www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

7x5 matricni display s skupno anodo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sundancer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30
Aktiv.: 1.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2006 11:41 pm    Naslov sporočila:  7x5 matricni display s skupno anodo Odgovori s citatom

Zivjo,

zacel sem sestavljati tekoci napis s 7x5 dot matrix displayem ampak sem pri eksperimentiranju naletel na manjso tezavo. Display z oznako TA20-11EWA ima LED diodice na skupni anodi. Datasheet najdete tukaj.
Ker bi rad zadevo upravljal z mikrokontrolerjem nastane problem pri porabi. Delam namrec z AVRji, ki dovolijo do 20mA na output pin. Ce vezem anode recimo na PORTB in katode na PORTC lahko najbrz kaj zakurim, ce zelim da gori cela vrstica (7 ledic), ker gre poraba cez 100mA po mojih meritvah (pri padcu napetosti 2V na diodah). Ce dam ustrezne predupore pa svetilnost pada s stevilom vklopljenih ledic v eni vrstici. Vemo da je padec napetosti na preduporu vecji, ce skozenj tece vecji tok (U=R*I), in ravno to se zgodi ce vklopim eno ali vse ledice v vrstici. Ker imam 10 takih displayev ne bi lepo zgledalo, ce bi imel razlicno svetilnost pri razlicnemu stevilu priklopljenih ledic v posamezni vrstici.
Zanima me kako bi najlazje resil problem razlicne porabe. Razmisljal sem, da bi katode priklopil na ULN2803 v katerem je 8 tranzistorskih stikal, vendar imam se vedno problem kako vklapljati anode.

Upam da sem razumljivo napisal kaj zelim.
Vnaprej hvala za odgovore in ideje.

Lep pozdrav,
Marko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2006 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš PNP ter NPN transistorski niz (UDN2981 ter že omenjen ULN2803)
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za anode vključevat lahko uporabiš tranzistor. Pod vsak display pride njegov tranzistor. Prednost tranzistorja pred chipom (transistor array) je v tem, da je tiskanina enostavnejša, ker ni treba vleči žičk od chipa do posameznega displaya. Tiskanine za vse displaye so tudi povsem enake in jih lahko poljubno sestavljaš.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sundancer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Za anode vključevat lahko uporabiš tranzistor. Pod vsak display pride njegov tranzistor. Prednost tranzistorja pred chipom (transistor array) je v tem, da je tiskanina enostavnejša, ker ni treba vleči žičk od chipa do posameznega displaya. Tiskanine za vse displaye so tudi povsem enake in jih lahko poljubno sestavljaš.

Jur

Za vsako anodo pride svoj tranzistor, ker je v displayu 7x5 (torej 35) ledic in ima vsak stolpec svojo anodo.
Sicer pa hvala za idejo.

Marko.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na vrhu si napisal, da ima display skupno anodo Confused
Nazaj na vrh
sundancer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravicujem. Datasheet poznam ze skor na pamet in potem pozabim kaj vse je bistveno nekomu, ki bere moj post Smile
Torej display ima 5 anod in 7 katod.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako naj bi pa pri takem displayu sploh prizgal par pik neodvisno od kaksne druge pike, ki ni v isti vrstici/stolpcu ? Recimo, da bi zelel prizgati piko [2,3] in piko [1,5]; kako bi to sploh izvedel, brez da bi goreli hkrati tudi piki [2,5] in [1,3] ?

Mislim, da je tak display potrebno poganjati multipleksirano (torej naenkrat samo po 7 signalov, ostalih pet pa z 20% duty cyclom).
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem dodati se to, da pri multipleksiranemu dostopu odpadejo tezave z razlicno svetilnostjo, saj imas za vako od sedmih linij svoj upor.
Nazaj na vrh
sundancer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ti da lepo prosim narisati kako si mislil, ker sem si ravnokar s predupori sestavil vezje in je se vedno problem (glej priponko - nahitro narisano v paintu ker nimam nobenega programa za risat sheme).

Ce pogledamo to shemo je finta v tem, ce recimo gori v prvem stolpcu ena led dioda bo cez predupor tekel tok I in nastane padec napetosti U. Ce pa prizgem v stolpcu vseh 7 ledic bo tekel skozi predupor tok I*7 in bo temu primerno vecji padec napetosti na uporu, zato bodo ledice svetile sibkeje kot ena sama. (ponavljam kar sem ze napisal, ker je sedaj prilozena shema in mi je lazje na slikci razlagat kot iz lufta neki potegnit in nalagat okol tistega).

Marko.

neki.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  neki.GIF
 Velikost datoteke:  14.08 KB
 Downloadano:  51 krat

Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi se da upor na vrstice in ne stolpce, ki jih multipleksiraš. Torej med tistim ULN in LED matriko daj upore.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal moj predhodnik, prestavi upore (in dodaj se dva) na vrstice, saj bos tako dosegel 20% duty-cycle namesto ~14.3%, kar je se bolj mizerno - ze tako bo vse skupaj precej bledo.

Tako bo tok skozi vsako LEDico vedno enak (ce je napajanje tistega cipa s tranzistorji dovolj dobro), na stolpce pa dodaj ustrezen ponor (komplementaren cip s tranzistorji ali pet diskretnih tranzistorjev recimo), saj MCU sam najbrz ne bo zmogel toka sedmih LEDic hkrati na enem pinu.
Nazaj na vrh
matejs
Član
Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2007 13:58
Aktiv.: 0.30
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa bi rabil tisto polarizacisjko steklo (ne vem če sem prav napisal ???) za pred te LED displeje, da se jih boljše vidi pri svetlobi. Kje bi jih lahko dobil ??

Hvala.

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni