www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koračni motor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2012 11:12 pm    Naslov sporočila:  Koračni motor Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Imam koračni motorček

SANKYO
MSDS096A55 01
QH4-4242

Motorček ima štiri izhode - bipolarni.

Ker ne najdem koristnih informacij me zanima kako najbolje določiti tok s katerim bi ga poganjal?
Iščem pa tudi enostavne izvedbe gonilnika s funkcijo naprej, nazaj ter spreminjanje hitrosti.

Kakšni predlogi?

Zadeva bo poganjala malo okroglo mizico najbrž preko jermena za zmanjšanje obratov in obremenitev motorčka.

romc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06
Aktiv.: 1.91
Kraj: Zapotok nad Igom

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2012 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na netu poglej podatke za L297 in L298. Namenjena sta prav temu, kar
potrebuješ. Pa seveda še oscilator ( 555 ). So pa to stare zadeve in nevem
koliko se še uporabljajo Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2012 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te sheme sem gledal. Bom poskusil.

Bo treba tok nastaviti glede na "temperaturo" motorja in čipov. Ti čipi zdržijo tako velike tokove npr. 1-2A? Bi bilo bolje narediti s kakšnimi FET-i?

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2012 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čipi od Allegro so s FET-i in malo bolj dodelani kot L*** dinozavrčki Wink
So pa samo SMD in s hlajenjem s spodnje strani (thermal pad).
Tako da če rabiš "quick & dirty" rešitev, so L** čipi še vedno v redu in dobavljivi.

Ja, temperaturo motorjev preverjaj.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2012 1:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naprimer te gonilniki so dokaj ugodni: http://www.pololu.com/catalog/product/1182
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, sestavil sem gonilnik z CMOS logiko in FET-i.

Sedaj pa bi rad to korakanje ublažil, da bi bilo bolj tekoče. Kaj se lahko stori okoli FET-ov, da bi dobil "soft" korake?

Half/step nimam na voljo.

Gledal sem eno shemo za utekočeno korakanje vendar je v uporabi mikrokontroler in vezava je povsem drugačna.

Plus tega sem moral dodati tokovni limiter za motor, saj se nad 1A prične konkretno greti, pri počasnem korakanju tok naraste brez limita tudi čez 1.5A.

Ob enem bi me zanimalo tudi ali je na voljo kakšna regulacija krtačnega DC motorja, ki nudi maksimalni navor pri nizkih vrtljajih? PWM ne daje ravno lepih rezultatov.

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 10, 2012 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
No, sestavil sem gonilnik z CMOS logiko in FET-i.

Sedaj pa bi rad to korakanje ublažil, da bi bilo bolj tekoče. Kaj se lahko stori okoli FET-ov, da bi dobil "soft" korake?

Half/step nimam na voljo.

Gledal sem eno shemo za utekočeno korakanje vendar je v uporabi mikrokontroler in vezava je povsem drugačna.

Plus tega sem moral dodati tokovni limiter za motor, saj se nad 1A prične konkretno greti, pri počasnem korakanju tok naraste brez limita tudi čez 1.5A.

Ob enem bi me zanimalo tudi ali je na voljo kakšna regulacija krtačnega DC motorja, ki nudi maksimalni navor pri nizkih vrtljajih? PWM ne daje ravno lepih rezultatov.

si poizkusil z nizjo frekveno pri DC motorju,
sicer ponavadi nagravzno piska ampak se ga pa lepse krmili pri nizjih frekvencah PWMja

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni