www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ideja meseca: držalec SMD komponent

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70795.66

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 2:53 pm    Naslov sporočila:  Ideja meseca: držalec SMD komponent Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simpl je najboljš. Jaz sem pa že razmišljal kako naj prilotam smd komponente, ker se kar naprej pozicionirajo napačno. Poleg samega držala pa vse skupaj deluje tudi termo-odvodno kar je samo pozitivno da se element ne segreje preveč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ideja je res dobra, zadeva je preprosta in poceni. Po drugi strani pa se lahko vprašamo, ali to sploh potrebujemo Rolling Eyes
Vedno kadar delam z smd komponentami, jih enostavno primem s pinceto in dam na ploščico in takoj zacinim, seveda preden to storim, pocinim en pad na tiskanem vezju, da je cin že tam ko položim komponento in jo mimogrede še pozicioniram. Če bi vsako komponento montirali na zamuden način z držalom, koliko časa bomo porabili za sestavljanje plošče z na primer 50 komponentami, pa da imamo za sestavit 5 ali 10 ploščic Rolling Eyes
Za preprečevanje premikanja ploščice po mizi sem ter tja, pa občasno uporabim dvostranski lepilni trak.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prastara fora.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V davnih letih smo temu rekli "tretja roka". No namesto vzvoda je bil kar krokodilček, kar je razumljivo, saj se je šlo za običajne elemente in ne za SMD.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ideja res ni slaba, še posebej zaradi enostavnega patenta. Jaz jih lotam točno tako kot je opisal @reber. Z malo prakse gre tako najhitrejš.

Me pa zanima kako lotate SMD verzijo 1N4007?

Vsaj zame najbolj zoprn SMD element za nalotat. Rolling Eyes Very Happy
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:

...
Me pa zanima kako lotate SMD verzijo 1N4007?

Vsaj zame najbolj zoprn SMD element za nalotat. Rolling Eyes Very Happy

Kakšna pa zgleda ta dioda? Valj? Meni te ni problem lotat. S pinceto jo primem na sredini, postavim na pad z nanešenim cinom in jo potopim v cin... Res ne vem, kaj bi lahko bilo tako zoprno Very Happy

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Diode so lahko precej bežeča "bitja". A ko enkrat priciniš kake 300 kom MMLF uporov, se vsega navadiš. Če je tiskanina predhodno pocinjena je precej lažje. Sicer pa, kot so že pred menoj povedali. Na en pad malo cina. Z levico pinceto in SMD element, z desno "pripnem" element s spajkalom. Nato prispajkam element na drugem padu. Nazadnje prispajkam še prvi pad. Če je potreba (običajno ni) poberem še kak višek spajke z pletenico. Vse spoje na koncu očistim in pregledam njihovo kvaliteto.
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem pri lotanju SMD 1N4007 je v tem da se cela takoj pregreje. Ponavadi vse elemente prilotam - za silo pripkam na eni strani in potem dokončam drugo stran. Ko se malce ohladi že čez par sekund pa dokončno polotam še tisto prvo - pripikano stran.

Ker je SMD 1N4007 okrogla in velika skoraj tako kot navadna na žičkah jo je nerodno držat s pinceto. Ponavadi jo polotam na eni strani ko jo držim s pinceto, drugo stran pa lotam medtem ko jo tiščim dol z zabrušenim izvijačem, da se mi ne "odtrklja". Nerodno je to, ker sta lota na obeh straneh vedno tekoča zaradi njene velike toplotne prevodnosti - ne glede katero stran greješ. Od tako velikega SMD elementa tega ne bi pričakoval. Rolling Eyes

V glavnem raje zalotam 10 uporov velikosti 0805, kot pa en "valjar" od tiste 1N400x Smile
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj nasvet je skoraj neverjeten, ampak deluje Laughing
Povečaj temperaturo spajkalnika.
Bodi zelo hiter.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70795.66

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za pozicionirat kakšen smd čip na majhno tiskaninico se mi zdi precej uporabna ta zadevica:
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 30, 2006 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Moj nasvet je skoraj neverjeten, ampak deluje Laughing
Povečaj temperaturo spajkalnika.
Bodi zelo hiter.
Probaval sem območje od 340 do 440 stopinj - vedno enako. Čas se tukaj meri v destinkah sekunde - mislim na popuščanje lota na nasprostni strani. Če ne stališ prej pada ampak se samo dotakneš diode imaš že problem. Če si že lotal diode - valarje, kot je na spodnji Maretovi sliki verjetno razumeš. Wink

MarE69 je napisal/a:
Na roke spajkam tako "valjarje", kot tudi 0402 komponente:

h**p://www.feltna.com/index.php?itemid=85

Tamanjše "bolhe" na slikah so 0402 (kondenzatorji in upori).
Na zadnji sliki se lepo vidi enak problemček - pozicioniranje "valjarja" kot sem ga omenil. Wink

Drugače pa res lep izdelek. Applause
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 01, 2006 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, tole z diodami Confused na podoben primer še nisem naletel. No, 1N4007 diode imam tiste črne na vogale, tako da se ne valja sem ter tja, tiste male 1N4148 pa imam minimelf steklene, pa mi ne delajo težav. Enostavno jo primem s pinceto in pricinim enako kot upore. Velikost komponente za ta minimelf imam 1406, saj je malenkost daljša od 1206 upora. Pregretje komponent tukaj ne igra nobene vloge, ker so vse smd komponente narejene tako, da zdržijo višje temperature. Sicer pa, elemente najprej zacinim na eno stran, tako naredim z več komponentami, šele nato pa pricinim še drugo stran, no, in takrat je vse že ohlajeno, tako da je drugi spoj že davno ohlajen in komponenta tudi. Velikokrat za vsak slučaj še 1x pocinim prvi spoj, če je slučajno delno hladen spoj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni