www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RELE

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ice Fox
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 08 Jan 2012 17:18
Aktiv.: 0.02
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 9:08 pm    Naslov sporočila:  RELE Odgovori s citatom

Sem začetnik in me zanima kako deluje ''rele''?

Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.18
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RELE

Veselo branje! Wink
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klik, klak, klok.
Nazaj na vrh
Deflektor
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Aktiv.: 1.08
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No če je že tukaj govora o relejih, bi me na tem mestu zanimalo, kako dolgo lahko rele ostane vklopljen, torej da je tuljava pod napetostjo?

V načrtu imam namreč normalno/zasilno 12V osvetlitev stanovanja, ki bi potem za normalno delovanje delovala čez trafo, ki bi obenem držal tudi vklopljen rele, če pa bi elektrike zmanjkalo, pa bi rele odklopil na drugi kontakt in s tem priklopil akumulator na 12 V porabnike.

Ali je morda bolje uporabiti kar klasično 1-0-2 stikalo in opustiti take ideje?
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delovni režim releja je naveden v datasheetu za vsak rele posebej. Navitja teoretično lahko obratujejo trajno, a vseeno preveri pred nakupom. Tudi delovni tok čez kontakte prispeva h gretju, zato vzemi zadosti močnega. V kombinaciji z delovanjem v kakšni tesni dozi lahko pride do pregrevanja.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce prav razumem, hoces narediti vezje, ki ti bo ob izpadu elektrike, preklopilo na akumulatorje?
Sosolcu sem za zakljucni izdelek v srednji soli naredil to in sicer tako, da sem vzporedno s tuljavico releja vezal se en elektrolit, kateremu sem malo spreminjal vrednosti in zadeva je delovala.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Deflektor
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Aktiv.: 1.08
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bo montiran v tesni dozi ampak kar v omarici za štrom, imam ločeni za 220 in 12 V.

Točno tako ja, ob izpadu naj bi samo preklopilo na akumulator. Zakaj pa dodan elektrolit?
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektrolit sem uporabil zato, da sem ohranil se dovolj visoko napetost.
Ker je zadeva gnala mikrokrmilnik in LCD, se je zgodilo, da je kontroler ugasnil.
S tem, mi je ratalo, da se ta prehod, iz napajanja omrezja na napajanje prek akumulatorja, ni poznal.
V tvojem primeru elektrolit ne bo potreben, vendar ti bodo vse luci vtripnile.
Ce bos napajal samo luci bo OK.
Ce imas kako naprave (aparate) pa zna zmotit delovanje.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za naprave bi moral biti tudi obilnejši kondenzator. Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni