|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 1:50 pm Naslov sporočila: 78LR05 |
|
|
Popravljal sem eno UKV radijsko postajo, ki ima snemljiv display z tipkami. Na najem je tudi stikalo za vklop postaje, na ostalo elektroniko pa je vse skupaj povezano s štiri žilnim kabelčkom. Žile so masa, +12V in pa neke vrste rx in tx, se pravi data v eno in v drugo smer. Postaja se po nekaj urnem delovanju ni več dala vklopiti, ne izklopiti in tudi ostale tipke so bile mrtve. Ko se je zadeva ohladila, je stvar spet delovala. Ugotovil sem, da gre napajanje na stabilizator 78LR05, katerega reset izhod resetira mikrokontroler in da je težava ravno z tem izhodom, ki se postavi na nek čuden nivo, ki v bistvu ne resetira kontrolerja, delovati pa ga zgleda tudi ne pusti. Tu sem potem zamenjal dva SMD tantalova kondenzatorja, dal sem tudi malo večje vrednosti, kot so bile originalne in zadeva se je izboljšala. Bi pa najraje stabilizator zamenjal, vendar ga v naših trgovinah nisem našel. Gre za izvedenko, podobno kot TO220, le da je SMD in ima štiri nogice.
Kaka ideja, kje bi to dobil?
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno gre za kakšno Kenwood Tm255 ali 455, rešitev je ponavadi povečanje
kondenzatorja, če tega že nisi morebiti naredil...
lp Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Japek:
Kaj napaja ta regulator? Ima sploh kakšno breme?
Moje iskušnje mi govorijo, da ga moraš obremeniti z vsaj nekaj 10mA da deluje pravilno. Če je breme samo en pin mikrokontrlerja je to premalo. Poizkusi mu dodat na izhod en upor (recimo 100R)kot breme. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj če bi v vezje vtaknil navaden 78(L)05, zraven pa dodal nek tri pinski reset controller?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, gre za Kenwood radijsko postajo.
Zamenjal sem dva kondenzatorja, eden je na +5V izhodu, drugi pa določa časovno konstanto reset vezja. Ko sem to zamenjal, postaje nisem uspel več spraviti v nestabilno stanje.
Ker pa rad kompliciram, tako mi vsaj pravijo , sem hotel spraviti postajo na staro stanje, se pravi na stare vrednosti elementov, saj je v bistvu tako tudi kar nekaj časa delovala.
Glede porabe bi teško ocenil, kakšna je, nevem kolikšna pa tudi ni, v bistvu je na 5V mikrokontroler z LCD displayem. Osvetlitev je vzeta pred regulatorjem. Mogoče se bom še malo igral, pa res probam izhod malo dodatno obremeniti da vidim, če bo kakšna sprememba.
Z nekimi dodatnimi vezji zaenkrat nebi čaral, ker je v bistvu tudi prostora bolj malo, mogoče v skrajni sili.
TNX za odgovore, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni