www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri načrtovanju tiskanega vezja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
luxi
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Dec 2010 22:09
Aktiv.: 0.09
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 2:53 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri načrtovanju tiskanega vezja Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
sem mlad nadobuden računalničar in sem se začel ukvarjati tudi z elektroniko. Veliko raje imam software (iz moje stroke), kot pa hardware, ampak ko sem začel sem kaj kmalu spoznal da brez dobrega hardware preprosto ne gre.

Lotevam se resnega projekta, za katerega imam premalo znanja iz hardwara.
Zato iščem tako prijaznega človeka, ki mi je pripravljen pomagati pri načrtovanju tiskanega vezja.
Pa da malo opišem, kako bi ploščica izgledala:
Ubistvu gre za mikrokontroler, ki bi vseboval mikroprocesor ATmega128, kateri bi krmilil nekaj deset 230V relejev. Na procesor bi bil zvezan 320x240 barvni LCD TFT touchscreen. In še mogoče kakšna malenkost.

Pripravljen sem priti kamorkoli po Sloveniji.
Tistega, ki mi je pripravljen pomagati pri načrtovanju čaka manjša nagrada Smile
Lp, Luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj casa nazaj, sem se lotil izdelovati termostat za centralno ogrevanje.
Uporabil bi kontroler in nanj priklopil nekaj relejev in LCD, pa so mi fantje odsvetovali releje, ker se zna zgoditi, da ob samem vklopi releja, ta zmoti delovanje kontrolerja in LCDja.
Namesto relejev, je bolje uporabiti triake, pa se dlje bodo trajali, saj ni mehanskega preklopa.

Ker pa bos ti uporabil TFT LCD pa bo verjetno motnja releja, naredila se vecjo skodo, kot sicer.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
luxi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, najlepša hvala.

Bom upošteval nasvet Smile
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz bi ti priporocil arduino pa naredis samo rele board da pase na microkontroler plato

mislis da bodo releji preklapljali 230V bremena ali imajo tudi navitja za 230V?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
luxi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko dobim kakšen link od tega arduina da vidim kako zgleda. S čim se potem to programira?

Releji bi samo preklapljali 230V.
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://lmgtfy.com/?q=arduino Rolling Eyes
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
luxi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

np

p.s. LCD si izbral katerega bos uporabil?

matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.70
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto relejev vzami SSR. Enosmerna napetost od 3 do 32V. Pa še "zero cross" ima vgrajen, da ne onesnažuje omrežja.

LP

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81 je napisal/a:
Namesto relejev vzami SSR. Enosmerna napetost od 3 do 32V. Pa še "zero cross" ima vgrajen, da ne onesnažuje omrežja.

Pa še cena, da te vrže na rit, vsaj pri nas.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KLIK
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
matejcek81 je napisal/a:

Pa še cena, da te vrže na rit, vsaj pri nas.

Lahko ga tudi narediš v vezju. Triak, pred njim pa opto-triak z zero-cross. Sistem je važen. Če pa se greš profesionalno verzijo (kasneje lažje za servisirat) pa brez SSR ne gre.

6,19€ Predrago? LINK

LP

EDIT: Pri nas 20€+ - Ja predrago za večjo količino. Imaš prav.

Nazadnje urejal/a matejcek81 Sob Mar 24, 2012 10:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stranaboy je napisal/a:
KLIK

Jaz sem sicer mislil nekaj druga, tale pa je še boljša varianta.

LP

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sploh nebi vedel, da ga lahko narediš. Confused Sicer cenovno, če živčnosti in... ne štejem zraven sem prišel na ceno SSR. Ampak zdaj ga naredim brez težav in seveda ceneje.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nimaš izkušenj kot ti (sumim), je kar težko pokurit s prve 10 triakov ker slučajno pozabiš na hlajenje. Je pa tok preko SSR iz tvoje povezave 2A iz moje pa 25A. Spet, kaj potrebuješ.
Če pa iz uC krmiliš zunanji SSR in po pomoti vežeš izhod uC v kratki stik, si pa spet tam kjer ni muh. Tvoj link bom kar sprida uporabil pri eni od svojih aplikacij. Privarčeval si mi kar nekaj izdatkov. HVALA. Pocukaj me za rokav, če se kje srečava Smile se oddolžim Smile

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni