www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Star radio PUPIN B7
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nikoba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Jun 2009 20:57
Aktiv.: 0.79
Kraj: metlika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 17, 2011 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To mi je jasno. Ne vem pa kaj pomeni tista 5 zraven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 17, 2011 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nikoba je napisal/a:
....... Meni bolj izgleda kot upor saj je enak kot nekateri upori pod šasijo.......

Vsaj nekaj teh "uporov" so kondenzatorji!
Vir fotografije: Kainka

nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 17, 2011 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega pa nisem vedel. Vsak dan nekaj novega. A bo dober namesto tega kondenzatorja navaden keramični?
Anteno sem že namestil na streho in napeljal kabel. Samo še napajalnik priklopim in popravim radjo.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 17, 2011 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to so keramični kondenzatorji, samo starega tipa. Very Happy

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 18, 2011 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator sem zamenjal. Z priklopljeno anteno se je sprejem zelo izboljšal. Zanima me kaj bi potreboval za uglasitev radija saj je eno valovno območje zelo razglašeno in bi ga rad uglasil? Zanima pa me tudi kam se priklopi žica iz enega pola zvočniškega izhoda. Predvidevam, da na maso.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 5:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prišel si tako daleč, da bi ti priporočil to ponudbo:
cerovac_i je napisal/a:
nikoba je napisal/a:

Zanima me če bi mi kdo bil pripravljen popraviti že omenjen radio.

Če pride radio na kakšen način do mene, ti lahko uredim elektroniko. Imam veliko rezervnega materiala.

Kako so priklopljeni zvočniki je lepo vidno s sheme.

Pupin-zv.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.29 KB
 Pogledana:  2 krat

Pupin-zv.gif

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Baginana
Član
Član

Pridružen-a: Pon 27 Jun 2011 21:25
Aktiv.: 0.46
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je pa moj Pupin B7
Dobil sem ga v takšnem stanju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Baginana
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po restavraciji ohišja in čiščenju je sedaj takšen:
Nazaj na vrh
Baginana
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je bilo tudi popravila kar nekaj:

[/img]
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 07, 2012 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čestitam. Čudovito si uredil. Pač nekje je treba začeti. Na koncu ko potegneš črto in spoznaš to plat tehnike..ni potenja pač pa oddih. Razen z pravilnim uglaševanjem mf trafotu,trimerjev,filtrov pa je treba več prakse,pa kako knjigo naštudirat. Vse po istih kopitih. Zato pa se stvari katere ne veš kako poglasiti..pustiti kot je. Da dobiš iz transformacji mf krogov karseda maks. Večkrat kaj takega poštimaj. So elektronke res enostavneje razumeti,kot opisovanje vrzeli,ipd pri tranzistorjih.
Malo domišlije. Anoda je magnet ..opilki so elektroni ki jih vleče ..mrežica je pa razdaljno bljižja katodi. Zato že dva opilka (elektrona na mrežici) močneje vpliva z polji odboja,prepuščanja na tisoče opilkov ter stem krmilje baterjiskega toka po signalu vhoda. ..ki bi radi se prilepli na anodni magnet.
Lažje se doseže z močnim magnetom(višjo napetostjo) prepotovat to razdaljo.Ne pa vnedogled. Pa katodo malo ogret..da lažje skočijo ven. Osnova trijode torej preprosta. Če pomislimo na kapacitivni značaj elektrod. Med seboj brez signalov delujejo kot kapacitivni kondenzatorčki (Parazitno za nekaj ,a koristno v raznih oscilatorjih)..so dodajali še eno mrežico in jo vezali negativno..nato še ena.To je pentoda. Ter zmanjšali te vplive. Ima strmo karakteristiko. Pa ojača ena za nekaj tranzistorjev. Par uporov, ,kondenzatorja,zvočni trafo,nekaj žice in 3W ojačevalnik z EL je skoraj nared ..Lep čar Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni