www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Usmernik za avtoojačevalec?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 4:45 pm    Naslov sporočila:  Usmernik za avtoojačevalec? Odgovori s citatom

A se je že kdo ubadal s tem, da bi si naredil usmernik za avtoojačevalec? Se pravi iz 220/12V, pa kar nekaj amperaže... a je že kdo naredil kaj podobnega? mogoče ima kdo načrt?
HVALA!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem se ravno ubadal s tem, mislim pa da bo dovolj če narediš usmernik, ki ima 12 do 13,8V zglajene enosmerne izhodne napetosti. Moč transformatorja pa je nekako premosorazmerna z močjo ojačevalca - seveda pa je pametno imeti malo rezerve.
Načrtov za usmernik pa je na internetu malo morje.

branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možna rešitev zadeve...
www.users.otenet.gr/~ahisrod/power_supply_13_8V_5A_with_LM338.htm
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A misliš, da bo 5A dovolj za 300 W ojačevalec?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

12V x 5A = 60W, bi rekel da je to odločno premalo za 300W.
No razen če poslušaš potiho. Potem bo tudi to dovolj. Verjetno, če nimaš kakšnega globokotonca.

branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Aljoš
Se pravi iz 220/12V, pa kar nekaj amperaže..

in 5A je nekaj, ker v prvem postu ni pozneje omenjeh 300W Wink
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš dovolj izkušenj, lahko predelaš računalniški napajalnik. Jaz sem za prvomajske praznike neko popoldne predelal 200W AT napajalnik v 13,8V/12V 30A maks. obremenitve. Trajno sem ga imel obremenjenega s 17A (24 ur), potem sem pa testiral še s počasnim dvigovanjem toka in se mi šele pri 30A vključi kratkostična zaščita. Test do maksimalnega toka je trajal kakih 5 minut.

Slika je bolj slaba, ker sem napajalnik postavil kar na skener

Lp

Picture2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  86.87 KB
 Pogledana:  111 krat

Picture2.jpg

Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opa! To pa je dosežek Very Happy Very Happy Very Happy
Kaj lahko malce opišeš svoje delo???
LP
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu ni neka huda znanost. Kot se vidi s slike sem previl transformator (zaenkrat je obvit z izolir trakom in stisnjen z žico, ker ne utegnem nabaviti ustrezno lepilo), dušilki, uporabil drugo 30 ampersko usmerniško diodo, na vezju sem uporabil proge od 5V linije, montiral dva kondenzatorja low esr 2200uF, spremenil regulacijsko elektroniko, povečal kondenzator za DTC iz 1uF na 10uF (počasnejši zagon, npr za žarnice), dodal stikalo za preklop med 12V in 13.8V in stikalo za znižanje hitrosti ventilatorja (nisem utegnil narediti temperaturne regulacije)

Lp
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je zbrano nekaj linkov. Jaz sem sicer delal bolj po svoje na podlagi datasheeta od TL494 in sheme ATX napajalnika

http://primoz.lemut.net/modeli/temp/PC-SMPS.zip

Na izhod je treba obvezno vezati upor 100 ohm ustrezne moči.

V delu imam switcher napajalnik 2x 25V 400W za audio ojačevalnik, a ga bom verjetno končal julija, ker zdaj imam precej dela na faxu

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni