|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70792.31
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 2:53 pm Naslov sporočila: Ideja meseca: držalec SMD komponent |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simpl je najboljš. Jaz sem pa že razmišljal kako naj prilotam smd komponente, ker se kar naprej pozicionirajo napačno. Poleg samega držala pa vse skupaj deluje tudi termo-odvodno kar je samo pozitivno da se element ne segreje preveč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja je res dobra, zadeva je preprosta in poceni. Po drugi strani pa se lahko vprašamo, ali to sploh potrebujemo
Vedno kadar delam z smd komponentami, jih enostavno primem s pinceto in dam na ploščico in takoj zacinim, seveda preden to storim, pocinim en pad na tiskanem vezju, da je cin že tam ko položim komponento in jo mimogrede še pozicioniram. Če bi vsako komponento montirali na zamuden način z držalom, koliko časa bomo porabili za sestavljanje plošče z na primer 50 komponentami, pa da imamo za sestavit 5 ali 10 ploščic
Za preprečevanje premikanja ploščice po mizi sem ter tja, pa občasno uporabim dvostranski lepilni trak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prastara fora. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
V davnih letih smo temu rekli "tretja roka". No namesto vzvoda je bil kar krokodilček, kar je razumljivo, saj se je šlo za običajne elemente in ne za SMD. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja res ni slaba, še posebej zaradi enostavnega patenta. Jaz jih lotam točno tako kot je opisal @reber. Z malo prakse gre tako najhitrejš.
Me pa zanima kako lotate SMD verzijo 1N4007?
Vsaj zame najbolj zoprn SMD element za nalotat.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
...
Me pa zanima kako lotate SMD verzijo 1N4007?
Vsaj zame najbolj zoprn SMD element za nalotat.  |
Kakšna pa zgleda ta dioda? Valj? Meni te ni problem lotat. S pinceto jo primem na sredini, postavim na pad z nanešenim cinom in jo potopim v cin... Res ne vem, kaj bi lahko bilo tako zoprno  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Diode so lahko precej bežeča "bitja". A ko enkrat priciniš kake 300 kom MMLF uporov, se vsega navadiš. Če je tiskanina predhodno pocinjena je precej lažje. Sicer pa, kot so že pred menoj povedali. Na en pad malo cina. Z levico pinceto in SMD element, z desno "pripnem" element s spajkalom. Nato prispajkam element na drugem padu. Nazadnje prispajkam še prvi pad. Če je potreba (običajno ni) poberem še kak višek spajke z pletenico. Vse spoje na koncu očistim in pregledam njihovo kvaliteto. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem pri lotanju SMD 1N4007 je v tem da se cela takoj pregreje. Ponavadi vse elemente prilotam - za silo pripkam na eni strani in potem dokončam drugo stran. Ko se malce ohladi že čez par sekund pa dokončno polotam še tisto prvo - pripikano stran.
Ker je SMD 1N4007 okrogla in velika skoraj tako kot navadna na žičkah jo je nerodno držat s pinceto. Ponavadi jo polotam na eni strani ko jo držim s pinceto, drugo stran pa lotam medtem ko jo tiščim dol z zabrušenim izvijačem, da se mi ne "odtrklja". Nerodno je to, ker sta lota na obeh straneh vedno tekoča zaradi njene velike toplotne prevodnosti - ne glede katero stran greješ. Od tako velikega SMD elementa tega ne bi pričakoval.
V glavnem raje zalotam 10 uporov velikosti 0805, kot pa en "valjar" od tiste 1N400x  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj nasvet je skoraj neverjeten, ampak deluje
Povečaj temperaturo spajkalnika.
Bodi zelo hiter. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70792.31
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za pozicionirat kakšen smd čip na majhno tiskaninico se mi zdi precej uporabna ta zadevica:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Moj nasvet je skoraj neverjeten, ampak deluje
Povečaj temperaturo spajkalnika.
Bodi zelo hiter. |
Probaval sem območje od 340 do 440 stopinj - vedno enako. Čas se tukaj meri v destinkah sekunde - mislim na popuščanje lota na nasprostni strani. Če ne stališ prej pada ampak se samo dotakneš diode imaš že problem. Če si že lotal diode - valarje, kot je na spodnji Maretovi sliki verjetno razumeš.
MarE69 je napisal/a: |
Na roke spajkam tako "valjarje", kot tudi 0402 komponente:
h**p://www.feltna.com/index.php?itemid=85
Tamanjše "bolhe" na slikah so 0402 (kondenzatorji in upori). |
Na zadnji sliki se lepo vidi enak problemček - pozicioniranje "valjarja" kot sem ga omenil.
Drugače pa res lep izdelek.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Jul 01, 2006 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, tole z diodami na podoben primer še nisem naletel. No, 1N4007 diode imam tiste črne na vogale, tako da se ne valja sem ter tja, tiste male 1N4148 pa imam minimelf steklene, pa mi ne delajo težav. Enostavno jo primem s pinceto in pricinim enako kot upore. Velikost komponente za ta minimelf imam 1406, saj je malenkost daljša od 1206 upora. Pregretje komponent tukaj ne igra nobene vloge, ker so vse smd komponente narejene tako, da zdržijo višje temperature. Sicer pa, elemente najprej zacinim na eno stran, tako naredim z več komponentami, šele nato pa pricinim še drugo stran, no, in takrat je vse že ohlajeno, tako da je drugi spoj že davno ohlajen in komponenta tudi. Velikokrat za vsak slučaj še 1x pocinim prvi spoj, če je slučajno delno hladen spoj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni