www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Moč signala vs. razdalja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 7:32 pm    Naslov sporočila:  Moč signala vs. razdalja Odgovori s citatom

Živjo

Se že počasi spuščam v telekomunikacije, pa bi prosil za malo pomoči pri teoriji. Zanima me kako se moč signala spreminja z razdaljo od oddajnika oz. kako bi lahko približno izračunali oddaljenost oddajnika glede na moč signala, ki ga prejemamo, če poznamo določene parametre.

Primer: Imamo nek radio oddajnik z močjo P [mW oz. dBm], ki se obnaša kot točkasti izvor - v vse smeri konstantno in enakomerno oddaja signal določene frekvence lambda. Oddajnik se nahaja a metrov nad tlemi na neskončno dolgem travniku (odboje zanemarimo). Hkrati pa nekje na travniku obstaja sprejemnik, ki je tudi a metrov nad tlemi in je od oddajnika oddaljen x metrov. Sprejemnik konstantno lovi signal in beleži njegovo moč S [dBm oz. mW].

Zanima me kakšna je relacija med močjo signala na sprejemniku S in oddaljenostjo x. Ali obstaja kaka enačba, ki tole popiše? Nekateri pravijo, da moč signala pada s kvadratom zazdalje, našel sem pa že tudi bolj komplicirane enačbe, ki zajemajo veliko parametrov (vključno s frekvenco). Pa razdalja tudi ne pada čisto s kvadratom... npr. kvadrat naj bi veljal za vakuum, ne pa za zrak. Think

lp

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči log-normalni propagacijski model. Ta je osnoven, upošteva samo pojenjanje signala z razdaljo. Potem pa obstaja še en kup drugih modelov, ki upoštevajo še odboje, lomljenje in sipanje poleg pojenjanja.
Drugi bolj preprost je 2-ray (odbojni) model, ki upošteva odbiti signal od tal.
Dalje še obstajajo:
Rayleigh,
Ricean,
Suzuki,
Nakagami.
To so dejansko porazdelitve, ki se dodajo log-normalnem modelu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70812.08

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Wrecker
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Najenostavneje je takole:

So=Po/(4*Pi*r^2)

- Po je moč, ki jo seva izotropna(neusmerjena) oddajna antena
- r je razdalja od oddajne antene na kateri te moč zanima
- So pa je gostota moči na razdalji r v W/m^2

Če je efektivna površina sprejemne antene npr. 1m^2 je torej moč na sprejemniku enaka kar So.
Efektivna površina antene pa v praksi ni zelo povezana s fizičnimi dimenzijami antene.

Za kaj več pa boš moral preštudirati kar nekaj precej zahtevne literature in ker si zagnan je najbolje da jo čimprej poiščeš in se je lotiš.

LP
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70812.08

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, bom malo prebral. Jaz sem sicer našel tole stran, ki opisuje Path Loss oz. izgubo skozi prostor. Podana je enačba:

PL = 20 log (4 * pi * distance / wavelength)

oz. pri 2.4 GHz bo to kar:
PL = 20 log d + 40

d = razdalja v metrih, PL pa izguba.

Torej če imamo oddajnik moči 20 dBm, bo končni signal na 200m enak:

Sr = St - PL
Sr = 20 dBm - 20 Log (200) dBm - 40 dBm
Sr = -66.0 dBm

To se mi zdi vredu številka.

PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

Do izgub na radijski poti prideš preko enačbe za gostoto moči na določeni oddaljenosti, ki jo je zapisal Wrecker, z upoštevanjem, da je ekvivalentna površina sprejemne izotropne antene Arx=l^2/(4*Pi). --> Prx = S0*A ---> Prx/P0 = (l/(4*Pi*d)) ^2 in potem naprej v dB 20*log .... (l=valovna dolžina, d=oddaljenost, Prx=sprejemna moč, A=površina sprejemne antene).

Ja, kar hitro dosežeš na oddaljenosti nekaj 100 m desetine dB izgub, odvisno od frekvence seveda.

LP Primož
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 23, 2012 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prx=Ptx+Gatx+Garx-path loss [dBm]

Prx= moč na vhodu sprejemnika [dBm]
Ptx= moč oddajnika [dBm]
Gatx=dobiček oddajne antene glede na izotropni vir [dBi]
Garx= "-"

Prx>Prxmin

Prxmin=sistemska vrednost sprejemnika, ki je enaka minimalni moči na vhodu v sprejemnik za še sprejemljivo kvaliteto sprejetega signala (S/N ozroma BER). Ta je odvistna od šumnega števila sprejemnika in vrste modulacije (velja za analogne ali digitalne).

več>
http://en.wikipedia.org/wiki/Link_budget
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni