|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
David92 Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22 Prispevkov: 292 Aktiv.: 1.80 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 11:17 am Naslov sporočila: Projekt za začetnika |
|
|
Pozdravljeni,
Sicer sem prebiral malo forum ter zbirko projektov, vendar sem nov se v smeri Elektrotehnike, bi pa kljub temu rad probal kaj ustvarit. Zato bi vas prosil, če ima kdo kakšen res začetniški projekt, toliko da se malo praktično spoznam z elektroniko?
S tem mislim, da so morda navodila malo bolj podrobna in da bi skupaj z googleom ter pomočjo literature lahko opravil.
Lahko pa mi posredujete prej kakšno literaturo, bi jo z veseljem prebral.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi kaj tukaj. Potrebuješ protoboard,...vse imaš podrobno razloženo...
doctronics |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miTTja Član

Pridružen-a: Pon 01 Nov 2010 16:19 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.58 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
za začetek so odlični projekti z čipom NE555 timer. Nato so primerni kakšni stikalni napajalniki ter podobno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala obema za nasvete. Ko si malo pogledam in preberem te zadeve, se bom verjetno vrnil sem vprašat, če ne bom vedel kje naprej - mi je pa pomembno, da mi ne poveste vsega kako pa kaj, ampak da me samo malo 'vodite' ali pa mi posredujete kakšen 'namig'!
@edit: Kje pa mi priporočate nakup Protoboarda? oz. nasploh elektronskih komponent? Pa kolikšna je ponavadi cena teh zadev?
LP,
David |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
bi pa kljub temu rad probal kaj ustvarit |
- kaj, na primer ? Zadevo bi zastavil drugače.
1. imaš neko vezje, na katerega je priklopljena LED, ki utripa s taktom 1 sekunde. Kako mora biti to vezje sestavljeno ?
2. imaš neko vezje, na katerega je priklopljena žarnica, katere svetlobo lahko nastavljamo od 0% do 100% . Kako mora biti vezje sestavljeno ?
3. imaš neko vezje, na katerega je priklopljen zvočnik, ki piska s taktom 1 sekunde. kako mora biti to vezje sestavljeno ?
4. itd.
Takšno nalogo dobi konstruktor. Pove se mu "izhodna funkcija". Kako jo bo dosegel, pa je njegov problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Psevdonim: imaš neko vezje, na katerega je priklopljena žarnica, katere svetlobo lahko nastavljamo od 0% do 100% .
To bi rad poskusil, če ni preveč zahtevno? Mi lahko poves kaj vse potrebujem? Prosim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miTTja Član

|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
David92 je napisal/a: |
@edit: Kje pa mi priporočate nakup Protoboarda? oz. nasploh elektronskih komponent? Pa kolikšna je ponavadi cena teh zadev?
|
Te elemente imajo v trgovinah HTE ter IC elektronika. Večina stvari za začetnika imajo na zalogi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miTTja Član

|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
David92 je napisal/a: |
@Psevdonim: imaš neko vezje, na katerega je priklopljena žarnica, katere svetlobo lahko nastavljamo od 0% do 100% .
To bi rad poskusil, če ni preveč zahtevno? Mi lahko poves kaj vse potrebujem? Prosim. |
Temu rečemo PWM (Pulse Width Modulator) oz. pulzno-širinska modulacija. Poglej si na povezavi, nažalost je v angleščini. Preprosto vezje za krmiljenje DC motorja ali lučke z napajanjem 12V. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mitja in ostali res hvala za pomoč. Sprva sem bil nekako v dvomih, ali naj odprem temo za iskanje pomoči, ker sem prebiral ta forum, pa so včasih reakcije uporabnikov foruma ne preveč prijazne do iskalca pomoči. Vendar sem opazil da je to zgolj takrat, kadar iskalec pomoči želi imeti vse na pladnju od uporabnikov foruma - jaz si pa tega ne zelim, želim samo smernice. Morate pa vedet, da bom šele naslednje leto pričel s študijem elektrotehnike in upam, da vas to ne bo demotiviralo pri pomaganju, kajti res bi se rad pričel malo praktično ukvarjat z elektroniko.
A je to Protoboard vredu: http://www.ic-elect.si/b2c/preizkusne-plosce/protoboard-veliki-gb3-354-eic-106.html ?
LP,
David |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je zelo dober protoboard (breadboard).
Sam imam cenejse in manjse. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David92 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Start, se mi splaca kupit tega za to ceno? Rad bi imel malo boljsega, s tem mislim, da bi lahko malo dlje ga uporabljal, pa da je malo vecji, ker sem videl razlike v velikosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Okusi so različni. Sam imam raje več manjših.
Nekaj takega. Narejeni so tako, da jih lahko spajaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

Pridružen-a: Tor 06 Sep 2011 17:54 Prispevkov: 583 Aktiv.: 3.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni so te boljše, ki jih lahko spajaš.
Tiste ki so na črni plastični podlagi, ali nečem jih ne moreš spajati.
S temi pa lahko narediš zelo veliko ''podlago''. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
eksperimenti z 4017, NE555 in podobnimi čipi z bolj ali manj zabetoniranimi funkcijami, se mi ne zdijo (več) primerni. Čeprav sam (še) ne znam delati s PICi in AVRji, bi prav to svetoval začetniku. To so (naj popravijo, če se motim) prazni čipi, ki imajo digitalno/analogne vhode in izhode in potem je samo od konstruktorjeve spretnosti odvisno, kaj bo z njimi pričaral, kako jih bo sprogramiral. Dosti bolj uporabno kot CMOS 40xx ali TTL 74xx, če to sploh še obstaja.
Sem pa že zasledil na forumu kakšnega PIC/AVR stručkota, ki mu je zmanjkalo znanja pri npr. kako priklopiti transistor ali rele na izhod PICa ali AVRja. Torej, odličen programer, ki pa ne pozna osnov delovanja transistorja, diode in podobnih elementov.
http://www.elo-web.de/elo/grundlagen-ausbildung
http://www.b-kainka.de/bastel0.htm
f*p://f*p.scv.si/vss/franc_stravs/
Nazadnje urejal/a psevdonim Pon Feb 27, 2012 9:38 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2012 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
miTTja je napisal/a: |
Nato so primerni kakšni stikalni napajalniki ter podobno. |
S tem se ne morem strinjati.
Verjetno je psevdonim mislil regulacijo s triakom in ne PWM. Je pa taka zadeva zanimiv in vsakdanje uporaben izdelek.
Zame je bilo to zanimivo, dokler ni bilo tega potrebno spraviti v dimenzije 60mm doze s 3 krepko velikimi zrazami, ki naj bi menda služile za vodnike in jezičke pokrovčka, ki pa niti v sanjah ne sežejo tako globoko.
Meni se zdi, da je stara tehnika TTL/CMOS še vedno uporabna in priročna. Jaz sem v enem izdelku na primer kljub PIC-u uporabil tudi 4017, ki pa je bil kar se tiče ure krmiljen s strani PIC-a. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni