www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri izdelavi PWM regulacije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 10:19 am    Naslov sporočila:  Pomoč pri izdelavi PWM regulacije Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

že dolgo časa imam en projekt za izvesti in končno sem dobil čas, da ga uresničim. Gre za električni voziček, ki bi ga uporabljal v sadovnjaku za prepeljavanje gajbic ter kot nosilec lestve za obiranje.

Pomoč-nasvete bi potreboval, predvsem pri izdelavi PWM regulacije. Seveda gre za 12V motor moči 200W ki je od Iskre in je namenjen za takšne aplikacije. Malo sem pobrskal po internetu in naletel na sledeči regulator povezava in pripadajoče sheme in sheme tisanega vezja. Stvar sem malo pogledal in ugotovil da dveh komponent ne najdem več v prodaji:
močnostni tranzistor BTS 949
močnostna dioda BYT 261 PIV 400
Zato bi vas prosil za nasvet s katerimi drugimi elementi bi lahko zamenjal obstoječe elemente? Bi bilo zaželjeno, da jih lahko nabavim pri nas v Slo.

Tranzistor oz MOSFET bi moral prenašati toke nekje do 60A za kratki čas, drugače v normalnem delovanju nekje od 10A do 24A

Lp, Klemen

robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obe postavki sta dobavljivi. Sicer ne v Sloveniji, a svet je z uporabo interneta postal manjši.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2x IRLZ44N na dobrem hladilniku bosta isto dobra pa se v slo se dobita.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Na povezavi vidim s sheme da se motor lahko vrti le od 0 v eno smer... je potreba tudi po vrtenju v nasprotno smer ?

Za sam PWM regulator se lahko uporabi tudi SG3525AN ki se mu doda driver IRS2184.

http://www.seekic.com/circuit_diagram/Basic_Circuit/SG3525_DC_Motor_Driver_Circuit.html

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sončne celice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

živjo,
red_mamba hvala za nasvet mislim da s 3mi takimi bi šlo brez problema na hladilniku.

Darko,
zaželjeno je da bi se motor vrtel v obe smeri. Sicer samo smer vrtenja bi menjal kar preko stikala, ki bi ga namestil med MOS-FETom in motorjem(ali bi to kaj uplivalo na samo regulacijo?), kot bi zamenjal dovodne kable na motorskem priključku?

Seveda na spletu se da kupit in dobit karkoli, sam nvem ce je smiselno kupovat par elementov z skupno ceno cca 10evrov če je še ene toliko poštnina ;)Ali se pač motim=)

sončne celice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj vem da obstaja ogromno shem PWM regulatorjev, jaz se nagibam k bolj enostavni rešitvi ker moje znanje z področja elektronike je bolj pomankljivo in ˝švoh˝. tudi izkušenj v Eaglu nimam da bi si tiskovino izdela.
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poštnine pridejo od 0 (nič) dalje. Vse je odvisno od vrste in hitrosti pošiljke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od PWM modulatorjev, ki sem jih preiskusil mi je do sedaj najbolje deloval omenjeni saj gre prevajalno razmerje do 90%... se pravi od 0-90% lahko reguliraš napetost.

Primer vzorčne vezave za testiranje je v priponki... jaz bi na izhod dodal še zgoraj omenjeni driver za 2 feta v seriji da se znebiš diode (D4) ki se zna precej segrevati pri večjem toku.

Lp.

Darko

SG3525AN - PWM.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  102.38 KB
 Pogledana:  61 krat

SG3525AN - PWM.jpg

IRS21844-circuits.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.81 KB
 Pogledana:  44 krat

IRS21844-circuits.jpg

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dioda D4 mora biti prisotna.
Ampak jaz bi jo menjal s kako hitro shottky diodo
Iz glave: MUR860 ali podobno
Nekatere so tudi v TO220 ohisju in lahko das manjsi hladilnik nanjo ce se vedno greje

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2012 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Če se uporabi driver IRS2184 dodatna dioda (D4) več ni potrebna ker je že zaradi tehnologije izdelave FET tranzistorja sama po sebi prisotna Smile

Lp.

Darko

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni