www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AD in DA pretvorba

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 3:54 pm    Naslov sporočila:  AD in DA pretvorba Odgovori s citatom

Imam dva senzorja (senzor tlaka in senzor pretoka) s tokovnim izhodom (4-20 mA).

Njuna signala bi rad pripeljal v "vmesnik", iz vrednosti izračunal potrebno izhodno vrednost in jo v obliki izhodne napetosti peljal dalje v frekvenčni pretvornik.

Če vzamem recimo kak Atmega8, ki ima AD vhode, kao realizirati DA izhod ?

Je mogoče kdo že izdelal kaj podobnega ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoSan
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Dec 2006 12:20
Aktiv.: 0.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z uporabo DAC konverterja, kjer spremenis diskreten signal nazaj v zveznega. Pazi na resolucijo, da bo enaka kot pri ADC konverterju, drugace lahko naletis na probleme.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za prvo silo lahko tudi R2R uporabiš, sicer pa zunanji DAC.

MarkoSan je napisal/a:
Pazi na resolucijo, da bo enaka kot pri ADC konverterju, drugace lahko naletis na probleme.

Huh? Kake probleme?
Kaj točno je narobe, če imaš npr. 10-bit AD in 8-bit DA?

MarkoSan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:

MarkoSan je napisal/a:
Pazi na resolucijo, da bo enaka kot pri ADC konverterju, drugace lahko naletis na probleme.

Huh? Kake probleme?
Ja ob obdelavi moras pred vhodom v DAC zmanjsati stevilo bitov (kar poslednico vodi v slabso reprezentacijo signala) v tvojem primeru in ker se mi je vprasanje gumbija zdelo zacetnisko, sem napisal to, da se mu ne bo treba ubadati s tem. Pa karkoli sem dosedaj srecal od elektronike (govorim za audio segment), nisem se videl (videl mogoce, samo se ne spomnim), da bi imela naprava recimo 24bitni vhod in 16 bitni izhod.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Govora je o "industrijskih" sondah z 4-20mA izhodom.
Audio in 16/24 bitov je svetlobna leta stran...

MarkoSan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Govora je o "industrijskih" sondah z 4-20mA izhodom.
Audio in 16/24 bitov je svetlobna leta stran...
Ok, ok, torej imava po svoje oba prav?
Nazaj na vrh
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoSan je napisal/a:
gumby je napisal/a:

MarkoSan je napisal/a:

Huh? Kake probleme?
Ja ob obdelavi moras pred vhodom v DAC zmanjsati stevilo bitov (kar poslednico vodi v slabso reprezentacijo signala) v tvojem primeru in ker se mi je vprasanje gumbija zdelo zacetnisko, sem napisal to, da se mu ne bo treba ubadati s tem. Pa karkoli sem dosedaj srecal od elektronike (govorim za audio segment), nisem se videl (videl mogoce, samo se ne spomnim), da bi imela naprava recimo 24bitni vhod in 16 bitni izhod.

OT: A nimajo tako prve Audigy zvočne kartice, 24 bitni izhod in 16 bitni vhod pa še hitrost vzorčenja je bila različna Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MarkoSan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No jaz se za taksno spartanski design ne bi nikoli odlocil, vendar, ko sem rekel "avdio segment", sem mislil hifi&high end stvari (brezkompromisne).
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DAC čip, lahko serijski ali paralelni + čip za generiranje referenčne napetosti (če ni že v DACu vgrajena).

Če rabiš nizko ločljivost <= 8 bitov in je signal časovno lahko počasen, se da narediti tudi s PWM signalom konstantne frekvence, ki ga močno filtriraš, da dobiš DC.

Če DAC na izhodu nima bufferja, ne pozabit še na en rail-to-rail operacijski.

Aja še to - a je posredi kakšna nelinearna funkcija? Če ni, se da razno zamikanje, skaliranje in invertiranje lepo narediti tudi samo z operacijskimi, brez mikrokontrolerja.

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

Čip RCV420 je pretvornik tokovne zanke 0-20mA ali 4-20mA v izhodno napetost 0-5V.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 14, 2012 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly@
Vmes je neke vrste parabola. V programu bo tabela s točkami na "paraboli", med točkami se bo izvajala linearna interpolacija.
Mogoče bo 8-bitni DA zadostoval. Mogoče celo R2R kot je predlagal gumby. PWM-u bi se rad izognil.

Imaš kak konkreten predlog okoli izbire DAC-ja ? Lahko je tudi s serijskim vhodom. Spremembe tlakov in pretokov niso pretirano hitre zadeve. Na izhodu bi rad dobil 0-10 V ali vsaj 0-5 V.

Tiger@
hvala za informacijo o RCV420. Se ta čip še izdeluje ? Sam sem razmišljal kar o merjenju padca napetosti na uporu.

Sicer me pa najbolj skrbi delovanje tega čipovja v industrijskem okolju. Nimam dovolj izkušenj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni