www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napaka?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mleko_milk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 10 Apr 2005 16:09
Aktiv.: 0.31
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 8:09 pm    Naslov sporočila:  Napaka? Odgovori s citatom

Ko sem iz električne sheme, poizkušal narediti tiskano vezje, mi je to v celoti uspelo. Imam pa en problem. Z potenciometrom naj bi uravnaval hitrost 12V motorja (v tem primeru št. obratov ventilatorja). A ko to poiukušam narediti, se ventlator na to sploh ne ozira. Ni važno v kateri poziciji je potenciometer, se ventilator vrti z konstantno hitrostjo.Ker imam na sumu, da se je kaj zalomilo pri izdelavi tiskanega vezja, sem spodaj pripel sem dve sliki, prva je slika električne sheme, druga pa slika načrta tiskanega vezja, ki je bilo narejeno z Sprint layout-om (v 4.0). Prosil bi vas , da pogledate obe sliki in mi sporočite morebitno napako pri, ki je nastala.

Električna shema:

Shema tiskanine:

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na to vezje priključi navaden motor s krtačkami ali pa žarnico pa bo vse v redu. Motorji ventilatorja so večinoma BRUSHLESS motorji. Stric "Gugi" ti bo našel dosti napisanega o teh motorjih.
Branko

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če spreminjaš napetost na takem motorju je vrtljaji zmanjšajo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj pripenjam shemo s katero bi lahko kontroliral vrtljaje ventilatorja.

krmilnik.JPG
 Opis:
Shema
 Velikost datoteke:  37.58 KB
 Pogledana:  100 krat

krmilnik.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
mleko_milk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala, samo imam en majhen problem. Te slike nemorem ne pogledati, ne odpreti, ne shraniti. Vidim samo tabelo z imenom in opisom.
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče požarni zid tako nastavljen, da ti blokira slike? Tako sem ga jaz enkrat imel in sem skoraj diplomiral, ko sem odkrival zakaj mi ne prikaže slik. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mleko_milk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, res je bil kriv požarni zid. Zdaj, ko sem ga iklopil, lahko vidm predogled slike(tisto majkno sliko 1x1). Vendar ko kliknem nanjo se mi izpiše
Citiram:
Oprosti vendar nisi pooblaščen za vpogled ali povlečenje te priponke
, za kar pa je najverjetneje kriva moja neaktivnost na tem forumu.
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne izklapljaj požarnega zidu, ampak si ga nastavi tako, da glede teh stvari ne bo tako agresiven in ti blokiral vse mogoče. Glede priponke pa ne vem, če je res vzrok (ne)aktivnost na forumu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mleko_milk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no, mislim da smo malo zašli iz teme. Še zdaj mi ni nobeden dal konkretnega odgovora, na moje vprašanje. In sicer, ali sem se morda zmotil pri pretvarjanu električne sheme v shemo za tiskano vezje?
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za računalniški ventilator mislim, da ga ne moreš krmiliti na tvoj način. Na vhodu ima namreč elektrolitski kondenzator

Priklopi na tvoje vezje kak krtačni elektromotor ali žarnico, pa boš videl če dela

Mislim, da ti tiskanega vezja ne bo šel nihče kontrolirat, saj je potrebno preveč dela, povrh vsega pa to lahko storiš sam

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje izgleda ok. Poizkusi najprej drugačno breme. Recimo kakšno žarnico, led diodo s preduporom .... Mogoče ventilator ne prebavi napetosti?

Drug pomislek je mogoče le pri kondenzatorju 1nF Si siguren da je tako majhen? Imaš podatek kakšna naj bi bila frekvenca proženja?. Osciloskopa nimaš?

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Na to vezje priključi navaden motor s krtačkami ali pa žarnico pa bo vse v redu. Motorji ventilatorja so večinoma BRUSHLESS motorji. Stric "Gugi" ti bo našel dosti napisanega o teh motorjih.

Podboj je napisal/a:
Priklopi na tvoje vezje kak krtačni elektromotor ali žarnico, pa boš videl če dela.

Highlag je napisal/a:
Vezje izgleda ok. Poizkusi najprej drugačno breme. Recimo kakšno žarnico, led diodo s preduporom ....

Saj ne posluša!
Dalje brez komentarja (mojega).

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mleko_milk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, kako se računalniških ventilatzorjev ne da krmiliti, če pa imam doma pollno takih ventilatorjev po različnih računalnikih, in se jim da nastavitištevilo obratov. Res pa je, da je tisto vezje bilo kupljeno v trgovini in ni bilo narejeno doma.

Kar se pa tiče osciloskopa. Imam ga in tudi pri tej zadevi sem opazil neko čudno zadevo. Čip naj bi oddajal singnal, a ga osciloskop ne zazna. Tude če čip odstranim iz vezja (imam ga na podnožju) se ventilator še vedno vrti. Zato sumip, da je kakšna napaka pri izdelavi povezav. Zato pa sem tudi prosil če se, da komo ki se na to bolj zastopi, preveriti. S tem nisem mislil ponovne izdelave celega vezja. ampak samo preveriti, če je prva shema identična drugi. podboj, če misliš da je to preveč dela, potem me zanima, koliko časa bi ti porabil, da bi izdelal celotno vezje. Morda kakšno leto?

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj vidim zakaj je bil dodan tisti gumb spodaj z oznako X!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
mleko_milk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi se lahko prosim držali teme?

Nazadnje urejal/a mleko_milk Pet Maj 05, 2006 10:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni