|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 3:54 pm Naslov sporočila: AD in DA pretvorba |
|
|
Imam dva senzorja (senzor tlaka in senzor pretoka) s tokovnim izhodom (4-20 mA).
Njuna signala bi rad pripeljal v "vmesnik", iz vrednosti izračunal potrebno izhodno vrednost in jo v obliki izhodne napetosti peljal dalje v frekvenčni pretvornik.
Če vzamem recimo kak Atmega8, ki ima AD vhode, kao realizirati DA izhod ?
Je mogoče kdo že izdelal kaj podobnega ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoSan Član

Pridružen-a: Pon 11 Dec 2006 12:20 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.55 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z uporabo DAC konverterja, kjer spremenis diskreten signal nazaj v zveznega. Pazi na resolucijo, da bo enaka kot pri ADC konverterju, drugace lahko naletis na probleme. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za prvo silo lahko tudi R2R uporabiš, sicer pa zunanji DAC.
MarkoSan je napisal/a: |
Pazi na resolucijo, da bo enaka kot pri ADC konverterju, drugace lahko naletis na probleme. |
Huh? Kake probleme?
Kaj točno je narobe, če imaš npr. 10-bit AD in 8-bit DA? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoSan Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Pazi na resolucijo, da bo enaka kot pri ADC konverterju, drugace lahko naletis na probleme. |
Huh? Kake probleme?
Kaj točno je narobe, če imaš npr. 10-bit AD in 8-bit DA? |
Ja ob obdelavi moras pred vhodom v DAC zmanjsati stevilo bitov (kar poslednico vodi v slabso reprezentacijo signala) v tvojem primeru in ker se mi je vprasanje gumbija zdelo zacetnisko, sem napisal to, da se mu ne bo treba ubadati s tem. Pa karkoli sem dosedaj srecal od elektronike (govorim za audio segment), nisem se videl (videl mogoce, samo se ne spomnim), da bi imela naprava recimo 24bitni vhod in 16 bitni izhod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Govora je o "industrijskih" sondah z 4-20mA izhodom.
Audio in 16/24 bitov je svetlobna leta stran... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoSan Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Govora je o "industrijskih" sondah z 4-20mA izhodom.
Audio in 16/24 bitov je svetlobna leta stran... |
Ok, ok, torej imava po svoje oba prav? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Huh? Kake probleme?
Kaj točno je narobe, če imaš npr. 10-bit AD in 8-bit DA? |
Ja ob obdelavi moras pred vhodom v DAC zmanjsati stevilo bitov (kar poslednico vodi v slabso reprezentacijo signala) v tvojem primeru in ker se mi je vprasanje gumbija zdelo zacetnisko, sem napisal to, da se mu ne bo treba ubadati s tem. Pa karkoli sem dosedaj srecal od elektronike (govorim za audio segment), nisem se videl (videl mogoce, samo se ne spomnim), da bi imela naprava recimo 24bitni vhod in 16 bitni izhod. |
OT: A nimajo tako prve Audigy zvočne kartice, 24 bitni izhod in 16 bitni vhod pa še hitrost vzorčenja je bila različna  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoSan Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
No jaz se za taksno spartanski design ne bi nikoli odlocil, vendar, ko sem rekel "avdio segment", sem mislil hifi&high end stvari (brezkompromisne). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
DAC čip, lahko serijski ali paralelni + čip za generiranje referenčne napetosti (če ni že v DACu vgrajena).
Če rabiš nizko ločljivost <= 8 bitov in je signal časovno lahko počasen, se da narediti tudi s PWM signalom konstantne frekvence, ki ga močno filtriraš, da dobiš DC.
Če DAC na izhodu nima bufferja, ne pozabit še na en rail-to-rail operacijski.
Aja še to - a je posredi kakšna nelinearna funkcija? Če ni, se da razno zamikanje, skaliranje in invertiranje lepo narediti tudi samo z operacijskimi, brez mikrokontrolerja. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
Čip RCV420 je pretvornik tokovne zanke 0-20mA ali 4-20mA v izhodno napetost 0-5V.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 14, 2012 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly@
Vmes je neke vrste parabola. V programu bo tabela s točkami na "paraboli", med točkami se bo izvajala linearna interpolacija.
Mogoče bo 8-bitni DA zadostoval. Mogoče celo R2R kot je predlagal gumby. PWM-u bi se rad izognil.
Imaš kak konkreten predlog okoli izbire DAC-ja ? Lahko je tudi s serijskim vhodom. Spremembe tlakov in pretokov niso pretirano hitre zadeve. Na izhodu bi rad dobil 0-10 V ali vsaj 0-5 V.
Tiger@
hvala za informacijo o RCV420. Se ta čip še izdeluje ? Sam sem razmišljal kar o merjenju padca napetosti na uporu.
Sicer me pa najbolj skrbi delovanje tega čipovja v industrijskem okolju. Nimam dovolj izkušenj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni