|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 470 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 4:29 pm Naslov sporočila: Notranja zaščita cevi |
|
|
Pozdravljeni,
Na vikendu imam zbiralnik vode, ter težavo s pocinkanimi cevmi, saj le te na začetku (prvih 100L) točenja vode puščajo kovinski okus. Omenjen problem imam že nekaj mesecev. S stališča, da gre za deževnico, predvidevam da bo problem trajen, saj ne vsebuje apnenca ki bi lahko naredil oblogo, ter preprečil kovinski okus.
Zanima me, ali obstaja kakšen preparat, ki bi ga natočil v cevovod, ter naredil določen film po stenah, ter bil varen za zdravje?
Razmišljal sem tudi o čebeljem vosku, vendar bi ga z vročo vodo prehitro izpral
Hvala za nasvete!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa plastični cev ki se uporablja za vodovod? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 470 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plastične bi bile sigurno najboljša rešitev, vendar v mojem primeru odpade, saj je cevovod že narejen, pravtako vse ostalo...
Razmišljal sem tudi, da bi po obstoječih ceveh potegnil "foršpan" ter nato plastično cevko cca. 10mm??? Bi šlo pa verjetno za neizvedljiv projekt
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možno, da je bila pri vrezovanju navojev uporabljena emeulzija, z njo se ponavadi tudi potem poprši navoj ter predivo in ima voda okus po njej. Zadeva naj nebi bila nevarna in glede na naše izkušnje sčasoma izgine. Samo domnevam, lahko to ni to... _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.86 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 5:58 pm Naslov sporočila: Re: Notranja zaščita cevi |
|
|
Jani je napisal/a: |
Pozdravljeni,
Na vikendu imam zbiralnik vode, ter težavo s pocinkanimi cevmi, saj le te na začetku (prvih 100L) točenja vode puščajo kovinski okus. Omenjen problem imam že nekaj mesecev. S stališča, da gre za deževnico, predvidevam da bo problem trajen, saj ne vsebuje apnenca ki bi lahko naredil oblogo, ter preprečil kovinski okus.
Zanima me, ali obstaja kakšen preparat, ki bi ga natočil v cevovod, ter naredil določen film po stenah, ter bil varen za zdravje?
Razmišljal sem tudi o čebeljem vosku, vendar bi ga z vročo vodo prehitro izpral
Hvala za nasvete!
LP |
100 litrov ? , veliko se zdi, a je volumen te cevi za 100 L , premer cevi velik ? dolžina cevi ? Če je to vikend s predpostavko-začasna rešitev-, da te nekaj časa ni tam, preden greš izprazni cev- če je možno, ko prideš ,ko jo potrebuješ naslednjič gre voda takoj iz zbiralnika v pipo. Teh prvih 100 L vrneš nazaj v zbiralnik ( pumpa imaš? preko kakšnega filtra ?porabiš to vodo za kar ni pomemben okus?da vstaviš tankostensko cev v obstoječo cev ni možnosti?razmislek za zamenjavo cevi, ( odvisno kje je?) novo cev navežeš na staro cev in poizkusiš povleči ven ( priprava -vitel , na morebitnih mestih kjer ne gre izkoplješ jašek ter premostiš zagozditev ( tudi večkrat po potrebi)stvar najbolje sam poznaš. kaj je najbolj racionalno........... _________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na še eno cev kar pozabi. So pretrde za zvijanje okoli 90o kotov v običajnih 1/2 colskih ceveh.
Čeprav se na kovinskih ceveh nalaga kamen je proces izredno počasen.
Plastične cevi bi verjetno še najbolj ustrezale tvojim zahtevam. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.56 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
koliko litrov pa je cevovod že iztočil?
je mogoče kje FE kos? kak shranjevalnik ker naj bi bila deževnica?
če je cevovod že narejen predlagam temeljito izpiranje,
do sedaj še nisem naletel na primer da bi voda imela okus po železu po nekem času uporabe ... je pa tako kot je predhodnik povedal... pri vrezovanju navojev vedno nekaj ostane v cevi, ter ko spiraš na novo narejen cevovod vedno mrežice iz pip dol.. ker kar hitro zabaše z ostanki preje, paste, kovinskih ostankov _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Deževnica in pocinkana cev nista najbolj kompaktibilni zadevi. Deževnica je brez kakršnih koli mineralov in zato lahko zelo hitro spremeni pH. To pa pomeni stalno korozijo pocinkane cevi. Ena od možnih variant je, da se pred zbiralnik deževnice doda en večji peščeni filter. Ta bo nevtraliziral raztopljene kisline iz ozračja. Istočasno pa bo dodal vodi nekaj mineralov in voda ne bo več tako korozivna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore!
Pred zbiralnikom vode že imam peščeno ogljeni filter, katerega pa sem pred dvemi meseci temeljito očistil.
Glede količine vode? Hmm, tako čez prst je pretočil 10m3 vode.
Sem se pa spomnil, da je res en FE kos v zbiralniku, če se ne motim za sesalnim košem. Morem preverit!
Lahko en takšen kos toliko vpliva na okus? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1445 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali si preveril da voda okusa nima že v zbiralniku? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi nekje na začetku sistema - v cisterni vgradil (mislim da magnezijevo) "žrtvovalno anodo"? Ki je namenjena temu, da se korozija na njej izvaja, ne pa na ceveh in se jo tudi občasno zamenja.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pišeš da ima voda(deževnica) kovinski okus.Ta deževnica ni za pitje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Voda v zbiralniku naj nebi imela okusa (vsaj zaradi zbiralnika), saj sem zbiralnik temeljito očistil.
Načeloma se strinjam, da voda ni pitna, poznam pa kar nekaj družin, ki takšno vodo ker nimajo vodovoda pijejo že desetletja, pa vsi zdravi
Sam vode nimam namena piti, vendar me okus pri pranju zob (pa čeprav vode nič ne popijem) zelo moti.
Ideja z anodo mi je zelo všeč! Za vikend preverim glede FE kosa, ter v tem času naberem informacije o anodi.
Hvala in LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš, imam kar nekaj magnezija od klišejev za vroči tisk. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni