www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kateri PLC??
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
midjko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 7:35
Aktiv.: 0.14
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2010 12:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Za stroj kateri bo imel 180 vhodno/izhodnih enot ti ne predlagam nekega "made by sosedov Franci" PLK-ja.

Vidim da imaš voljo do omenjene predelave stroja, vendar bi na tvojem mestu zadevo rešil takole:
- izdelava elektro projekta (PID dokumentacija - sheme ....)
- izbira PLK-ja glede na enostavnost /zanesljivost

Naše (beri nas tukaj gori) mnenje ni nikoli čisto objektivno, temveč se v nas vedno lahko pojavi tista subjektivnost, npr. nekdo ima rajši Mitsubishi-ja, spet nekdo Siemensa (a ne Peter?) itd... tako da od nas ne boš dobil neke realne ocene.

Moje osebno mnenje je, da ti bo pri takih zahtevah najbolje služil SIMATIC S7 300 z najmanjšim displayem v njihovi ponudbi OP73.
Na njihovi spletni strani imaš veliko "POMOČ" pdf-jev in pa forum, kjer lahko ob morebitnih težavah vprašaš. Nas je pa veliko tudi na tem forumu, ki bi ti znali pri tem pomagati.
Zanesljivost SIEMENS-a je dokaj v redu, če ne gre za ekstremne pogoje delovanja (Peter ima verjetno izkušnje iz kake kemijsko predelovalne industrije Smile )
Program si lahko od nekoga sposodiš in mu ga po končanem delu vrneš, za svoje potrebe (spremljanje zastojev) pa si "dolpotegneš" SIEMENS STEP7 LITE verzijo, ki je nekakšen DEMO z omejitvami kot so npr. pojava popup okna vsake toliko časa.

Kot sem že rekel, odločitev je na koncu še vedno tvoja/vajina.
Če gre za stroj, ki dela izdelke z visoko dodano vrednostjo, boste investicijo hitro "obrnili".

Lp in veliko sreče pri izbiri.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Coyote
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2009 19:49
Aktiv.: 0.11
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2010 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

midjko je napisal/a:
Zanesljivost SIEMENS-a je dokaj v redu, če ne gre za ekstremne pogoje delovanja (Peter ima verjetno izkušnje iz kake kemijsko predelovalne industrije Smile )
Program si lahko od nekoga sposodiš in mu ga po končanem delu vrneš, za svoje potrebe (spremljanje zastojev) pa si "dolpotegneš" SIEMENS STEP7 LITE verzijo, ki je nekakšen DEMO z omejitvami kot so npr. pojava popup okna vsake toliko časa.

Tudi ko gre za ekstremne pogoje delovanja (petrokemična industrija, ...) ima Siemens ustrezen krmilnik - samo moraš doplačat od navadne verzije.
Program je lažje dobit na netu, kot si ga sposodit, Step 7 Lite se zato ne splača niti inštalirat. Edino kar si lahko sposodiš in rabiš je vmesnik profibus,mpi za programiranje.
Je pa glede forumov in razširjenosti po mojem Simatic izbira št. 1 za tvoj projekt.
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2010 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bx9000 - dva serijska porta, rtc, mali lcd in joystick, odličen support in zastonj šolanje.
programiranje preko mrežne kartice, rabiš samo crosover kabel.

dokumentacija res ni neki biser, vendar se s pomočjo support team-a vse reši.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimam se za nabavo 6 kosov PLC, nekaj takega kot je EASY z 12 vhodi in 6 relejskimi izhodi, na hitro sem gledal je to EASY 700, rabim z displayem, ni treba da je razširljiv in je lahko najbolj navaden, 24VDC napajanje, lahko tudi druge znamke, recimo ARRAY je napisal dkone, pa me zanima kako je s programiranjem, kako je s kablom in softwareom.

Kje bi najbolj ugodno dobil željene programabilne releje, programi pa ne bodo prav nič posebnega in zahtevni, željeno je čimbolj preprosto programiranje, nizka cena, poceni kabel, poceni software.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za arraye sem slišal kar nekaj pribomb o delovanju, saj se včasih programu kar malo "sfuzla". Nižjega cenovnega ranga ti priporočam easya, mitsubishi alpho ali logota. Za moellerja 712 imam kabel, in ga lahko sposodim, za višje serije treba dokupit(okoli 50€). Za easya imaš veliko suporta na spletu, in kaj hitro se ga da naštudirat, prav tako ostale. Zastopnik Kolektor Synatec d.o.o.Vojkova ulica 8b, p.p.57,5280 Idrija, prav tako ga dobiš tudi na farnellu.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za zelo hiter odgovor.

Nekako se nagibam k EASY, ker sem pred davnimi leto te kar precej uporabljal, nekje imam še kabel, ampak na današnje najbrž ne paše gor, je še na COM port računalnika, ampak ni problema, 50€ ni tako hud udarec, če se rabi, je pa sedaj najbrž USB kabel.

Kakor sem gledal bi mojim željam ustrezal EASY 719 DC ali nekaj takega, čisto osnovna verzija, za analogne vhode nisem gledal ampak vsaj 2 sta gotovo, mogoče celo vsi, ampak 2 bi bilo dovolj, pa tudi brez bi se dalo, čeprav je koristno če je. Včasih sem uporabljal tranzistorske izhode in zunaj dodajal releje, bilo je 8 izhodov, sedaj pa bi kar relejske vzel.

Zanesljivost je zaželjena, čeprav ne bo nič zahtevnega, preprostost programiranja pa je zelo zaželjena, verjetno je način programiranja enak kot pred dobrimi 10 leti, ali pa je na las podobno, takrat sem dobro znal programirat preko tipk in tudi z easy soft, takrat sem kupil razvojni komplet, kasneje pa kupoval posamično in če prav vem prav iz Idrije. Bom v ponedeljek poslal povpraševanje, upam, da niso predragi Rolling Eyes

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je offtopic: Tudi sam imam kabel na comport in dela BP prav tako preko USB-COM pretvornika. 712 brez problemov berem in simuliram.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Alpha omogoča kar med delovanjem spreminjanje vseh parametrov (časov, števcev,...), ki so prikazani na zaslonu.
Tega ne zmore vsak poceni PLC (npr. Array in Logo).
Alpha tudi omogoča prikazovati zelo veliko številčnih parametrov in besedil, z malce spretnosti (U/D števec, primerjalniki, AND vrata) pa kar listaš po straneh s parametri in jih spreminjaš. Med obratovanjem, seveda.
Pa še program se da sestaviti kar direktno na PLC-ju (al*ha Programming Software Manual se dobi v .pdf obliki povsod, programiranje je kot pri Array-u čisto enostavno s povezovanjem funkcijskih blokcev).
Je pa seveda rahlo dražja.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z Easy-jem sem sam delal ob prihodu na trg. Kasneje sem po večini uporabljal Logo. Zadnje verzije LogoSofta so še kar dovršene. (zadnja je 7) Od začetka do danes je bilo dodanega marsikaj od možnosti programiranja v Ladder-ju, do online testa pa conect preko modema - slednjega še nisem probal. Imam serijski kabel (dobil sem ga v razvojnem kompletu-kovčku, ki katerega vsebina je bil en logo, ter software) Brez problema mi dela z adapterjem USB->RS232. Prav tako so vse nadgradnje softwera brezplačne.
EL 34
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Dec 2011 18:28
Aktiv.: 1.13
Kraj: Ožbolt

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:  Logo Odgovori s citatom

Tudi jaz imam z Logom samo dobre izkušnje. Uporabil sem že variante od 12V DC do 230VAC. Programiranje ni težko, če enkrat prebereš navodila, ki jih dobiš na Siemensovi spletni strani. Kabel in program si za začetek nekje sposodiš in ni nujno, da imaš najnovejšo verzijo. Rabljen kabel se na Ebayu dobi za približno 40 eurov.
Lp
Nazaj na vrh
ediavb
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 16 Feb 2012 19:58
Aktiv.: 0.01
Kraj: avber

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima, če mogoče že obstaja kak enostaven PLC, ki ima že v osnovni verziji Wi-Fi povezavo. Iskal sem po Googlu, a brez uspeha.
Rabil bi za krmiljenje hišne centralne kurjave, pri čemer bi za terminale uporabljal kar tablični računalnik oz. pametni telefon.
Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.51
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2012 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ediavb je napisal/a:
Mene pa zanima, če mogoče že obstaja kak enostaven PLC, ki ima že v osnovni verziji Wi-Fi povezavo. Iskal sem po Googlu, a brez uspeha.
Rabil bi za krmiljenje hišne centralne kurjave, pri čemer bi za terminale uporabljal kar tablični računalnik oz. pametni telefon.

Malo se pozanimaj za unitroniks - nimajo ravno WiFi povezave (to je za PLC eksotika) so pa eni najcenejših, ki jih lahko postaviš na OPC server in jih postaviš v hišni PC mrežo in tako dostopaš preko mreže do njih - tudi brezžično če imjaš tako narejeno - ali preko speleta..

TRAFO
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Dec 2011 22:58
Aktiv.: 0.38
Kraj: TOLMIN

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Rabil bi za krmiljenje hišne centralne kurjave, pri čemer bi za terminale uporabljal kar tablični računalnik oz. pametni telefon

Morda to: http://www.overdigit.com/

ali pa to:

http://www.solvimus.de/automatisierung/auvisboxtm/

L.P.
Nazaj na vrh
ediavb
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 16 Feb 2012 19:58
Aktiv.: 0.01
Kraj: avber

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za pomoč, to je že nekaj uporabnega.
Gotovo pa pripravljajo proizvajalci še kaj direktno na WiFI z ARM-i, a še ni komercialno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni