www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Modul 433Mhz
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Matej79 je napisal/a:
... Dokler je tipka na oddajniku pritisnjena, bo na sprejemniku odprt krogotok. Ko tipko spustiš, se krogotok prekine ...

Tega ne razumem najbolje. Če je krogotok odprt, zakaj ga je potrebno prekinjati ?
Mogoče si mislil tako. Če pritisneš tipko, mora lučka na čeladi zasvetiti ?
To lahko narediš z moduli, ki sem jih omenil nekje na začetku te teme.
12V napajanje za oddajnik ni problem. Uporabiš baterijo tipa 23A. Dolga je približno 28 mm in ima premer 10 mm.

No, pa da razložim takole:

Odprt krogotok = sklenjen krogotok (mogoče sem se v štartu narobe izrazil)
Lampa na čeladi, se upravlja s tipko (ne stikalom). Zdaj, bi pa rad to tipko preselil na belanco, pa da vmes ni žice, da nisem ravno z betico na bicikl privezan. Torej brezžična tipka.

Želja je po miniaturizaciji, zato bi NE želel uporabljati baterije velikosti 23A. Zato težim k uporabi baterije CR2032, nad katero bi bil oddajnik in nad njim tipka. Zloženo lepo v sendvič, s tem, da je po možnosti baterija največji element v celotnem sklopu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš kak Step-Up konverter (iz 3V na 12V). Recimo LT1073.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 je napisal/a:

Želja je po miniaturizaciji, zato bi NE želel uporabljati baterije velikosti 23A. Zato težim k uporabi baterije CR2032, nad katero bi bil oddajnik in nad njim tipka. Zloženo lepo v sendvič, s tem, da je po možnosti baterija največji element v celotnem sklopu.

Obelix je napisal/a:
Uporabiš kak Step-Up konverter (iz 3V na 12V). Recimo LT1073.

Pray

In poskrbim še za dodatne izgube pri že tako majhnem viru napajanja.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najmanj ti bo to potrošilo!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem pa poskusi s tistimi moduli, ki si jih sam omenil. Napajanje od 3 do 12V. Pa delovalo bo tudi brez mikrokrmilnika.

Tukaj imaš tudi takšne, ki se napajajo z 2,2 do 5,4 V.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez, do zdaj sem vedno uporabljal ta pripomoček, vendar pa je uporaba le-tega v gozdu pri +50km/h dokaj nevarna, ko sta obe roki še kako potrebni na krmilu Wink
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa pusti stalno prižgano, če je premalo energije zato, pa razmišljaj o menjavi napajanja v čeladni svetilki.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Potem pa poskusi s tistimi moduli, ki si jih sam omenil. Napajanje od 3 do 12V. Pa delovalo bo tudi brez mikrokrmilnika.

Tukaj imaš tudi takšne, ki se napajajo z 2,2 do 5,4 V.

To, kar si prilepil, je popolnoma isto, kar sem prilepil jaz v eni od objav. Alpha RX/TX proizvajalca RF Solutions.

Pa kaj mi res ne verjameš, da brez uC to ne bo delovalo? Če nebi preveril, tega ne bi trdil, in tudi ne bi spraševal, če obstaja.

en del podatkov iz opisa artikla:

- SPI-Schnittstelle
- Clock- und Reset-Signal-Ausgang für externen Microcontroller
- 16 Bit RX-Daten-FIFO
- Zwei 8 Bit TX-Daten-FIFO
- 10 MHz Quarz für Pll-Timing
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem malo bolje pogledal, sem videl, da je to isti "šmorn".
Torej si zadevo že preizkusil, da veš, da brez uC ne dela ?
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Ko sem malo bolje pogledal, sem videl, da je to isti "šmorn".
Torej si zadevo že preizkusil, da veš, da brez uC ne dela ?

Brez skrbi da sem. Ta komplet je ravno razlog, da iščem rešitev teh dimenzij, vendar brez uporabe uC. Nimam niti programatorja, niti potrebnega znanja da to realiziram. Zato pa tukaj sprašujem, če ima kdo kakšno idejo.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 je napisal/a:
Branez, do zdaj sem vedno uporabljal ta pripomoček, vendar pa je uporaba le-tega v gozdu pri +50km/h dokaj nevarna, ko sta obe roki še kako potrebni na krmilu Wink

Kaj pa če ke podaljšaš kabelčke od tipke, poleg ročice za menjalnik pa montiraš tipko in jo tako brez težav upravljaš s palcem. Tipko se brez težav montira na objemko za odsevnik.

+50km/h ponoči v gozdu. Vsa čast. Jaz sem pri cca. 54km/h zaradi prekratke varnostne razdalje letel čez bilanco, zdelo se je kot, da se je čas ustavil, nato pa padel z ramo na asfalt. Pri tem sem si krepko ogulil in razbil ramo, ter roko in malce deformiral prevleko čelade. Od takrat vozim drugače. Sicer tudi 50km/h, vendar definitivno ne po gozdu in z ustrezno varnostno razdaljo.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Matej79 je napisal/a:

Kaj pa če ke podaljšaš kabelčke od tipke, poleg ročice za menjalnik pa montiraš tipko in jo tako brez težav upravljaš s palcem. Tipko se brez težav montira na objemko za odsevnik.

+50km/h ponoči v gozdu. Vsa čast. Jaz sem pri cca. 54km/h zaradi prekratke varnostne razdalje letel čez bilanco, zdelo se je kot, da se je čas ustavil, nato pa padel z ramo na asfalt. Pri tem sem si krepko ogulil in razbil ramo, ter roko in malce deformiral prevleko čelade. Od takrat vozim drugače. Sicer tudi 50km/h, vendar definitivno ne po gozdu in z ustrezno varnostno razdaljo.

Z lučko na belanci imam tako rešeno, pri lučki na čeladi bi se pa rad rešil žice. Problem je seveda, če so žice predolge. Recimo, da bi želel imet tipko speljano od čelade, do belance (trenutno je tipka na čeladi), se zna zgodit, da žica deluje kot antena, polovi motnje iz okolice in pride do nepredvidenega obnašanje lučke (preklapljanje, vklapljanje, izklapljanje.)
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem spregledal, žica s čelade na bilanco pa seveda ne pride v poštev.

Samo razmišljanje... Mogoče bi lahko uporabil kak senzor pospeška, ki bi zaznal določen gib glave, samo različnih gibov glave je na kolesu ogromno.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Jaz sem pri cca. 54km/h zaradi prekratke varnostne razdalje letel čez bilanco, zdelo se je kot, da se je čas ustavil, nato pa padel z ramo na asfalt. Pri tem sem si krepko ogulil in razbil ramo, ter roko in malce deformiral prevleko čelade.

Kot je videti si imel čelado slabo. Se kar pozna.

Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 21, 2012 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Sem spregledal, žica s čelade na bilanco pa seveda ne pride v poštev.

Samo razmišljanje... Mogoče bi lahko uporabil kak senzor pospeška, ki bi zaznal določen gib glave, samo različnih gibov glave je na kolesu ogromno.

Na sobnem kolesu bi še mogoče šlo, ampak tam nebi potreboval niti čelade, niti lučke Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni