|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 7:32 pm Naslov sporočila: Moč signala vs. razdalja |
|
|
Živjo
Se že počasi spuščam v telekomunikacije, pa bi prosil za malo pomoči pri teoriji. Zanima me kako se moč signala spreminja z razdaljo od oddajnika oz. kako bi lahko približno izračunali oddaljenost oddajnika glede na moč signala, ki ga prejemamo, če poznamo določene parametre.
Primer: Imamo nek radio oddajnik z močjo P [mW oz. dBm], ki se obnaša kot točkasti izvor - v vse smeri konstantno in enakomerno oddaja signal določene frekvence . Oddajnik se nahaja a metrov nad tlemi na neskončno dolgem travniku (odboje zanemarimo). Hkrati pa nekje na travniku obstaja sprejemnik, ki je tudi a metrov nad tlemi in je od oddajnika oddaljen x metrov. Sprejemnik konstantno lovi signal in beleži njegovo moč S [dBm oz. mW].
Zanima me kakšna je relacija med močjo signala na sprejemniku S in oddaljenostjo x. Ali obstaja kaka enačba, ki tole popiše? Nekateri pravijo, da moč signala pada s kvadratom zazdalje, našel sem pa že tudi bolj komplicirane enačbe, ki zajemajo veliko parametrov (vključno s frekvenco). Pa razdalja tudi ne pada čisto s kvadratom... npr. kvadrat naj bi veljal za vakuum, ne pa za zrak.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poišči log-normalni propagacijski model. Ta je osnoven, upošteva samo pojenjanje signala z razdaljo. Potem pa obstaja še en kup drugih modelov, ki upoštevajo še odboje, lomljenje in sipanje poleg pojenjanja.
Drugi bolj preprost je 2-ray (odbojni) model, ki upošteva odbiti signal od tal.
Dalje še obstajajo:
Rayleigh,
Ricean,
Suzuki,
Nakagami.
To so dejansko porazdelitve, ki se dodajo log-normalnem modelu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70813.11
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Najenostavneje je takole:
So=Po/(4*Pi*r^2)
- Po je moč, ki jo seva izotropna(neusmerjena) oddajna antena
- r je razdalja od oddajne antene na kateri te moč zanima
- So pa je gostota moči na razdalji r v W/m^2
Če je efektivna površina sprejemne antene npr. 1m^2 je torej moč na sprejemniku enaka kar So.
Efektivna površina antene pa v praksi ni zelo povezana s fizičnimi dimenzijami antene.
Za kaj več pa boš moral preštudirati kar nekaj precej zahtevne literature in ker si zagnan je najbolje da jo čimprej poiščeš in se je lotiš.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70813.11
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, bom malo prebral. Jaz sem sicer našel tole stran, ki opisuje Path Loss oz. izgubo skozi prostor. Podana je enačba:
PL = 20 log (4 * * distance / wavelength)
oz. pri 2.4 GHz bo to kar:
PL = 20 log d + 40
d = razdalja v metrih, PL pa izguba.
Torej če imamo oddajnik moči 20 dBm, bo končni signal na 200m enak:
Sr = St - PL
Sr = 20 dBm - 20 Log (200) dBm - 40 dBm
Sr = -66.0 dBm
To se mi zdi vredu številka. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
Do izgub na radijski poti prideš preko enačbe za gostoto moči na določeni oddaljenosti, ki jo je zapisal Wrecker, z upoštevanjem, da je ekvivalentna površina sprejemne izotropne antene Arx=l^2/(4*Pi). --> Prx = S0*A ---> Prx/P0 = (l/(4*Pi*d)) ^2 in potem naprej v dB 20*log .... (l=valovna dolžina, d=oddaljenost, Prx=sprejemna moč, A=površina sprejemne antene).
Ja, kar hitro dosežeš na oddaljenosti nekaj 100 m desetine dB izgub, odvisno od frekvence seveda.
LP Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Maj 23, 2012 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prx=Ptx+Gatx+Garx-path loss [dBm]
Prx= moč na vhodu sprejemnika [dBm]
Ptx= moč oddajnika [dBm]
Gatx=dobiček oddajne antene glede na izotropni vir [dBi]
Garx= "-"
Prx>Prxmin
Prxmin=sistemska vrednost sprejemnika, ki je enaka minimalni moči na vhodu v sprejemnik za še sprejemljivo kvaliteto sprejetega signala (S/N ozroma BER). Ta je odvistna od šumnega števila sprejemnika in vrste modulacije (velja za analogne ali digitalne).
več>
http://en.wikipedia.org/wiki/Link_budget |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni