|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 12:51 pm Naslov sporočila: Re: re |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
Sokrat ti misliš za ''utopno'' erozijo v tem primeru je elektroda ( govorim za jeklo na visokih HRCih iz ponavadi narejena iz elektroCu ( uporabljajo tudi grafit ) ki se predhodno obdela na kakem CNC rezkarju.
|
Al´ prav se piše potopna erozija, al´ utopna erozija, to je zdaj vprašanje.
Google vrne štiri zadetke v slovenščini, če je iskalni pojem "utopna erozija", če je iskalni pojem "potopna erozija", jih je pa toliko, da se mi ni ljubilo šteti.
Sicer pa se mi zdi, da elektrode ne "utopimo", temveč jo potopimo, potapljamo....
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.78 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 12:58 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Ne dam roke v ogenj pri nas vsi govorijo utopno . Tu ne gre zato da poplaviš s fluidom vse skupaj, ampak za način dela - neke vrste vtiskovanje elektrode v obdelovanec po moje od tu ''utop'' _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tisti firmi so rekli "potopna". Tudi angleski izraz je ocitno "sinker EDM". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 1:03 pm Naslov sporočila: re: |
|
|
OK pa naj bo tako _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi koga zanimalo, ce bi preko zime poizkusili zgruntati kako napravico. Mene sicer bolj zanima x,y,z zadeva. Ampak za zacetek lahko naredimo cisto potopno varianto.
Vec glav vec ve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kerozin - ta je zadnje čase ena bolj divjih kar sem jih slišal No ne vem uporabljajo nekakšno olje . Izgleda mi kot kakšno trafo olje |
Original vem, da se uporablja nekakšno olje ki ne gori, kot cenejše nadomestilo pa kerozin (letalsko gorivo). Probaj prižgat manjšo količino, boš videl, da ne gre tako enostavno, prevodnost pa je zelo majhna. Najbolj zoprno je, da smrdi
Izgleda, da ne gre za potopni EDM na svetu, ki dela na kerozin
http://www.practicalmachinist.com/ubb/ultimatebb.php/topic/9/189.html
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1907 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popoldne sem govoril z orodjarjem-plasticarjem,ki ima erozijo in pravi,da to ni kerozin ima pa zelozelo podobno ime,na zalost se nisem zapomnil tocno,mislim da je dejal kerozen ali korozen in ni letalsko gorivo
Ko vsa piva izhlapijo povprasam se enkrat  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2006 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno uporablja kar letalski kerozin, ker ima veze na letališču. Zoprno smrdi in gori, kar dvomim, da bi bilo pri namenskih tekočinah. Ga bom pa še enkrat vprašal, ko bom kaj na obisku.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2006 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam bi zadevo rad preizkusiv praksi. Precej sem gledal po netu in nisem našel napajalnika. Zasledil sem edino, da ja napajanje pulzno okrog 90V DC. Tokovi pa so odvisni. So pa nekje od 25 A naprej. Zadevo bi realiziral predvsem zaradi izreza pravokotnih lukenj. Zanimivo je tudi to, da trši material reže hitreje kot mehkejšega. Vzrok je baje v tem, da so trši materiali bolj čisti. Tako bi v karbidno trdino lažje izrezali zvezdo, kot pa krog v aluminij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Čet Jun 22, 2006 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Tema je kar nekako zamrla. A res noben ne ve nič več o tem. Zanima me predvsem napajalni del. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Čet Jun 22, 2006 8:34 am Naslov sporočila: re |
|
|
napajanje je dobesedno know-how in po moje boš izjemno težko dobil kaskšne načrte .
Če pa jih boš le dobil bodo pa verjetno namensko pofušani ( elektronika niti ni tako komplicirana ) more bit pa vse strašno lepo uglašeno ( sploh za te moči ) drugače ti switcher dobesedno odnese v dim.
narejen stane okoli 60ksit +-
ti pa ne pomaga prav nič če nimaš regulacije tega switcherja in s hkratnim upravljanjem - gibanjem glave.
Btw trenutno se ukvarjam z varjenjem Cu-Cu vse je na pogled izredno simpel , svetovno pa se skomplicira s hlajenjem elektrod , raznimi padci napetosti , motnjami na merjenju , maso glave elektrode - ki nepostredno pomeni pospeške , materiali elektrod ipd.
Al se reže kot maslo btw. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 22, 2006 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
_ID_ je napisal/a: |
Tema je kar nekako zamrla. A res noben ne ve nič več o tem. Zanima me predvsem napajalni del. |
Za erozijo je najprej potrebna CNC machina, ki bo krmillila rezalno žico ali utopno/potopno elektrodo. Za to mora biti namenski sistem. CNC za rezkanje tiskanih vezij ni uporaben. Žični eroder mora imeti vsaj dva neodvisna X-Y koordinatna sistema (za premikanje spodnjega in zgornjega konca žice). Vse to potopljeno v dielektrično tekočino. Da ne omenjam impulznega reguliranega napajalnika (regulacija toka, napetosti, dolžine, frekvence impulzov) in softwera...
Za domačo uporabo kar preveč.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

|
Objavljeno: Čet Jun 22, 2006 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoce sem malo prevec optimisticen.
Ce bi zacel s potopno varianto je potrebno krmiljenje samo v eni smeri kar v bistvu ni nic revolucionarnega.
Napajlnik bi lahko naredil precej manj imeniten. V bistvu potrebujes generator pulza. Napetosti in tokovi niso nic posebnega (govorim za amatersko rabo, kjer nismo placani na uro).
Generator, detekcijo in podajanje bi lahko po mojem lahko naredil z LPC-jem.
Kar me res skrbi so motnje zaradi razelektritev. Glede tega se mi pa zdi, da je na forumu dovolj strokovnjakov, ki bi lahko svetovali. Zadeva obstaja - torej se jo da narediti.
Na zalost sem nekam zalozil vso dokumentacijo, ki sem jo imel na to temo. Zadeva definitivno sodi v kategorijo DIY.
Obstaja celo knjiga: http://www.powells.com/cgi-bin/biblio?inkey=4-0941653528-0
Yahoo grupa: EDMHomeBuilders (Potrebna registracija)
Doktorat na temo krmiljenja. Za DIY je zanimiv predvsem uvodni del: http://www.fs.uni-lj.si/lat/edm/bibJoze/dr.ps.gz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

|
Objavljeno: Čet Jun 22, 2006 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Se tole:
Drugi korak bi lahko bila izdelava 3D potopne erozije... nekaj kar spominja na CNC rezkanje. Namesto rezkarja je elektroda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni