|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Vladek Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11 Prispevkov: 111 Aktiv.: 0.47 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 1:49 pm Naslov sporočila: plinska jeklenka v avtu |
|
|
Pozdravljeni.
Gremo kampirat in žena ima pomisleke zaradi prevoza 5 literske plinske jeklenke v prtljažniku avtomobila.
Jaz teh pomislekov (skoraj) nimam, vendar je ne uspem prepričati.
Po mojem vedenju, je jeklenka tako trdna, da bi v primeru nesreče le ta preživela, oziroma, če ne bi, bi to pomenilo, da je bil trk tako močan, da bi bilo udeležencem itak čisto vseeno, kaj se je zgodilo z jeklenko.
Pa tudi plin ne eksplodira kar tako, kot v filmu. Pri tem mislim na eksplozijsko območje plina.
Kaj pa vi mislite o tem?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo jeklenka v avtu samo med prevozom, potem temperatura skoraj gotovo ne bo višja od 40 ali 50 stopinj. Jeklenka tudi na soncu preživi brez eksplozije, preverjeno , če pa bi bila čisto polna, pa nisem poskusil, kako se obnese na soncu. Mogoče bi bilo to vredno poskusiti nekje na odprtem, na polju, kjer daleč ni nikogar
Glede eksplozije plina pa, saj veš, da 100% plin ne eksplodira in se ne vžge. Najprej mora jeklenka počit, da se plin sploh lahko vžge, ko bi puščal. Udarec pri morebitnem karambolu naj te ne skrbi, saj jeklenka zdrži nekajkrat več G-jev kot človeško telo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaradi jeklenke se jaz sploh ne bi sekiral.
Najbolj problematičen je ventil, ki pa mora kljub neposredni izpostavljenosti ognju zdržat določeno temperaturo (kolikšno, se v najboljšem primeru ne morem spomnit). Skozenj bo plin izhajal že preden se jeklenka začne napihovat (lahko vidiš kako odstopa barva). V tako hudem primeru (ponavadi so to požari) jeklenko odneseš na prosto in jo pustiš da se ohladi.
Po moje ji tudi cel dan na soncu ne bi škodil, med prevozom pa tako ali tako ne bo nič narobe. Bolj pazi da se ti ne bo premetavala po avtu, ker lahko kaj poškoduje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma prevoz plina ni nevaren. Kljub temu bo ženo težko prepričati o nasprotnem (filmi). Plin eksplodira takrat, ko jeklenka poči, plin se dobro pomeša z zrakom in šele takrat pride do iskre. Če na jeklenki odpreš ventil in imaš zraven plamen, bo plin zagorel (kar dobro) brez eksplozije.
Pri jeklenki je najlažje poškodovati/odlomiti ventil. Na primer, če ga zadene kakšen predmet, ki pride mimo zaščitnega ročaja. Zavaruj ventil z stiroporom. Ne bo nič bolj varno, ampak mogoče boš prepričal ženo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa pride tista plinska jeklenka do vajinega doma?
Najprej s tovornjakom z vsemi dobrotami (premetavanje pri nalaganju, vročina itd...) od polnilnice do trgovca, potem pa od tam z avtom do doma. Nekaj povsem običajnega je, da se plinske jeklenke prevažajo z avtomobili tovornjaki itd... in to tako poleti v najhujši vročini, kakor tudi pozimi v najhujšem mrazu. Ima jo tudi vsak avtodom.
Je tvoja žena kdaj pomislila, da ima v avtomobilu za ritjo v ves čas visoko vnetljivo tekočino, ki samo čaka, da eksplodira?, če bolje pomislim to tudi ves čas počne v manjših količinah
A ja reče se ji bencin. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da so pred leti celo popularni avtomobili, ki so imeli gorivo v obliki plina oziroma plinskih jeklenk je strah odveč.
Tudi če nimaš jeklenke te lahko nagazi kakšen tovornjak z spečim voznikom. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.95 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razloži ženi:
1. da je plinska jeklenka 10x bolj trdna od rezervoarja vsakega avtomobila.
2. da plin eksplodira šele ko se nabere prava koncentracija v zaprtem prostoru kar pa obtolčen-odprt avto brez šip ni.
3. 5 litrov bencina je bolj nevarnih kot 5 litrov plina ker se ob razlitju plin takoj upari-izhlapi in ga zrak odnese od vozila dočim ti bencin lahko ob prevračanju teče dobesedno za vrat in izhlapeva zeloooooo počasi.
4. da boste poleg teh 5 litrov plina peljali v rezervoarju avta še najmanj 50 litrov bolj nevarnega bencina ...
5. vprašaj jo kdaj je že slišala za nesrečo-požar-eksplozijo pri prevozu plina v osebnem avtu
6. če ne bo pomagalo nič od naštetega ji "zagrozi" da bo morala drugače kuhat na drva ki bodo v prtljažniku zavzela toliko prostora, da bo večina njenih oblek ostala doma (ta bo najbrž najmočnejši adut prepričevanja )
Mogoče bo našteto kaj pomagalo ... kolikor pa poznam ženske bo odgovor še vedno ti pa samo
Veliko uspeha pri prepričevanju ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moji presoji ni kake večje nevarnosti glede prevoza. (tudi sam jo dostikrat vozim) Eventualna nevarnost bi bila, če bi plin uhajal ter bi se v prostoru ustvarila idealna zmes za eksplozijo. Tudi nevarnosti, da bi polna jeklenka ob eventuelni poškodbi eksplodirala po moji presoji ni. Lahko bi se le vnela.
V podjetju sem bil priča ko so se vnele cevi na jeklenki acetelena. Atestirani varilec je takrat rekel, da praktično ni možnosti, da bi prišlo do eksplozije. Potencialna nevarnost bi bila le, če bi bila garnitura na jeklenkah neustrezna ali pokvarjena ter bi kisik recimo ob zamašitvi šobe "porinil" plamen v jeklenko acetelena. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo že ravno pri acetilenu, bi dodal, da je plin raztopljen v acetonu, jeklenka pa je polnjena s kovinsko volno.
Tudi nekatere kante za bencin so polnjene s kovinsko volno, zavzame 2% volumna, ta volna pa preprači eksplozijo in tudi to, da plamen ne more pobegniti v kanto. Lahko celo prelivaš bencin s plamenom na kanti pa ne bo kanta eksplodirala.
Plinske jeklenke so tako predimenzionirane in to na najtežje pogoje, seveda zaradi varnosti.
3 kg plinsko jeklenko sem jaz redno prevažal v avtu, dal sem jo med kramo v prtljažniku, pa nikoli nisem imel pomislekov, da bi bilo kaj narobe.
Po novem sem se odločil, da v primeru kampiranja v kampu plina ne bom jemal s seboj, ampak bom raje vzel električni kuhalnik, saj elektriko plačaš enako, ne glede na to, koliko jo porabiš.
Elektriko je pa treba vzeti, že zaradi hladilnika, ker topel ali pa nikakor ni v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dellno OT: enkrat sem videl demonstracijo tiste kovinske "volne" (mreze) v sodu bencina, katerega so namerno preluknjali in poskusali zazgati s plinskim gorilnikom (propan-butan). Rezultat je bil relativno majhen plamencek na luknji, ki bi ga lahko ugasnil s krpo/robcem/brisaco/itd. Zelo dobra ideja za preprecevanje tezav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.96 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja mene pa zanima kako je,če povleče plamen v jeklenko?
Torej kako potem eksplodira če je pa noter samo plin in nič zraka? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nastane raketa. Nisem sicer bil prav prisoten, sem pa videl razdejanje.
Odbita plošča na delovni mizi v delavnici, luknja v stropu delavnice ( kake pol m2), uničen kavč v dnevni, popolnoma razmetana cela dnevna, luknja v stropu dnevne sobe, "pospravljeno" podstrešje, uničen dimnik, preluknjana streha. Potem se je stvar odločila še padat navzdol. Torej uničen kombi.
Vsi prisotni so ostali živi, brez lastne krivde. Ni bilo namreč časa, da bi karkoli narobe naredili. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sre Jul 19, 2006 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
plin brez zraka (kisika) ne eksplodira!. Do eksplozije pride, če je v pravem razmerju z zrakom. Mogoče si že kdaj pokal s karbidom in dal ghor preveč vode. Nastal je samo črn dim in velik plamen! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 20, 2006 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Če v acetilensko jeklenko potegne plamen, jo je teba čimprej ohladiti. Počilo naj ne bi takoj, ampak šele ko se segreje preko neke temperature, ki pa je po pripovedovanju starih "šlosarjev" s katerimi sem delal, precej visoka, saj naj bi postala rdeča. Takrat menda ni dobro biti blizu. Preden so se začele uporabljati protipovratne patrone, se je to menda kar dogajalo, še posebno začetnikom. Ravno zaradi tega so imeli na stari lokaciji podjetja, kjer sem delal, pred delvnico betonski bazen vedno napolnjen z vodo. Sicer ni nikoli počilo, je pa nekajkrat baje manjkalo samo za las. Samo prisebnosti starih mačkov gre zahvala za to.
Še bolj kot acetilenska, je nevarna jeklenka s kisikom, še posebej polna. Če se prevrne in ji po nesreči odbije ventil, postane prava raketa, ki z lahkoto prebije betonsko ploščo, pred poletom pa se ponavadi vrti kot vrtavka, in takrat tudi ni dobro biti blizu.
Strogo pa je prepovedano okoli ventila kisikove jeklenke šariti s kakršnokli maščobo(mastne roke, zamaščene krpe ipd). Poznam celo idiota, ki je hotel steblo ventila naoljiti, ker se je trdo odpiral in zapiral. Do vžiga ali celo eksplozije pride brez vsake iskre, samo dovolj kisika mora priti do maščobe.
Pri dovolj visoki temperaturi, pa skoraj vsaka snov gori samo s kisikom.
Pri plamenskem rezanju, lahko včasih (posebno ko režemo debelejši matrial) zapremo plin, pa jeklo vseeno reže kot repo.
To kar sem napisal, sem izvedel od resnih mojstrov, ki se o teh zadevah nikoli niso šalili, zato ni razloga, da jim ne bi verjel.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jul 20, 2006 2:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav.. Tista jeklenka, ki je postala "raketa" je bila kisikova. Drugače sem pa že tudi sam rezal železno pločevino debeline 6mm zgolj samo s kisikom. Ni kaj posebnega.. Začneš z plamenom.. ko je rez dolg kak cm, počasi zapreš plin. Dalje gre samo s kisikom. Rez je melo bolj raven kot če bi z plinom. Je pa zato precej več odtaljenega, ki se sprime na robu pločevine. No ob zaključku, če nisi spreten, rado pride do poka, pri čemer odnese del vogalov. ( meni se je to zgodilo vedno ) _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni