam kjer pa je vboklina največja se toner slabo, ali pa sploh ne prime.
Laminator, ki ima silikonske valje te slabosti ne pozna, saj se valji prilagodijo neravninam.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2012 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že prej ko še ni bil plastifikator sem poskusil, ko sem dobil posebeno folijo.Rezultat je zanič.Ker je likalnik kot je pisal VolkD.
Nazaj na vrh
Mare_m
Član
Član

Pridružen-a: Ned 31 Jul 2011 16:22
Aktiv.: 0.57
Kraj: JN75PV

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2012 11:01 pm    Naslov sporočila:  print Odgovori s citatom

Zdravo

Ali mi zna kdo povedat v kolikem casu je se zadovoljivo (od printa pa do laminatorja), za postopek LAMINATOR.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2012 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te prav razumem... Jaz sem tudi več tednov nazaj natisnjene zadeve delal pa je šlo ok.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Mare_m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2012 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me samo koliko casa se lahko pusti print na papir stati predno ga natisnes na ploscico s postopkom (likalnik ali pa laminator). Je tpo potrebno takoj ali lahko mine kaksen dan?
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.07

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2012 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam poseben papir za prenost tonerja in mi z likalnikom rata odlično. Samo ne smeš pretiravati s temperaturo Smile

Najbolj precizna stvar je bila tale čip: TSOP In mi je super ratalo.[/url]
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2012 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare_m je napisal/a:
Zanima me samo koliko casa se lahko pusti print na papir stati predno ga natisnes na ploscico s postopkom (likalnik ali pa laminator). Je tpo potrebno takoj ali lahko mine kaksen dan?

PZUFIC je napisal/a:
Jaz sem tudi več tednov nazaj natisnjene zadeve delal pa je šlo ok.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
dumr666
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30
Aktiv.: 2.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare_m je napisal/a:

sicer je res da nisem naredil ravno ogromno ploščic ampak sem imel brez problema 2 tedna star papir s tonerjem gor. Uporabljam pa papir za fotografije ki je svetleč in sijajen na eni strani. Potem pa z enim starim likalnikom ki res kuri na polno zlikam gor dam še krpo ki jo prepognem tako da imam 3 sloje vmes. Potem ploščico z papirjem vred vržem v skoraj vrelo vodo in pustim stati kakšno uro potem pa lepo dol spraskam papir. Najbol pomembne stvari pri takem izdelovanju so, da z finim šmirglom lepo pobrusiš celo ploščico in jo potem dobro opereš, jaz to delam z navadnim cetom za posodo ter gobico za posodo pomivat s tisto bolj hrapavo stranjo. Treba je spravit vso maščobo dol!!! . Pa še ena stvar je zelo zelo pomembna, ko spravljaš dol papir potem, vedno pazi da spraviš dejansko ves papir dol! To najlažje preveriš tako da v brisačo obrišeš ploščico pogledaš proti svetlobi, in če so kakšne belkaste lise podrajsaš spet v vodi dol, če ne se ti ne bo dobro jedkalo na tistem koncu in bo baker ostajal na ploščici. Pa nikoli in nikdar se še nezjedkane ploščice spravljaj čistiti z acetonom. Pa pri likanju paziš da ne imaš likalnika direktno na papirju, ter da fajn zapečeš in polikaš. Raje par minut več kot eno premalo
Nazaj na vrh
Spooty
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 20 Dec 2011 10:03
Aktiv.: 0.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Princip izdelave vezja je isti kot z laminatorjem. Izvedba pa je slabša, ker sta površini likalnika in ploščice "ravni". Neravnine obeh površin povzročijo to, da se likalnik in bodoča tiskanina dotikajo le v treh točkah, ki se ob premikanju sicer nekoliko premikajo. V teh točkah se toner nekoliko razleze, povsod drugod je relativno v redu. Tam kjer pa je vboklina največja se toner slabo, ali pa sploh ne prime.
Laminator, ki ima silikonske valje te slabosti ne pozna, saj se valji prilagodijo neravninam.

Mene pa zanima, kje se da dobit kak dober laminator in kolko so kaj cene? Ker v trgovini imajo te plastifikatorje, pa je preozek?! Hmmm

Lp
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laminatorji so po cca 20€. Če boš pa delal tako velike TIV, da ti je laminator preozek, pa uporabi druge tehnike. Najbole firmo, ki te stvari dela za denar.

Čeprav na enostavnost vprašanja dvomim, da želiš tako velike TIV.... Najverjetneje le nečesa v postopku ne zastopiš..
Nazaj na vrh
Mare_m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Mi zna kdo povedati s katerim programom se da zrcaliti PDF dokument. V vecini primerov so TIV katere so objavljene v clankih s strani bakra, tako pride v postev samo fotopostopek, zanima me pa kako bi s kaksnim programom ta TIV zrcalil, da ga lahko uporabim za v postopku laminator.

Pozdrav, Mare
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ni free.
Adobe Premiun InDesign. S tem se dela cuda stvari.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jani18
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22
Aktiv.: 0.74
Kraj: Ojstri Vrh

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Da ne odpiram nove teme. Mene zanima, če kdo ve kje se še lahko
kupi solna kislina in pa peroksid za jedkanje TIV. Doma namreč vsake toliko časa
izdelam kakšno tiskanino sedaj pa mi je omenjenih kemikalij zmanjkalo.
Povpraševal sem po trgovinah z barvami in laki pa so mi odgovorili, da tega ne
smejo več prodajati.

Če pa se teh kemikalij ne da več dobiti me pa zanima, če še kdo jedka, katere kemikalije uporablja in kako?

LP! Jani
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni