www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nove ročne radioamaterske postaje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 2:08 pm    Naslov sporočila:  Nove ročne radioamaterske postaje Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Ogledujem si kaj se dobi danes na tržišču od ročnih radioamaterskih postaj. Od mojih zadnjih nakupov so se pojavile nove postaje azijskega podjetja Wouxun, tudi digitalna komunikacija D-STAR je vgrajena v nekatere postaje.

Ker nisem bil 'na bandu' precej časa, ne vem kaj je zdaj 'in' in kaj ni. Koliko se dejansko uporablja D-star? Je dobro paziti pri nakupu, da postaja to omogoča? Kakšne so te nove azijske postaje?

Na kaj naj nasploh pazim pri nakupu? Verjetno ne bom zgrešil, če kupim IC-E92D, samo dobrih 500€ definitivno presega moj buđet namenjen temu.

Imate kakšen nasvet, dobro izkušnjo?

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te zanima D-star, si poglej Icom ID-31E za nekaj čez 300.

Mene pa mika FT-817ND.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,

sem kupil wouxun KG-UV6D v kompletu z polnilcem, kablom za programiranje ipd... in sem zadovoljen. Nima pa D-STARa, kar je pri taki ceni povsem sprejemljivo. Zaenkrat še nisem kaj dosti uporabljal, vendar sem s postajo zelo zadovoljen.
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, to mi je že en konkreten odgovor. Te postaje imajo zelo ugodne cene, če so v redu, bom zelo vesel.
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro preberi teste in mnenja na spletu, preden se odločiš. Kolega je imel enega od teh kitajčkov, pa je bil bolj "naglušen generator šuma", kot pa radijska postaja. Na blizu in preko repetitorja na bližnjem bregu je še šlo, ostalo pa je bila bolj žalost. Se je hitro podprl z enim Icomom.
Žal se znamke in tipa ne spomnim, je pa bil poceni. Liar

Edit: mislim, da je bil Jingtong ali nekaj podobnega.
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet je pa odvisno za kaj potrebuješ, meni je povsem dovolj za bolj lokalne zveze oz. na kakšen repetitor. Se pa še igram z povezavo aprsja kar na tega wouxuna iz telefona oz bom preizkusil še kakšen digitalni način.

Kar manjka mogoče je nižja nastavitev izhodne moči kot 1W.
Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:25 pm    Naslov sporočila:  Re: Nove ročne radioamaterske postaje Odgovori s citatom

audiox je napisal/a:
Verjetno ne bom zgrešil, če kupim IC-E92D

Imam IC-E90, pa sem zadovoljen z njo. Se mi zdi najboljše razmerje med ceno in kvaliteto, če že primerjam "ne-kitajčke".

Slišim pa, da tudi Wouxun-čki delujejo. Njihovi ceni primerno. V grobem imaš širok razpon ponudbe, odločiš se, kar rabiš.

Okoli D-star sem tudi jaz premišljeval... pa sem se odločil, da za enkrat ne. Premalo ga je še v praksi.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70632.85

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:32 pm    Naslov sporočila:  Re: Nove ročne radioamaterske postaje Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.07

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah te Kitajske postajice so bolj tako, tako..

Recmo kopija yaesu VX-3R, Kitajska kopija baofeng uv-3r moje izkušnje:
- kopija nima DTMF-a
- manjša oddajna moč
- ne moreš shranjevati imena postaje
- nekateri gumbi nagajajo
- priklopiš lahko samo Li-Ion baterijo (yaesu dela v velikem napetostnem razponu)
- protoročne slušalke ne delujejo, če ne naciniš kondenzatorja za filtrirat motnje
- včasih šteka oddaja
+ ima lučko za svetit

Je pa res, da je Baofeng 40€ original pa recimo 200€.

Samo, če misliš postajco imet in uporabljat, raje ne kupuj Kitajskih jajc, nima smisla. Že nekaj nagaja. Problem je ker izdelek ni dovršen.

Sam mislim, da je to radioamaterstvo malo zaostalo. Moral bi vsaj obstajati nek opensource digitalni protokol za prenašanje podatkov, sporočil, interneta..
Postajice bi pa morali prodajati z konkretnim LCDjem in naprimer mikrokrmilnikom, ki bi ga lahko programiral.
Tako bi recimo napisal programček za pošiljanje tekstovnih sporočil preko radijskih frekvenc.
Drugače je pa vse bolj kamenodobno to...
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70632.85

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.07

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
xfce je napisal/a:
Sam mislim, da je to radioamaterstvo malo zaostalo. Moral bi vsaj obstajati nek opensource digitalni protokol za prenašanje podatkov, sporočil, interneta..

Joj, da te Vidmar sliši Brick wall d'oh!

Vidmar je stručko.

Samo pravim za te kupljene postajice, vse skupaj ni nič. Razn malo lahko klepetaš =)
Nazaj na vrh
SamoR
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58
Aktiv.: 2.09
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 2:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@audiox
Če misliš "vokiča" naokoli nosit vsak dan, kupi kitajca. Ti vsaj ne bo žal za njim, ko se ti bo kje oškrbil. Edina nerodnost je menujski dostop do VFO ali memoriziranih frekvenc. Ni gumba za enostaven preklop. D-Star pa je Icomova pogruntavščina in neuspeli natečaj za opremo japonske policije in, ker so morali nekako povrniti denar, ki so ga vložili v razvoj, so to lansirali kot super duper, oh in sploh pogruntavščino, ki pa je, za povrh, pregrešno draga. Vokič, dual bander, je od 300€ dalje, mobilka pa tam okoli 800€.

Boljše je sovražnik dobrega!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 4:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V čem je prednost teh postaj npr. pred mobitelom ?
Nazaj na vrh
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.66
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xfce je napisal/a:
MarE69 je napisal/a:
xfce je napisal/a:

Joj, da te Vidmar sliši Brick wall d'oh!

Vidmar je stručko.

Samo pravim za te kupljene postajice, vse skupaj ni nič. Razn malo lahko klepetaš =)

Kupi Motorola DP3600, ta ima notri vse kar rabiš.

s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
V čem je prednost teh postaj npr. pred mobitelom ?

Za dostavljače pic je ni, zato so že davno vsi prešli iz UKV zvez na mobitel...

Za tehnične navdušence nekaj malega možnosti za igranje in eksperimentiranje...

Za klepetulje možnost skupinskega klepeta na daljavo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni