|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Matej79 Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15 Prispevkov: 342 Aktiv.: 2.03 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Matej79 je napisal/a: |
... Dokler je tipka na oddajniku pritisnjena, bo na sprejemniku odprt krogotok. Ko tipko spustiš, se krogotok prekine ... |
Tega ne razumem najbolje. Če je krogotok odprt, zakaj ga je potrebno prekinjati ?
Mogoče si mislil tako. Če pritisneš tipko, mora lučka na čeladi zasvetiti ?
To lahko narediš z moduli, ki sem jih omenil nekje na začetku te teme.
12V napajanje za oddajnik ni problem. Uporabiš baterijo tipa 23A. Dolga je približno 28 mm in ima premer 10 mm. |
No, pa da razložim takole:
Odprt krogotok = sklenjen krogotok (mogoče sem se v štartu narobe izrazil)
Lampa na čeladi, se upravlja s tipko (ne stikalom). Zdaj, bi pa rad to tipko preselil na belanco, pa da vmes ni žice, da nisem ravno z betico na bicikl privezan. Torej brezžična tipka.
Želja je po miniaturizaciji, zato bi NE želel uporabljati baterije velikosti 23A. Zato težim k uporabi baterije CR2032, nad katero bi bil oddajnik in nad njim tipka. Zloženo lepo v sendvič, s tem, da je po možnosti baterija največji element v celotnem sklopu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabiš kak Step-Up konverter (iz 3V na 12V). Recimo LT1073. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Želja je po miniaturizaciji, zato bi NE želel uporabljati baterije velikosti 23A. Zato težim k uporabi baterije CR2032, nad katero bi bil oddajnik in nad njim tipka. Zloženo lepo v sendvič, s tem, da je po možnosti baterija največji element v celotnem sklopu. |
Uporabiš kak Step-Up konverter (iz 3V na 12V). Recimo LT1073. |
In poskrbim še za dodatne izgube pri že tako majhnem viru napajanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najmanj ti bo to potrošilo! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa poskusi s tistimi moduli, ki si jih sam omenil. Napajanje od 3 do 12V. Pa delovalo bo tudi brez mikrokrmilnika.
Tukaj imaš tudi takšne, ki se napajajo z 2,2 do 5,4 V. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez, do zdaj sem vedno uporabljal ta pripomoček, vendar pa je uporaba le-tega v gozdu pri +50km/h dokaj nevarna, ko sta obe roki še kako potrebni na krmilu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa pusti stalno prižgano, če je premalo energije zato, pa razmišljaj o menjavi napajanja v čeladni svetilki. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa poskusi s tistimi moduli, ki si jih sam omenil. Napajanje od 3 do 12V. Pa delovalo bo tudi brez mikrokrmilnika.
Tukaj imaš tudi takšne, ki se napajajo z 2,2 do 5,4 V. |
To, kar si prilepil, je popolnoma isto, kar sem prilepil jaz v eni od objav. Alpha RX/TX proizvajalca RF Solutions.
Pa kaj mi res ne verjameš, da brez uC to ne bo delovalo? Če nebi preveril, tega ne bi trdil, in tudi ne bi spraševal, če obstaja.
en del podatkov iz opisa artikla:
- SPI-Schnittstelle
- Clock- und Reset-Signal-Ausgang für externen Microcontroller
- 16 Bit RX-Daten-FIFO
- Zwei 8 Bit TX-Daten-FIFO
- 10 MHz Quarz für Pll-Timing |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem malo bolje pogledal, sem videl, da je to isti "šmorn".
Torej si zadevo že preizkusil, da veš, da brez uC ne dela ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem malo bolje pogledal, sem videl, da je to isti "šmorn".
Torej si zadevo že preizkusil, da veš, da brez uC ne dela ? |
Brez skrbi da sem. Ta komplet je ravno razlog, da iščem rešitev teh dimenzij, vendar brez uporabe uC. Nimam niti programatorja, niti potrebnega znanja da to realiziram. Zato pa tukaj sprašujem, če ima kdo kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez, do zdaj sem vedno uporabljal ta pripomoček, vendar pa je uporaba le-tega v gozdu pri +50km/h dokaj nevarna, ko sta obe roki še kako potrebni na krmilu  |
Kaj pa če ke podaljšaš kabelčke od tipke, poleg ročice za menjalnik pa montiraš tipko in jo tako brez težav upravljaš s palcem. Tipko se brez težav montira na objemko za odsevnik.
+50km/h ponoči v gozdu. Vsa čast. Jaz sem pri cca. 54km/h zaradi prekratke varnostne razdalje letel čez bilanco, zdelo se je kot, da se je čas ustavil, nato pa padel z ramo na asfalt. Pri tem sem si krepko ogulil in razbil ramo, ter roko in malce deformiral prevleko čelade. Od takrat vozim drugače. Sicer tudi 50km/h, vendar definitivno ne po gozdu in z ustrezno varnostno razdaljo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Kaj pa če ke podaljšaš kabelčke od tipke, poleg ročice za menjalnik pa montiraš tipko in jo tako brez težav upravljaš s palcem. Tipko se brez težav montira na objemko za odsevnik.
+50km/h ponoči v gozdu. Vsa čast. Jaz sem pri cca. 54km/h zaradi prekratke varnostne razdalje letel čez bilanco, zdelo se je kot, da se je čas ustavil, nato pa padel z ramo na asfalt. Pri tem sem si krepko ogulil in razbil ramo, ter roko in malce deformiral prevleko čelade. Od takrat vozim drugače. Sicer tudi 50km/h, vendar definitivno ne po gozdu in z ustrezno varnostno razdaljo. |
Z lučko na belanci imam tako rešeno, pri lučki na čeladi bi se pa rad rešil žice. Problem je seveda, če so žice predolge. Recimo, da bi želel imet tipko speljano od čelade, do belance (trenutno je tipka na čeladi), se zna zgodit, da žica deluje kot antena, polovi motnje iz okolice in pride do nepredvidenega obnašanje lučke (preklapljanje, vklapljanje, izklapljanje.) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem spregledal, žica s čelade na bilanco pa seveda ne pride v poštev.
Samo razmišljanje... Mogoče bi lahko uporabil kak senzor pospeška, ki bi zaznal določen gib glave, samo različnih gibov glave je na kolesu ogromno. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pri cca. 54km/h zaradi prekratke varnostne razdalje letel čez bilanco, zdelo se je kot, da se je čas ustavil, nato pa padel z ramo na asfalt. Pri tem sem si krepko ogulil in razbil ramo, ter roko in malce deformiral prevleko čelade. |
Kot je videti si imel čelado slabo. Se kar pozna. _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem spregledal, žica s čelade na bilanco pa seveda ne pride v poštev.
Samo razmišljanje... Mogoče bi lahko uporabil kak senzor pospeška, ki bi zaznal določen gib glave, samo različnih gibov glave je na kolesu ogromno. |
Na sobnem kolesu bi še mogoče šlo, ampak tam nebi potreboval niti čelade, niti lučke  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni