|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mleko_milk Član

Pridružen-a: Ned 10 Apr 2005 16:09 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.31 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 8:09 pm Naslov sporočila: Napaka? |
|
|
Ko sem iz električne sheme, poizkušal narediti tiskano vezje, mi je to v celoti uspelo. Imam pa en problem. Z potenciometrom naj bi uravnaval hitrost 12V motorja (v tem primeru št. obratov ventilatorja). A ko to poiukušam narediti, se ventlator na to sploh ne ozira. Ni važno v kateri poziciji je potenciometer, se ventilator vrti z konstantno hitrostjo.Ker imam na sumu, da se je kaj zalomilo pri izdelavi tiskanega vezja, sem spodaj pripel sem dve sliki, prva je slika električne sheme, druga pa slika načrta tiskanega vezja, ki je bilo narejeno z Sprint layout-om (v 4.0). Prosil bi vas , da pogledate obe sliki in mi sporočite morebitno napako pri, ki je nastala.
Električna shema:
Shema tiskanine:
_________________ Kar je dobro, ni slabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na to vezje priključi navaden motor s krtačkami ali pa žarnico pa bo vse v redu. Motorji ventilatorja so večinoma BRUSHLESS motorji. Stric "Gugi" ti bo našel dosti napisanega o teh motorjih.
Branko
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fbifbi Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če spreminjaš napetost na takem motorju je vrtljaji zmanjšajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fbifbi Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj pripenjam shemo s katero bi lahko kontroliral vrtljaje ventilatorja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
37.58 KB |
Pogledana: |
100 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mleko_milk Član

|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala, samo imam en majhen problem. Te slike nemorem ne pogledati, ne odpreti, ne shraniti. Vidim samo tabelo z imenom in opisom.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 3.99 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš mogoče požarni zid tako nastavljen, da ti blokira slike? Tako sem ga jaz enkrat imel in sem skoraj diplomiral, ko sem odkrival zakaj mi ne prikaže slik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mleko_milk Član

|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, res je bil kriv požarni zid. Zdaj, ko sem ga iklopil, lahko vidm predogled slike(tisto majkno sliko 1x1). Vendar ko kliknem nanjo se mi izpiše
Citiram: |
Oprosti vendar nisi pooblaščen za vpogled ali povlečenje te priponke |
, za kar pa je najverjetneje kriva moja neaktivnost na tem forumu.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 3.99 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne izklapljaj požarnega zidu, ampak si ga nastavi tako, da glede teh stvari ne bo tako agresiven in ti blokiral vse mogoče. Glede priponke pa ne vem, če je res vzrok (ne)aktivnost na forumu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mleko_milk Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
no, mislim da smo malo zašli iz teme. Še zdaj mi ni nobeden dal konkretnega odgovora, na moje vprašanje. In sicer, ali sem se morda zmotil pri pretvarjanu električne sheme v shemo za tiskano vezje?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za računalniški ventilator mislim, da ga ne moreš krmiliti na tvoj način. Na vhodu ima namreč elektrolitski kondenzator
Priklopi na tvoje vezje kak krtačni elektromotor ali žarnico, pa boš videl če dela
Mislim, da ti tiskanega vezja ne bo šel nihče kontrolirat, saj je potrebno preveč dela, povrh vsega pa to lahko storiš sam
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezje izgleda ok. Poizkusi najprej drugačno breme. Recimo kakšno žarnico, led diodo s preduporom .... Mogoče ventilator ne prebavi napetosti?
Drug pomislek je mogoče le pri kondenzatorju 1nF Si siguren da je tako majhen? Imaš podatek kakšna naj bi bila frekvenca proženja?. Osciloskopa nimaš?
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Na to vezje priključi navaden motor s krtačkami ali pa žarnico pa bo vse v redu. Motorji ventilatorja so večinoma BRUSHLESS motorji. Stric "Gugi" ti bo našel dosti napisanega o teh motorjih. |
Podboj je napisal/a: |
Priklopi na tvoje vezje kak krtačni elektromotor ali žarnico, pa boš videl če dela. |
Highlag je napisal/a: |
Vezje izgleda ok. Poizkusi najprej drugačno breme. Recimo kakšno žarnico, led diodo s preduporom .... |
Saj ne posluša!
Dalje brez komentarja (mojega).
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mleko_milk Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, kako se računalniških ventilatzorjev ne da krmiliti, če pa imam doma pollno takih ventilatorjev po različnih računalnikih, in se jim da nastavitištevilo obratov. Res pa je, da je tisto vezje bilo kupljeno v trgovini in ni bilo narejeno doma.
Kar se pa tiče osciloskopa. Imam ga in tudi pri tej zadevi sem opazil neko čudno zadevo. Čip naj bi oddajal singnal, a ga osciloskop ne zazna. Tude če čip odstranim iz vezja (imam ga na podnožju) se ventilator še vedno vrti. Zato sumip, da je kakšna napaka pri izdelavi povezav. Zato pa sem tudi prosil če se, da komo ki se na to bolj zastopi, preveriti. S tem nisem mislil ponovne izdelave celega vezja. ampak samo preveriti, če je prva shema identična drugi. podboj, če misliš da je to preveč dela, potem me zanima, koliko časa bi ti porabil, da bi izdelal celotno vezje. Morda kakšno leto?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj vidim zakaj je bil dodan tisti gumb spodaj z oznako X!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mleko_milk Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi se lahko prosim držali teme?
_________________ Kar je dobro, ni slabo.
Nazadnje urejal/a mleko_milk Pet Maj 05, 2006 10:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni