www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaznavanje ovir z IR LED
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Marko82
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Mar 2012 18:36
Aktiv.: 0.15
Kraj: Trnovo pri Gorici

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 12:01 am    Naslov sporočila:  Zaznavanje ovir z IR LED Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Na vas se obračam, ker ste sigurno mnogi te moje težave že premagali in mi vaše iskušnje lahko pomagajo.
Na protobordu sem preiskusil kako deluje vezje za zaznavo ovire za preprostega robotka, ki ga nameravam "ustvarit". IR LED sem napajal z 555(36 kHz) in zaznaval s SFH5110. Ko sem stvar vklopil mi je senzor neprestano zaznaval , tudi če sem povsem zasenčil LED. Stvar je začela pravilno delovati, šele ko sem med (+) in GND
dodal precej velik elko (1000uF). Ker bi robotek moral imeti več takšnih senzorjev, me skrbi da bodo motnje postale še večje!? Ima kdo kakšno elegantnejšo rešitev?
In pa še to, morda bi lahko na en sam 555 vezal več LEDic. Koliko mislite, da bi en 555 zmogel, in ali je dolžina žične povezave od 555 do LED pomembna?
Hvala za vašo pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.91
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 1:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi ločeno napajati 555 in se čudi. Ne moreš si misliti, koliko sranja lahko tisti mali čipek naredi na napajalni liniji.
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev - napajanje SFH5110 preko RC filtra imaš narisano v PDF-u IR sprejemnika.
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodaj filter kondenzatorje 100nF, pri 555 in IR senzorjih, če jih še nisi.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri modulatorju, ki je v bistvu narejen kar s 555 in "poganja" IR LED, se seveda pojavljajo tokovne konice predvsem zaradi relativno velikega toka skozi IR LED in te tokovne konice povzročajo motnje v napajanju, tudi parazitske padce napetosti na vezju ali žicah. Rešitev je ločeno napajanje ali pa pravilna izvedba napajanja, kondenzatorji v bližini modulatorja in podobno.

Na strani sprejemnika, v katerem je demodulator pa že po tehnični dokumentaciji lahko vidiš, da je potrebno uporabiti kondenzator v bližini sprejemnika in napajanje preko upora, da omeji tokovne konice, zelo dobro pa se v napajalni veji obnesejo dušilke.

Marko82
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse tiste filter kondenzatorje sem imel že gor, pa tudi upor 50 ohm in kondenzator pri sprejemniku, pa sem vseeno imel težave. aja, ne vem ali je pomembno toda stvar sem napajal z napajalnikom od starega računalnika.
Pri izvedbi z ločenim napajanjem pa to pomeni, da bi tudi robotek moral imeti dva vira t.j. dve bateriji. (če prav razumem?)
Koloikor sem gledal datasheet od 555 zmore 200mA na izhodu. To pomeni, da bi lahko z enim napajal kar nekaj LEDic.(popravite me če se motim)
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem naredil tako, da sem 555 napajal z 9V in na izhodu 555 sem dodal NPN tranzistor, ki krmili IR LED.
Senzor pa sem napajal s 5V (7805).
Pa sem imel veliko takih sklopov na enem vezju, ter eno napajanje in je zadeva delovala.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
David2204
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
se seveda pojavljajo tokovne konice predvsem zaradi relativno velikega toka skozi IR LED

Pravzaprav je največji vir tokovnih konic 555 sam.

Jaz bi za modulacijo IR LED raje uporabil enega majhnega Atmelčka (npr. ATtiny4). Bolj zanesljiv in ne dela takšne packarije na napajanju.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

David2204 je napisal/a:
...
Pravzaprav je največji vir tokovnih konic 555 sam.

.

Drži. Gre za neke vrste "konstrukcijsko napako". V koliko se uporablja 555 je bolje uporabit CMOS izplejevanko. Običajno nosi oznako LMC555. Ta ima sicer šibek tokovni izhod, tako da ga bo potrebno ojačati s kakim transistorjem.

Nazadnje urejal/a Silvo Pon Maj 28, 2012 1:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Marko82
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poskusil z Davidovim predlogom, ker imam slučajno en attiny45 v predalu.
(sedaj moram v službo, tako da bo to šela jutri ali še kasneje...)
Popravite me prosim, če napačno razmišljam:
PWM izhod tiny45 povežem z bazo tranzistorja, ki vkljaplja LED?
Za več LEDic dam za vsako svoj tranzistor?
Aja, pa še to! Ali razmirje časa (LED sveti:LED ne sveti) tudi vpliva na razdaljo na kateri senzor zazna oviro? Pri moji prvi izvedbi je bilo kar približno 50:50.
Hvala!
L.P.
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, višji bo procent duty cycle-a (razmerja) višja bo srednja vrednost signala, kar pomeni da bo LED močneje svetila. S tem si lahko nastavljaš razdaljo (območje) delovanja.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bo držalo.

PWM modulacija se uporablja za reguliranje svetilnosti vidne svetlobe. Zato ker je ta namenjena človeškemu očesu, ki ne zazna tako hitrih sprememb intenzitete svetlobe. Zato oko da možganom podatek neke efektivne vrednosti. V tem primeru ima nastavljanje duty cycla nek pomen.

Sama LED bo ob priklopu napajanja od nič do max. intenzitete zasvetila v nanosekundah. Torej bo v vklopljenem delu periode svetila z maksimalno intenziteto, v izklopljenem delu pa sploh ne. Torej nadziranje območja delovanja na ta način odpade.

Duty cycle naj bo 50%, saj bo to sprejemnik najlažje zaznal.

start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čakaj, ampak dejansko je vidna razlika v svetlosti LED diode. Think
Sem se enkrat igral s PWMjem in sem ob spreminjanju duty-ja nastavljal hitrost vrtenja ventilatorja, pa moč svetenja žarnice z žarilno nitko.

Mogoče sem si samo narobe razlagal celotno stvar. Think

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.57
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisi si, ne. Pač oko ne zazna tistih hitrih sprememb ampak "vidi" da manj sveti. LED se dejansko obnaša po signalu. Če z fototranzistorjem sprejemaš to, boš prebral enak signal. Mogoče bi šlo če bi pwm signal gladil z enim večjim kondenzatorjem.
Marko82
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 28, 2012 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala vsem za vse odgovore in predloge.Jutri zjutraj imam zobarja(auuu!), popoldne pa službo, tako da ne bo dosti časa za preiskus novih idej.
Bi pa dodal še eno vprašanje. Razmišljal sem tudi o zaznavanju z ultrazvokom, pa ne vem kako natančno bi to izpeljal. Je to že kdo poiskušal? Ultrazvok bi najbrž lahko prav tako proizvajal z PWM izhodom ali pa 555 in piezo piskačem? Ne vem pa kakšen mikrofon rabim(te ki sem videl so vsi imeli mejo slišnosti do 20kHz) za sprejem. Bojim se da je ta možnost dosti dražja in zahtevnejša od IR svetlobe!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni