www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Motilni GSM signal na tiskanini

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KRAPman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 1:46 pm    Naslov sporočila:  Motilni GSM signal na tiskanini Odgovori s citatom

Za nek projekt sem izdelal PCB z integriranim GSM modulom ter precej občutljivo OP-AMP ojačevalno logiko (TI TL971D ) za mikrofon (electret). Sedaj imam naslednji problem: ko je modem na PCB v stanju povezanosti v GSM omrežje, neprestano oddaja pulze v GSM spektru kar se mi pozna na MCU ADC vhodu, ki je speljan do mikrofonskega ojačevalnika in dalje do samega mikrofona. Povezava je sicer dokaj "kratka" in "pravilno oblikovana", da ne bi interferirana z 900/1800MHz, še vedno pa se mi (OP-AMP ojačanje imam nastavljeno na max.) v signalu pojavljajo GSM motnje: prikazano na priloženih slikah. Kot sem ugotovil ne prihaja do distorzij na PWR liniji (=Vcc in GND zelo "gladka"), tako da je krivec samo signalna linija.
Kako bi lahko zmanjšal ali vsaj omilil motilni signal? Poizkusil sem tudi zaviti PCB v ALU folijo (kuhinjska, 2 plasti) in "GSM šum" pripeljati izven folije (s postavitvijo GSM telefona v bližino 2cm od vezja) in se mi dogaja isto. Razen nekega (debelejšega) kovinskega ohišja, lahko kako drugače izločim ta šum (LC, RC filter bo vredu? Ali mogoče nek feritni dušilec?). Hvala za vsako pomoč!

brez_GSM_spektra.JPG
 Opis:
Signal v časovni domeni, ko na njega NE vpliva bližinski izvor GSM signala
 Velikost datoteke:  225.83 KB
 Pogledana:  17 krat

brez_GSM_spektra.JPG

z_GSM_spektrom.JPG
 Opis:
Signal v časovni domeni, ko na njega vpliva bližinski izvor GSM signala
 Velikost datoteke:  235.45 KB
 Pogledana:  20 krat

z_GSM_spektrom.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vezje samo zaviješ v alu folijo, nisi naredil nič.
Narediti moraš tapravo kletko okrog in okrog. Faradayeva kletka mora biti ozemljena na maso.

Glede na to, da je oddajna antena blizu, ti ne dela problemov samo električno polje, ampak tudi magnetno polje - indukcija. Torej kletka mora biti iz materiala, na katerega se magnet prime.

Masa od analognega sistema mora biti spojena z GSM napajanjem čimbolj stran in samo v eni točki.

Za vse analogne linije uporabljaj diferencialne parice in ojačevalniki naj bodo tudi diferencialni.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VF oddajni signal se ti demodulira na vseh vhodih v čipe, kjer so dolge vezi. Najprej odmakni GSM anteno za kakšen meter. Če ne bo pomagalo, bomo kakšno rekli o kletkah in elektromagnetnem valovanju.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KRAPman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema za odgovor.

@aly:
sem mislil, da bo samo metalna obloga že (dovolj) neprepustna za RF...imam kar pomanjkanje znanja o RF sevanju Confused
Bom kot prvo poizkusil z diferenčnim ojačevalnikom (sedaj imam single-ended varijanto). Hvala!

@borber:
"dolgih" vezi imam malo, skupna razdalja je <5cm, tj. mikrofon->ojačevalec->ADC. Anteno žal ne morem premakniti za 1 meter, ker mi to ne dopušča dizajn same naprave.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

5 cm vezi so dovolj dolge, da delujejo, kot antena. Na vsako vez natakni majhno feritno perlo tik pred pinom čipa in proti masi veži 100pF-1nF. Na tiskanini pa daj na vez SMD feritek, dušilko. Ena stran tiskanine bi morala biti skupna masa.

Diferencialni vhod pri frekvencah GSM ne bo deloval.

Če boš delal kovinsko škatlo, ta je lahko medeninasta, bakrena ali iz bele pločevine, moraš vse vezi, ki gredo v notranjost peljati preko skoznikov 1nF.

Kovinska škatla predstavlja "kratek stik" za elektromagnetno valovanje in ga zato v notranjosti ni. Magnetno polje brez električnega pri valovanju ne more obstajati.

Aly nima prav, ko trdi, da mora škatla biti magnetna (železna), da onemogoči magnetno polje v notranjosti.

Nazadnje urejal/a borber Pon Apr 30, 2012 1:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Objavi sliko tiskanine, mogoče bi se dala še izboljšati z manjhnimi posegi.
Nazaj na vrh
KRAPman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 08, 2012 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej še nekaj info glede samega dizajna:
- GSM anteno ne morem oddaljiti dlje kot cca. 5 cm oz. lahko rečemo, da je kar v neposredni bližini mikrofona, zaradi samega dizajna naprave. Tudi metalni oblogi bi se rad izognil...

Na internetu sem poiskal in ugotovil naslednje:
TDMA šum na 900 in 1800MHz (f=217Hz, ki je sedaj lepo viden na mojem "single-ended" izhodu) se bi naj elegantno odstranil z cca.10-15pF in 33pF kondenzatorji med MIC_P in MIC_N linijo, kot sedaj to že imam narejeno na ploščici z GSM modulom. Kaj me sedaj zanima je, kako realizirati napajalno vezje za 2-pinski electret, ki se napaja preko "signalnih" linij (shema- electret), da bi ga lahko priklopil na diferencialne vhode od uC?

diferenčni_vhod_electret.jpg
 Opis:
Povezava MIC na GSM modul
 Velikost datoteke:  144.05 KB
 Pogledana:  5 krat

diferenčni_vhod_electret.jpg

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 08, 2012 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O neki podobni zadevi je nekdo pravil zanimivo štorijo. Na koncu je namenski čip za GSM aparate rešil vso kolobocijo z odpravljanjem motenj. Mogoče bi pogledal v to smer.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni