|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.68 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 11:22 pm Naslov sporočila: FID + stari ZNS |
|
|
Zanima me, če si pred napajanje mize za elektroniko vežem zaščitno stikalo na diferenčni tok EFI-2 30mA, ki bo hkrati vezano za staro glavno hišno zaščitno napetostno stikalo-ZNS, če bo novejše stikalo opravljalo svojo funkcijo in me zaščitilo pred napetostjo dotika? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.80 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Baker ni superprevodnik in lahko imaš dva enega z drugim in bo samo prvi - bližji izklapljal. Bo opravljal svojo funkcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 6:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj si upam dati dva prsta v ogenj, da tisti ZNS ne dela več.... Oz. da dela samo še kot stikalo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.44
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 6:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne moreš imet obeh. Nariši na papir vezavo in ti bo jasno, zakaj. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Bolj kot gledam sheme in razne forume manj mi je jasno. V tej temi piše, da kopalniški FID vežejo zaporedno z glavnim in, da tu ni problema?!! Ali je problem pri meni, ker imam namesto glavnega FID, ZNS?
V čem je razlika med FID in zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito 30mA ali je to eno in isto? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.01 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
V čem je razlika med FID in zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito 30mA ali je to eno in isto? |
@PZUFIC: Razlika je v nazivu, načeloma pa gre za isto zadevo . Lahko pa pogledaš tudi v:
Priročnik za elektrotehniko in elektroniko, Friedrich, poglavje: "5.12.1 Zaščitna stikala RCD (FI)". RCD (Residual Current protective Device).
Pa imaš - zares - še vedno ZNS ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja zares. Pred kakšne pol leta do leto je pravilno deloval in verjetno pravilno deluje tudi sedaj. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.59 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej če je zns potem ščiti samo porabnike ki imajo ozemljitev na ohišju pri določeni napetosti na ohišju potem izklopi. Problem je tuljava ki ob grmenju v bližini pregori in ob prebitju faze na ohišje enega aparata je potem ta napetost na vseh ostalih napravah za to zaščito. In je hitro kak črn scenarij ko v kuhinji prebije grelec in je nekdo takrat v kopalnici! Redko najdeš zns ki na testno tipko izklopi. Jaz bi dal tja gor fid.
Fid pri delovni mizi in kakšna hitra varovalka pa pride prav da ne narediš kakega mrka po celi hiši.
Nazadnje urejal/a carli Pet Sep 28, 2012 12:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Niti slučajno nista ZNS in FID eno in isto!!
Prvi dela na napetostnem principu, drugi pa na tokovnem.
In zato je bil prvi bolj občutljiv (celo preobčutljiv) in je velikokrat spustil dušo. In zato so tudi šli iz uporabe.
Zato pa si skoraj upam trditi, da je tvoj ZNS sedajle uporaben samo kot glavno stikalo, ne pa kot zaščitna naprava.
Toliko na kratko, če bo treba, bom pa še malce stare literature poiskal...
PS: zato bi pa celo lahko FID uporabil za ZNS stikalom. Ampak hiše pa najverjetneje že sedaj nimaš zaščitene |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
carli je napisal/a: |
Redko najdeš zns ki na testno tipko izklopi. |
No očitn si ga oziroma sem ga našel. Ste me pripravili do tega, da sem šel izklopit peč in pritisnil na belo P tipko in ZNS je lepo izklopil. Izklopil je tudi, ko sem z rušilnim kladivom kaki 2 leti nazaj prebil 5 žilni PPR. Izklopil je tudi, ko sem narobe priklopil kompresor hladilnika...
To, da ZNS ni enak FID, sem vedel.
Zadevo bi seveda zamenjal za FID. Samo je vse skupaj staro in so varovalke, števec, digitalna časovna ura, varovalke...privijačeni na pertinaks ploščo, ki pa je privijačena na zid. Za pravilno montažo FID-a pa bi moral potem dodati še omarico. 5 modulna omarica pa ni ravno majhna in bi bile tu že težave z prostorom, dolžino vodnikov...
Vem ni ravno pametno, ampak zadeva očitno deluje.
Torej, če pustim ZNS in v delavnici dodam 1 fazni 30mA FID, bo zadeva delovala? Če pa naredim zgoraj napisano, le da ZNS zamenjam za FID 300mA pa ne? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.59 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm moralo bi tudi delovat saj fid za 30mA prej izklopi kot tisti za 300. No mogoče ni po PS. Ko sem delal v ZDA smo fide imeli na kabelskih podaljških, pravzaprav pred njimi. Najprej varnost in potem vse ostalo.
Pa lepo da zns dela mene ponavadi sprašujejo zakaj jim preizkuševalec sveti na vseh aparatih v hiši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
transalp Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08 Prispevkov: 340 Aktiv.: 2.14 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskus z verižno vezanima običajnima stikaloma na diferenčni tok (FID) z "delta I" 300mA in 30mA je pričakovano pokazal, da pri defektu z dovolj visokim diferenčnim tokom izpadeta obe stikali. Stopnjevanje zaščite z različno nazivno vrednostjo diferenčnega toka stikal torej ne zagotavlja selektivnosti.
Selektivnost je moč zagotoviti s časovnim stopnjevanjem. Glavno stikalo na diferenčni tok (npr. 300mA) naj bo zato tipa "S" (časovno selektivno, torej z nekoliko zakasnjenim delovanjem), za njim vezana podrejena stikala (npr. 30mA) pa so običajna, torej z delovanjem v lastnem času. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.44
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
V tej temi piše, da kopalniški FID vežejo zaporedno z glavnim in, da tu ni problema? |
Lahko se veže zaporedno, ni pa nujno. Lahko daš mimo glavnega FID-a, ne bo nič narobe.
Ali je problem pri meni, ker imam namesto glavnega FID, ZNS? |
Ja, to je problem. Teh dveh ne moreš sparit.
V čem je razlika med FID in zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito 30mA ali je to eno in isto? |
FID je zaščitno stikalo na diferenčni tok, KZS ima pa dodano še nadtokovno zaščito.
FID nima nadtokovne zaščite
6dan8 je napisal/a: |
Razlika je v nazivu, načeloma pa gre za isto zadevo . |
Ni isto, beri prejšnji odstavek. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred ZNS nikakor ne morem vezati, ker ne morem napeljati kablov do delavnice, brez
tega, da se razbije pol hiše. Bom videl kako bo, verjetno pa bom pustil, kot je bilo do sedaj. Saj dva FID-a nista ravno majhen strošek + še ostalo in kolobocije z vezanjem zaradi stare glavne inštalacije.
Je pa res, da ZNS, ko sem že nekaj let nazaj zagrabil za fazni vodnik preko izvijača in me je kar krepko streslo ni izklopil. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.01 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2012 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
FID je zaščitno stikalo na diferenčni tok, KZS ima pa dodano še nadtokovno zaščito. |
Ups. Se posipam s pepelom, res sem napisal dvoumno. Bolje bi bilo: "Razlika je v nazivu, načeloma pa gre za isto zadevo: oba izklopita, ko je presežen nazivni diferenčni tok."
Gumby, hvala za popravek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni