www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Navijanje tuljav

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 7:59 pm    Naslov sporočila:  Navijanje tuljav Odgovori s citatom

Lep pozdrav Very Happy

Rabil bi navito tuljavo na cevi z premerom 12 cm, njena višina bi bila 75 cm, debelina žice pa 0.315mm. Eno sem že probal ročno navit, ki je sicer uspela ampak zelo slabo Sad Zato me zanima, če se kdo v sloveniji ukvarja z navijanjem takih stvari ?
Hvala
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krajsek123456
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Nov 2010 8:40
Aktiv.: 0.25
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vzemi elekromotor od pralnega stroja, priklopi ga na nizke vrtljaje, nekako fiksiraj palico na stator, začni navijati na začetku in vklopi motor. potem pa samo žico, (predvidevam dfa je na plastičnem kolutu) prestavljaj naprej in nazaj (skozi kolut daj neko palico za lažje odvijanje) tako bi jaz naredil. Smile če se ti zdi neumno, pa kar ignoriraj mojo objavo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slika priložena

tuljave.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  171.29 KB
 Pogledana:  62 krat

tuljave.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne gre to tako na frr, če hoče biti prav navito. Jaz s frekvenčnikom in stopalko rabim za cca. 1200 ovojev kakih 5 ur je pa navito tako kot treba. Res pa je, da je pri tako veliki zadevi težko navijati. Za koliko ovojev pa gre?

Ja že navijanje tuljav na Google, ma ne 75cm cev?!

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm... Skoraj 2400 ovojev bo to. Boš delal Teslov transformator?
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem računal sem za 10 cm debelo cev, pol sem se pa odločil za tisto z premerom 12... torej se popravljam : debelina cevi : 12 cm, višina : 65 cm, debelina žice : 0.315mm, št. ovojev = približno 1900

krajsek123456 sem tud sam probal nekaj takega, amak je bilo vse skupaj preveč nestabilno, pa sem se pol rajši spravil ročno vse skupaj delat... je pa res da nisem imel motorčka iz pralnega stroja Sad

David2204 Jup, uganil si Smile no, vbistvu sem jih že par naredil, ampak zaj sem šel na solid state, pa rabim dokaj nizko frekvenco (350-500 kHz) in zato posledično tudi dosti večjo tuljavo kot pa te, ki sem jih imel do sedal Smile
Nazaj na vrh
ledo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Vir pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Netu si poišči kako si mojstri pomagajo pri navijanju TC tuljav. Tega je tam veliko.
http://www.youtube.com/watch?v=uQ2zIJSRnS8
http://www.youtube.com/watch?v=QULO74UoDjU&feature=related

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, če je pa samo en sloj potem gre. Seveda si je očino izračunal in označil dolžino. Ker štetje na pamet je skoraj nemogoče. Verjemi pa, da bi šel drugi sloj nekajkrat počasneje.

Žica in svinčnik pa verjetno ne gresta najbolje skupaj.

Morda se pa še lotim izdelave teslovega trasnformatorja, samo še suport za moj stroj moram narediti. Mr. Green

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2012 9:38 am    Naslov sporočila:  Re: Navijanje tuljav Odgovori s citatom

KlemenD je napisal/a:
Lep pozdrav Very Happy

Rabil bi navito tuljavo na cevi z premerom 12 cm, njena višina bi bila 75 cm, debelina žice pa 0.315mm. Eno sem že probal ročno navit, ki je sicer uspela ampak zelo slabo Sad Zato me zanima, če se kdo v sloveniji ukvarja z navijanjem takih stvari ?
Hvala

Morda, na stružnici vpneš cev v vpenjalno glavo-amerikanko,na drugi strani podpreš z konico , nastaviš pomik-korak ,primerne obrate .......................

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2012 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enkrat, če nimate namenske naprav s pomikom bo treba lepo na roke premikat!!!
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012 4:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No evo ! sem se spravil zraven in lepo počasi navil Smile uspelo je še kar dobro, zdaj pa imam nek drug problem. Tuljava deluje na solid state krmilniku, in ko sekundarno ozemljim iskra izgine. Najbolje deluje če dam na maso sekundarne kak meter dolgo žičko jo primem nekje na sredini in dvignem za kak meter v zrak. Če tega ne naredim ali pa jo samo ozemljim je samo kake 3 mm korone, ko pa to naredim pa je nekje kakih 7 cm dolga iskra... ni mi jasno zakaj ?! Kakšne ideje ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni