www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

sht11
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se na vse pretege hotel rešiti problem z LCDjem, pa ni šlo. Sedaj ge enostavno na par minut ponovno inicializiram in je.
Pri relejih na 230V strani obvezno daj 250V varistorje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cule je napisal/a:
...
Mi pa ob vsaki motnji na LCD izpiše da je temperatura 615.3°C, po tem pa program ne deluje več d'oh!

Koliko razumem napisano ni težava displej?

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne tako hitro...ni vsaka težava, ki jo rešiš programsko softverska...
Recimo primer: Imaš rele, ki preklopi v pol sekunde (je počasen). Ti mu daš impulz vklop/izklop desetinko sekunde. Potem vidiš, da zadeva sploh ne da kontakta in v prograu povečaš trajanje impulza na pol sekunde. To je programska rešitev hardverske napake (saj je rele prepočasen).
Enako je tukaj. S programom rešiš preobčutljivost LCD-ja, ali pa napačen design samega vezja (odsotnost optosklopnikov). Kljub vsemu to ni programska napaka, samo rešitev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protonček ti že veš....
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

itak Dancing imam kar nekaj kitajskih poceni LCD-jev... Očitno je poleg počasnosti (slabša odzivnost segmentov) razlika tudi v tem...kot kaže niso čisto brez veze "pravi" LCD-ji dragi. Če recimo primerjam "pravi" GLCD in kitajski je tudi odzivnost segmentov slabša...
NE bit takoj hud...jaz tudi takrat nisem prišel do konca zakaj se mi LCD meša...tako sem pač rešil zadevo. In z obzirom da LCD nikoli ni zaciklal če sem odklopil ključavnico bi lahko trdil da je krivec motnja, ne program, kajne?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cube,

Imaš priključen R/W pin na displeju oz a čitaš BF? Če ne, potem ti zablokiran displej ne more zadrževati nadaljevanje programa.

Cule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Maj 2011 14:50
Aktiv.: 0.67
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R/W imam priključen.
Bom jutri displej odklopil in bom videl če je težava v njem.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor je meni jasno, Bascom ne podpira R/W (le tega se po vseh navodilih v bascomu veže na GND), ukazov za pisanje na LCD pa se ne sme izvajati prehitro, ker kot rečeno, bascom ne upošteva niti busy flaga, ki ga postavi LCD. Ampak, v tvojem primeru, najbrž ni kriv LCD, prej bi rekel, da ti preklop releja inducira kako špico, ki se potem prikrade čez napajanje v mikrokontroler, kaj se potem zgodi, pa bogsigavedi. Uporabi watchdog, pa bo. Lahko pa narediš še heartbeat. To včasih pomaga za kak debug. Zaženeš en timer in periodično žmigaš eno led. S tem samo vidiš, če se obesi znotraj main zanke, ali pa če se obesi cel mikro.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 09, 2012 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, to sem hotel slišati. Potem displej nima kaj z opisano težavo.
Cule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Maj 2011 14:50
Aktiv.: 0.67
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2012 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upošteval sem vse nasvete a imam še vedno težave z motnjami Evil or Very Mad
Lcd ne povzroča težav saj se mi vse skupaj "obesi" tudi če je izklopljen. Med delovanjem programa sem ročno prižigal elektromagnetni ventil in je začel povzročati motnje. Ko sem prižigal luči težav ni bilo.
Bom poizkusil ventil odpirat z optocoplerjem in triakom, da vidim če bo to ustavilo motnje.
*Poizkušal sem tudi z WDT-jem a imam program poln zakasnitev in mi to otežuje uporabo
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2012 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogledal sem sliko ploščice na kateri so releji, predvidevam da z desne strani kjer so dve sponke, imaš eno za 12V za napajanje relejev in drugo za 220V ki gre skozi releje.
Ko vklopiš elektro ventil ti ta dela velike motnje, zato, daj čim bolj narazen 12V in 220V kable, tudi sponko (12V) bi bilo dobro prestaviti čim dlje od 220V.
Poskusi 12V pripeljati na 5V regulator prek diode, ali pa upora 10 - 22 omov, na sponko 12V lahko dodaš tudi dvosmerno supresor diodo, tudi to včasih pomaga.

Pozabil si napisati: ali procesor deluj v redu ča so gor priklopljeni samo releji brez obremenitve in prisotnega 220V napajanja?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2012 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si poiskusil ponovno inicializirati LCD?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni