www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iskra Triglav RA88
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2012 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta kondenzator ni treba manjati. Pusti tako, kot je. Kondenzator ni pod enosmerno napetostjo in nič ni "trpel".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lamela123
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15
Aktiv.: 1.45
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Sam sem se pred enem mesecu spravil obnoviti točno ta aparat. Ko sem ga razdrl, me je skoraj kap. Mišji iztrebki 2cm na debelo. (V stikalih za vklop). Najprej sem očistil šasijo, zamenjal izolacijo na priključkih obeh transformatorjev, očistil kontakte od varovalke (ki mora biti peščena!!!), nato sem pa razdrl stikala. Vsako žico sem si pribeležil na list, napisal in narisal, kje je bila in jo odlotal. Stikala sem odprl in vsak kontakt posebaj očistil z alkoholom (šnops Smile ). Zamenjal sem dovodni kabel, nato veliki dvojni kondenzator z dvema 50uF, potem pa zamenjal še ostale elkote (okoli 3-5 jih je). Naročiti sem moral tudi vse ostale foljaste kondenzatorje, ker so bili čisto vsi zanič, je radio igral čisto po tiho. Z vsakim zamenjanim sem slišal razliko v glasnosti. Tisti, ki so bili oviti v foljo (to sta dva, eden nad potenciometrom in eden še nekje v ohišju) sem jih lepo olupil in nove kondenzatorje oblekel nazaj v to folijo. Malo inprovizacije, pa deluje. Očistil sem tudi vse potenciometre (nisem jih zamenjal, ker karkoli bi kupil, bi vrgel denar vstran - plastika) in pa vrtljivi kondenzator, ki se uprablja za nastavljanje frekvence. Skratka očistil sem vse, kar se je dalo, in tudi to je zelo pomagalo k izboljšavi zvoka. Na koncu sem še v Conr*du kupil novo magično oko, dal 18€ zanjo, in pa podnožje. Starega sem odšipnil stran in kable na novo prilotal na novega. Imel sem nekaj težav, saj je nekdo pred mano čisto prevezal kable od magičnega očesa. Danes, ko radio pogledam, ga ne dam iz rok kar tako. Približno tri tedne truda, vsak dan nekaj, in mislim, da bo radio igral še enkrat toliko, kolikor je že. (Če ne bo seveda naša država prešla na DAB sistem, z izgovorom, da ni dovolj prostora v FM področju in ni konkurence za ostale postaje. Prva stvar v tem primeru: Piratski radio Smile )

Na tej povezavi lahko najdeš sliko, kako je izgledal prej, preden sem se lotil dela. Malo boljše je sedaj. elektronik.si

2012-09-14-130.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  827.9 KB
 Pogledana:  21 krat

2012-09-14-130.jpg

lamela123
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15
Aktiv.: 1.45
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2012 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj... kondenzatorje sem meril tako, da sem odlotal žico, ki je povezana na maso (ohišje), radio vključil in meril, če je na odlotani žici napetost. Če je bila, je bil prebit. Kondenzator lahko tudi prebija tako, da je to opazno samo pri nazivni napetosti.
bbf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34
Aktiv.: 1.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lep!

ps: ne pucat s šnopcom, vsebuje kisline, ki lahko škodujejo na dolgi rok.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause Če niso zvočniki preveč poškodovani ima res enkraten zvok.
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.01
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa zato, ker je "3D" : beri : spredaj večji zvočnik malce dušen na visokih in ob strani 2 x manjša zvočnika preko serijskega kondenzatorja (pobere kao base) ter vezana v kontrafazi (izpade "extended Mono").

Pri govoru je efekt zelo zanimiv : težko je določit v prostoru od kje prihaja zvok (se zdi od vsepovsod). Deluje tudi pri glasbi Wink Kul štos iz starih cajtov. Vse zaradi lastnosti človeškega uha v prostoru Razz

Ps. podobno foro na bazi te ideje sem pred desetletji izvedel na svojem ozvočenju od benda - enemu 3-sist. boxu sem obrnil fazo na srednjetoncu ... so npr. vokali zelo zanimivo zveneli Mr. Green brez "strašnih" elektr.efektov takrat (ni bilo denarja zanje)
Nazaj na vrh
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.96

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajky je napisal/a:
- enemu 3-sist. boxu sem obrnil fazo na srednjetoncu ...
A to pomeni, da je potem zvočnik igral "navznoter namesto navzven"?
Ni to škodljivo za zvočnik (membrano)?
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pomeni, da stranska zvočnika delata prepih levo-desno ne pa noter-ven.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja Spajki res je , pa še to ,da je zvok absolutno "lampaški" ..
Se spomnim še tega iz tistih "svinčenih" časov Ko so v Sežani napravili HI-FI 30 W so za zvočnike uporabili Philipsove nizkotonce.
No takrat smo imeli v Jugovini samo BC 108 in..(po pripovedi enih) pa so morali vzeti EI Nišove , Pa glej ga zlomka namesto da bi bili Niševi "bedni" so ugotovili ,da so boljši od originala.
Me prav zanima kateri Slovenski "klon" kakega Mikriča , je boljši od originala ....
Anxious Pravzaprav , kaj v Sloveniji sploh pridelujemo še lastni krompir ? Silenced

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni