|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
XOR World Član

Pridružen-a: Ned 07 Avg 2011 14:09 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.06 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Ned Apr 15, 2012 2:01 pm Naslov sporočila: Rele za smernike |
|
|
Lep pozdrav! Na motor želim vezati smernike, vendar rabim tudi rele. Ima kdo kakšno shemo za rele ki deluje na DC? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Apr 15, 2012 2:35 pm Naslov sporočila: Re: Rele za smernike |
|
|
XOR World je napisal/a: |
,.... za rele ki deluje na DC? |
Celo življenje se učimo! Pa se dajmo ! A so tudi taki releji, ki ne delujejo na DC ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Apr 15, 2012 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rele v najosnovnejšem pomenu besedo obstaja in deluje samo z DC, vendar be sama beseda Rele zlorabljena do te mere, da prodajajo releje za uporabo v hišnih elektroinštalacijah z napajalno napetostjo deklarirano AC/DC. V ohišju pa je vsekakor potem vsaj polvalni usmernik in tapravi DC rele.
XOR, potreboval boš verjetno rele z 12V krmilno napetostjo, ki je zmožen preklapljati tok potreben za smernike, ta podatek lahko preveriš iz moči žarnic in napetosti na motorju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JELKO neregistriran
Pridružen-a: Pet 16 Mar 2012 23:00 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.58
|
Objavljeno: Ned Apr 15, 2012 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Musty je napisal/a: |
Rele v najosnovnejšem pomenu besedo obstaja in deluje samo z DC |
Ja, res, kaj vse se lahko tukaj naučiš...
V tej povezavi bi lahko napisal tudi: Slepec naj ne sodi o barvi!
Ali pa: Le o čevljih naj sodi čevljar! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Apr 15, 2012 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne potrebuješ releja ampak avtomat za smernike, ta pa pride v približno 3 različnih izvedbah, vsi pa imajo vhod za napajanje, ter izhod za smernike. Razlike so pri tem če ima izhod za kontrolno lučko (tisti posebni za avtomobile s prikolico ima še poseben izhod ki signalizira delovanje smernikov na prikolici), ter če ima lasten priklop na maso.
PS: Za prodajalce rezervnih avtomobilskih delov je avtomat za smernike res rele z 3mi priključki (doživel na lastne oči in ušesa)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
semzzzz Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.72 Kraj: Sp. Besnica
|
Objavljeno: Ned Apr 15, 2012 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
Pojdeš v prvo trgovino z avto deli in jim poveš, da potrebuješ pulzni rele za smernike. Tako sem jaz naredil, ko sem popravljal skuter. V prvi tgovini je hotel vedeti za kateri model avtomobila gre. In ker se prodajalcu ni dalo dopovedati, da potrebujem navadni pulzni rele, ki ga bom uporabil na skuterju sem šel v drugo trgovino, kjer sem rele dobil iz prve. Res da avtomobilski rele na skuterju malo htreje utripa, ampak važno da dela.
LP Uroš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni