|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mr3000 Neznanec

Pridružen-a: Pet 21 Dec 2012 15:09 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2012 3:17 pm Naslov sporočila: Koliko ur na dan dela bojler - grelec vode |
|
|
Oj,
zanima me ali lahko izmerim porabo bojlerja. Ne zanima me samo trenutna poraba ampak tudi koliko ur na dan dela.
Imam merilnik porabe vendar se mora priklopiti v vtičnico.
Iz stene gre kabel direktno v bojler tako da ni vtičnice. Ali lahko ta kabel odklopim in vmes naredim vtičnico? Potem bi pa na vtičnico priklopil elektronski merilec porabe. Ali pa je tukaj tok premočan da bi se lahko igral s tem?
Kaj pa če bi namestil nekaj na signalno lučko ki prikazuje kdaj dela grelec bojlerja. Da bi tam naštimal nek uporček al ne vem kaj?? nekaj kar je poceni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2012 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzameš eno staro elektro(nsko)mehansko uro (namizno na 1,5V baterijo), tisto kocko par cm s kazalci. Nato ji napraviš simpl usmernik namesto baterije (preko blok kondenzatorja, upora, diode in res malega elektrolita za glajenje ter njemu paralelno zenerce od 1,5V), ki ga priklopiš na tlivko bojlerja.
Ko tlivka dela, ura dobiva napajanje in dela, ko pa ne pa ne. Tako vidiš v kolikem času naredi ura en obrat (12h delovanja bojlerja). Po tem podatku preračunaš čas na en mesec in pomnožiš podatek z močjo grelca (piše na bojlerju sticker) in imaš točno porabo bojlerja na mesec ...
To je ena taka ideja; izvedba pa je malo kočljiva, ker moraš zadevo izolirat proti vodi in eventuelni elektrokuciji tistega, ki se tušira  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2012 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem pred časom počel isto stvar. Kabel sem v bojlerju odklopil in nanj povezal daljši kos kabla. Enako sem naredil z bojlerjem. Na oba podaljška sem priklopil kabelsko vtičnico in vtikač, vmes pa dal konradov digitalni števec porabe, ki meri tudi obratovalne ure. Vse skupaj sem dal na kopalniško polico v bližini, da ni prišlo v stik z vodo.
Meritev sem izvajal tri mesece, po tem času sem spet vzpostavil prvotno stanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pa kar mali elektromehanski števec delovnih ur vgradil v bojler.
HK 30 230V, cca 25eur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 7:10 pm Naslov sporočila: Merilnik porabe. |
|
|
Pri Conradu kupiš merilnik porabe (okoli 12 €) pa je rešen problem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
https://github.com/mrizvic/bojler/ _________________ križaj kitajca in črnogorca pa dobiš nekoga, ki bi ful delu ampak se mu ne da |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni